• Πολιτική

    Κριστίν Λαγκάρντ: «Έφταιξα και το παραδέχομαι»

    • Contributor
    Λαγκάρντ

    Κριστίν Λαγκάρντ


    Ενώπιον της δικαιοσύνης βρέθηκε η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, στη Γαλλία. Ανέλαβε την ευθύνη για όλες τις κατηγορίες που δέχτηκε, δηλώνοντας πως ενήργησε με μοναδικό στόχο την προάσπιση του γενικού συμφέροντος.

    Η διευθύντρια του ΔΝΤ κατηγορείται πως επέτρεψε την κατάχρηση κρατικών κεφαλαίων ύψους 400 εκατ. ευρώ όταν ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας. Την δίκη που ξεκίνησε την Δευτέρα και θα ολοκληρωθεί στις 20 του Δεκέμβρη, ανέλαβε το Δικαστήριο της Δημοκρατίας (Cour de justice de la République-CJR), το οποίο ειδικεύεται σε αδικήματα που διαπράχθηκαν από πρόσωπα εξουσίας. Η ετυμηγορία του αναμένεται να εκδοθεί τη Δευτέρα στις 16.00 ώρα Ελλάδος.

    Η Κριστίν Λαγκάρντ είναι αντιμέτωπη με ποινή φυλάκισης έως 1 έτος και καταβολή προστίμου ύψους 15.000 ευρώ. Η γραμμή υπεράσπισής της υποστηρίζει ότι «από αμέλεια» επέτρεψε την κατάχρηση κρατικών κεφαλαίων και η εισαγγελία έχει ζητήσει την απαλλαγή της.

    langardskitso

    Από την πλευρά της παραδέχεται ότι επέδειξε αμέλεια με τον τρόπο που διαχειρίστηκε τη διαιτησία στη διένεξη μεταξύ του επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί και της τότε κρατικής τράπεζας Crédit Lyonnais. Απορρίπτει, όμως, το ότι διέπραξε οτιδήποτε παράνομο εγκρίνοντας το 2008 την καταβολή αποζημίωσης στον επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί, ύψους 403 εκατ. ευρώ.

    «Ο κίνδυνος της απάτης μου διέφυγε εντελώς» πρόσθεσε η ίδια.

    Την τελευταία φορά που πήρε τον λόγο κατά τη διάρκεια της δίκης, η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε: «Αποφάσισα και αναλαμβάνω την ευθύνη των αποφάσεών μου», όμως «ενήργησα με μοναδικό στόχο την προάσπιση του γενικού συμφέροντος». 

    Η φωνή της έσπασε για λίγα λεπτά όταν δήλωσε, συγκρατώντας έναν λυγμό: «Αυτές οι πέντε ημέρες της δίκης βάζουν τέλος σε μια δοκιμασία πέντε ετών την οποία βιώνουν ο σύντροφός μου, οι γιοι μου, τα αδέλφια μου που βρίσκονται στην αίθουσα».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άγκελα Μέρκελ – Α. Τσίπρας: Η φωτογραφία τους που κλέβει τις εντυπώσεις

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ελληνικό χρέος: Πως επηρεάζεται η βιωσιμότητα λόγω FED

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ε. Τσακαλώτος σε δανειστές: Συγγνώμη, λάθος, που δεν σας ενημερώσαμε!



    ΣΧΟΛΙΑ