• Top Stories

    Εισαγγελική έφεση και για τη χθεσινή μη έκδοση των δύο Τούρκων

    Τούρκοι πραξικοπηματίες αξιωματικοί


    Το Β’ Τμήμα του Αρείου Πάγου θα κρίνει οριστικά και αμετάκλητα την τύχη των 8 εκζητούμενων των τουρκικών αρχών ως πραξικοπηματιών της 15ης Ιουλίου. Οπως αναμενόταν, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αντ.Λιώγας άσκησε την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου έφεση κατά της χθεσινής ομόφωνης απόφασης του Συμβουλίου Εφετών να μην εκδώσει στην Τουρκία τους τελευταίους 2 Τούρκους αξιωματικούς, ένα πιλότο κι ένα τεχνικό ελικοπτέρων.

    Οπως στην πρώτη έφεσή του για τους 3 Τούρκους που, επίσης, ομόφωνα είχε αποφασιστεί να μην εκδοθούν στη χώρα τους, ο κ. Λιώγας επικαλείται στο έγγραφό του προς τον Αρειο Πάγο το φάκελο των τουρκικών αρχών, τον οποίο χαρακτηρίζει “πλήρη” και τις διεθνείς συμβασεις βάσει των οποίων, όπως λέει, “τα αιτήματα έκδοσης επρεπε να γίνουν δεκτά”.

    Συνεπώς το Ανωτατο Δικαστήριο της χώρας θα λάβει οριστική κρίση και για τις τρεις αποφάσεις του δικαστικού συμβουλίου:

    Τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου ομόφωνα και με τη σύμφωνη γνώμη της εισαγγελέως είχε απορρίψει το τουρκικό αίτημα για την εκδοση 3 Τούρκων. Εφεση άσκησε ο κ. Λιώγας.

    Την Τρίτη, με άλλη σύνθεση και παρά την αντίθετη εισήγηση της εισαγγελέως, το Συμβούλιο αποφάσισε την έκδοση των επόμενων 3 Τούρκων για τα 3 από τα 4 αδικήματα που τους εκζητούν οι τουρκικές αρχές. Εφεση άσκησαν και οι 3 αξιωματικοί κατά της έκδοσής τους και ο κ. Λιώγας για το 4ο αδίκημα που δεν εκδιδονται.

    Την Πέμπτη, πάλι με άλλη σύνθεση, το Συμβούλιο ομόφωνα είπε “οχι” στην έκδοση. Ο προιστάμενος της Εισαγγελίας άσκησε εφεση παρά την “πύρινη” αγόρευση του εισαγγελέα εφετών.

    Ο Γιώργος Βούλγαρης ζήτησε χθες από τους δικαστές του Συμβουλίου να απορρίψουν το τουρκικό αίτημα, καλώντας τους να αποφασίσουν με γνώμονα τη συνειδησή τους, ως δικαστές και όχι ως διπλωμάτες. Είπε χαρακτηριστικά:

    “Μα θα μου πείτε τι θα γίνει με τις διεθνείς σχέσεις; Θα παρεξηγηθούν από την άλλη πλευρά. Βαρέθηκα σε αυτή τη χώρα να ακούω για τις διεθνείς και διμερείς σχέσεις. Εσείς δεν είστε διπλωμάτες και δεν έχετε διχαλωτή  γλώσσα. Είστε δικαστές και πρέπει να ακούσετε τη συνείδησή σας. Η Ελλάδα εδώ και 200 χρόνια δεν είναι βιλαέτι, δεν είναι πετιφέρεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τακτικές τύπου Αλη Πασά που ακριωτηριάζουν, βιάζουν, αποκεφαλίζουν έχουν εκλείψει. Ανήκουμε στην Ευρώπη. προασπίζουμε τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δίκαιη δίκη.”

    Οι εκζητουμενοι υποστηρίζουν ότι δεν συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος κι ότι ήρθαν στην Ελλάδα για να σωθούν. Σε κοινή δήλωσή τους λένε πως έχουν εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φ. Γεννηματά: Προκαλώ τους Καλογρίτσα – Βαξεβάνη. Δεν υπάρχει τίποτα που θα σπιλώσει το όνομα Γεννηματάς

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αιφνιδιασμένη η Κομισιόν, εκθέτει τον Τσίπρα: «Δεν ήμασταν ενήμεροι για τις εξαγγελίες του»

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Πυρά Κουρουμπλή: «Δεν θα σταματήσουν να ζητούν οι ναυτικοί – Δεν θα αφήσω τα νησιά στην τύχη τους»



    ΣΧΟΛΙΑ