• Top Stories

    H Ελλάδα κινδυνεύει να ξαναζήσει ημέρες κρίσης του 2015. Τα δύο σενάρια

    MerkelSchaeuble


    Η Ελλάδα ως βασικό στοιχείο της ευρωπαϊκής δυσλειτουργίας είναι το ζητούμενο του τελευταίου άρθρου του Simon Nixon στο The Wall Street Journal. «Η Ελλάδα και οι δανειστές της πάλι σε τροχιά σύγκρουσης», επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα τονίζοντας ωστόσο ότι η β’ αξιολόγηση μπορεί να εξελιχθεί σε μία νέα κρίση που να θυμίζει αυτή του 2015.

    Αναλυτικότερα, ο Simon Nixon επισημαίνει ότι «Παρόλο που το ελληνικό ζήτημα έχει εξαφανιστεί τους τελευταίους μήνες από τα πρωτοσέλιδα του ευρωπαϊκού Τύπου, η Ελλάδα παραμένει ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την επιβίωση της ευρωζώνης» και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, η Ευρώπη είναι υποχρεωμένη να πάρει μια συλλογική πολιτική απόφαση, κάτι που έως τώρα έχει σταθεί ανίκανη να κάνει.

    wsj«Η κατάσταση δεν είναι καθόλου απλή» γράφει ο Nixon ενώ προσθέτει επίσης ότι «η Γερμανία και η Ολλανδία έχουν δεσμευτεί στα κοινοβούλιά τους να μην συμφωνήσουν σε εκταμίευση δόσης, εκτός μόνο εάν αρχίσει εκ νέου η συμμετοχή του ΔΝΤ στο δανεισμό. Το Ταμείο όμως για να συμμετάσχει ζητά να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος, καθώς μετά από δύο αποτυχημένα προγράμματα επιθυμεί να συμμετάσχει σε ένα τρίτο πρόγραμμα μόνο εάν στο τέλος του επιτευχθεί η έξοδος της χώρας στις αγορές. Για το ΔΝΤ αυτό είναι ένα θέμα θεσμικής αξιπιστίας».

    Σύμφωνα με το Τρίτο Μνημόνιο, η Ελλάδα έχει συμφωνήσει μεσοπρόθεσμα για πλεονάσματα 3,5%, κάτι που η Γερμανία μεταφράζει σε μια δεκαετία. Ωστόσο ελάχιστες είναι οι χώρες που το έχουν πετύχει αυτό και καμία όπως η Ελλάδα, με αδύναμη διακυβέρνηση και ένα πολιτικό σύστημα επιρρεπές στα οργανωμένα συμφέροντα.

    Τα δύο σενάρια

    Σύφωνα με το άρθρο του Nixon υπάρχουν δύο σενάρια, τα οποια ωστόσο έχουν κοινό παρονομαστή: η Ελλάδα κινδυνέυει να επιστρέψει στην κρίση του 2015.

    «Αξιωματούχοι πιστεύουν ότι υπάρχουν δύο πιθανά σενάρια», αναφέρι ο Nixon. Το πρώτο περιλαμβάνει συμφωνία ΔΝΤ – Γερμανίας, αλλά με την Ελλάδα να υποχρεώνεται να πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για την επόμενη δεκαετία και να νομοθετεί νέα μέτρα για να πείσει ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι. «Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, είναι ασαφές αν μια ελληνική κυβέρνηση μπορεί να περάσει νέα μέτρα λιτότητας χωρίς να προκληθεί εκ νέου πολιτική αστάθεια.

    Το δεύτερο σενάριο είναι να συνεχιστεί το αδιέξοδο έως το καλοκαίρι και μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, επομένως η ζημιά στην οικονομία θα είναι τόσο μεγάλη ώστε η Ελλάδα θα χρειάζεται και τέταρτο πρόγραμμα για να παραμείνει στο ευρώ. Και τα δύο σενάρια έχουν τον κίνδυνο να επανέλθει η κρίση του 2015. Έχει όμως η Ευρωζώνη την ικανότητα να αποφασίσει να το σταματήσει;» αναρωτιέται ο Nixon.

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Eurogroup: Το… ήπιαμε το πικρό ποτήρι – Θριαμβευτές οι Θεσμοί, τι κερδίσαμε και τι χάσαμε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σόιμπλε, ο απόλυτος δυνάστης: Κατακερματίζει τον ελληνικό λαό – Ζητά άλλα δέκα χρόνια σκληρής λιτότητας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΔΝΤ: Δυστυχώς οι συντάξεις πρέπει να μειωθούν 20%



    ΣΧΟΛΙΑ