• Top Stories

    Ε. Τσακαλώτος: Συζητιέται παράταση του «κόφτη» μετά το 2018

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών

    Ευκλείδης Τσακαλώτος. Υπουργός Οικονομικών


    Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής» όπου και αποκάλυψε μεταξύ άλλων ότι «Η κυβέρνηση θα δεχόταν στο πλαίσιο ενός συμβιβασμού, την παράταση του αυτόματου κόφτη δαπανών μετά το 2018 που λήγει το πρόγραμμα».

    Ειδικότερα, ο υπ. Οικονομικών επεσήμανε ότι τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν θα μπορούσαν από τώρα να περιγραφούν, εννοώντας τις περιοχές των δαπανών που θα εφαρμοστεί ο κόφτης, εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ ότι με όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί δεν επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

    Παρόλα αυτά, ο κ. Τσακαλώτος απέκλεισε κατηγορηματικά την θεσμοθέτηση των συγκεκριμένων μέτρων τώρα, ξεκαθαρίζοντας από την άλλη ότι η κυβέρνηση «απορρίπτει συγκεκριμένες παρεμβάσεις που έχουν προτείνει τα στελέχη του ΔΝΤ», όπως την μείωση του αφορολόγητου και των υφιστάμενων συντάξεων.

    Ο υπ. Οικονομικών, όπως αναφέρεται στην συνέντευξή του, είναι επικριτικός εναντίον του Ταμείου τόσο για τις αστοχίες στις προβλέψεις και στις εκτιμήσεις του όσο και ως προς την αποφασιστικότητά του να πιέσει για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

    «Η εμμονή του στη μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους, πιο πολύ συζητιέται παρά παρατηρείται στην πράξη», τόνισε.

    Ο κ. Τσακαλώτος πιστεύει παράλληλα πως το ΔΝΤ «θα μπορούσε να παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος χωρίς αυτό να επηρεάσει την αξιοπιστία του προγράμματος βοήθειας», υπογραμμίζοντας, τέλος, ότι για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – παρά τις δυσκολίες στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης – οι εκλογές δεν υπάρχουν ως ενδεχόμενο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τραπεζίτης σε επιχειρηματία: Δώσε μου 25 εκατομμύρια και σου δίνω τον ΔΟΛ ! Όλος ο διάλογος

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τσίπρας vs Financial Times: Μονομερές και προσβλητικό το δημοσίευμα, λέει το Μαξίμου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μπ. Κερέ: «Αναγκαία τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος»



    ΣΧΟΛΙΑ