• Πολιτική

    Δεν υπάρχει σωτηρία σε αυτή τη χώρα – Αποθεώνεται η ασυναρτησία

    • Λώρη Κέζα
    Λώρη Κέζα

    Λώρη Κέζα. Δημοσιογράφος


    Δεν υπάρχει σωτηρία σε αυτή τη χώρα. Επτά χρόνια στο χείλος του γκρεμού και οι στρεβλώσεις παραμένουν, μαζί με τις αδικίες και την επικράτηση της τσαπατσουλιάς. Αρκεί να καταγράψει κάποιος τις αποφάσεις που αφορούν τις συντάξεις για να διαπιστώσει ότι η ισονομία και η δικαιοσύνη δίνουν τη θέση τους στη δημαγωγία και την προχειρότητα. Στο διηνεκές.

    Διαβάζουμε λοιπόν ότι κανείς δεν θα παίρνει σύνταξη πάνω από 2.000 ευρώ για τα επόμενα δυο χρόνια. Αυτή η περικοπή λέγεται «οριζόντια» αλλά θα έπρεπε να λέγεται «ασυνάρτητη περικοπή». Βεβαίως η σχετική διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου θρέφει τον λαϊκισμό καθώς ικανοποιεί ένα αίσθημα φθόνου. Χαίρονται όσοι έχουν χαμηλό μισθό, είναι άνεργοι ή έχουν μικρή σύνταξη. Κανείς δεν εξηγεί δημόσια και οργανωμένα ότι κάποιοι από αυτούς που εισπράττουν υψηλή σύνταξη έχουν δουλέψει πολλές δεκαετίες και έχουν πληρώσει υψηλότατες εισφορές. Οι πολλές δεκαετίες μπορεί να είναι και τέσσερις, οι εισφορές μπορεί να ήταν τετραπλάσιες από τις εισφορές ενός χαμηλόμισθοι.

    Έχουμε λοιπόν μια κυβέρνηση στο χείλος του γκρεμού που δίνει χριστουγεννιάτικο χαρτζιλίκι σε όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους, ακόμη και σε εκείνους που δούλεψαν λιγότερα χρόνια από τα χρόνια που θα εισπράττουν σύνταξη, εκείνους που κατέβαλαν ένα τίποτα στα ταμεία για να κάνουν κατόπιν μακροχρόνια αφαίμαξη. Κι εδώ μπαίνει το παράλογο στοιχείο. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε το ελληνικό κράτος δίνει σε ορισμένους εργαζόμενους το δικαίωμα να βγουν σε πρόωρη σύνταξη. Αυτή τη στιγμή, σε αυτήν την κατάσταση, διαιωνίζεται η παθογένεια. Ξανά τα ίδια.

    Οι συντάξεις μειώνονται και ταυτόχρονα οι συνταξιούχοι κάτω των 58 ετών αυξάνονται. Δίδονται κάθε χρόνο περισσότερα από 7 δισ. ευρώ σε πρόωρες συντάξεις. Δηλαδή μια αεροσυνοδός της Ολυμπιακής, η οποία δούλεψε 15 χρόνια και πήρε σύνταξη στα 40 της, εξακολουθεί να πληρώνεται για να κάθεται σπίτι της. Λαμβάνει την ίδια σύνταξη με κάποιον έμπορο που δούλεψε 40 χρόνια και σταμάτησε να εργάζεται στα 65. Αυτά είναι τα μεγέθη, αυτά είναι τα λάθη που κανένας υπουργός, καμία κυβέρνηση δεν τολμά να διορθώσει.

    Μισό εκατομμύριο άτομα λαμβάνουν πρόωρη σύνταξη και ζουν σε βάρος ενός συστήματος που αυτοκτονεί. Αυτή τη στιγμή, σε αυτήν την κατάσταση ετοιμάζονται να βγουν σε πρόωρη σύνταξη στρατιωτικοί, λιμενικοί, αστυνομικοί και άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι. Για να πάρουν σύνταξη όλοι αυτοί, κάποιοι άλλοι θα πρέπει να πληρώνουν περισσότερα από όσα αντέχουν. Τα συνήθη υποζύγια καλούνται να πληρώσουν ακόμη περισσότερο σε ένα μήνα από τώρα. Στη χειρότερη θέση βρίσκονται όσοι έχουν μισθό από έναν εργοδότη αλλά παράλληλα θέλουν να δουλεύουν και με μπλοκάκι. Από την σταθερή δουλειά θα δίνουν το 16% σε εισφορές και για τα έξτρα θα πληρώνουν διπλές κρατήσεις, 26,95%. Χώρια ο φόρος. Χονδρικά, αν κάποιος έχει εισόδημα 2.000 ευρώ από μισθό και μπλοκάκι πληρώνει άμεσα στο κράτος περίπου 750 ευρώ το μήνα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πώς θα φορολογηθούν όσοι έχουν εισόδημα κάτω από 6.000 ευρώ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εθελοτυφλεί στο μέγα σκάνδαλο της ΔΕΗ ο Μ. Παναγιωτάκης. Χωρίς παράσταση πολιτικής αγωγής στη δίκη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πώς θα σωθεί η MamidOil – Jetoil. Ρώσοι πληρώνουν τα χρέη των τραπεζών



    ΣΧΟΛΙΑ