• Πολιτική

    «Πόλεμος» ΣΥΡΙΖΑ-Τασούλα για την Προανακριτική

    • NewsRoom
    Κωνσταντίνος Τασούλας: Ανιστόρητοι και απαράδεκτοι αυτοί που παρεμπόδισαν την κατάθεση στεφάνων

    Ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας


    Οργισμένη ήταν η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στην επιστολή του Προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα, προς τον πρόεδρο της ΚΟ του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα, με την οποία επισήμανε πως η Προανακριτική Επιτροπή δεν παραβίασε τη νομιμότητα των αποφάσεων της Ολομέλειας με την εξαίρεση των κκ. Πολάκη και Τζανακόπουλου από μέλη της.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαλεί τον Κώστα Τασούλα ότι λειτούργησε ως πρόεδρος της πλειοψηφίας και όχι του συνόλου της Βουλής, ενώ με απειλητικό τόνο προειδοποιεί τον Πρόεδρο της Βουλής πως «Ελπίζουμε να έχει συνυπολογίσει τις θεσμικές και πολιτικές συνέπειες της επιλογής του».

    Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τασούλας αντί να αποκαταστήσει τη κοινοβουλευτική τάξη, επιλέγει «να ευθυγραμμισθεί με μια καταφανώς παράνομη απόφαση της πλειοψηφίας της Επιτροπής, που παραβιάζει και το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής». Στην επιστολή του ο κ. Τασούλας είχε απορρίψει το σκεπτικό του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όπως εξηγούσε η Ολομέλεια δεν αποφάσισε τη συγκρότηση  και όχι τη σύσταση της Επιτροπής, ενώ η Προανακριτική αποφάσισε επί της νομιμότητας της σύστασης και όχι επί της συγκρότησής της.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει στην ανακοίνωσή του ότι «σε κάθε περίπτωση δεν θα καταστεί συνεργός σε παράνομες, αντικοινοβουλευτικές και αντιθεσμικές πρακτικές, αλλά θα παραμείνει προσηλωμένος στην τήρηση της νομιμότητας, του Κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος, όπως επιτάσσει πάντα ο ρόλος και η παράδοση της δημοκρατικής παράταξης στον τόπο μας».

    Νωρίτερα, πάντως ο κ. Τασούλας είχε στείλει και δεύτερη επιστολή προς τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ με την οποία καλούσε τον αρχηγό της ΚΟ του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να ορίσει νέα μέλη στην Προανακριτική, προς αντικατάσταση των κκ Πολάκη και Τζανακόπουλου. Μάλιστα έδωσε προθεσμία 3 ημερών στον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να απαντήσει, κάτι που σημαίνει πως και η συνεδρίαση της Τρίτης οδεύει προς ακύρωση.

    Ο κ. Τασούλας μάλιστα, προειδοποίησε πως σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ επιμείνει να μην ορίσει νέα μέλη, οι δύο θέσεις θα μείνουν κενές, όπως συμβαίνει και με το ΜέΡΑ25 που δεν συμμετέχει πλέον στην επιτροπή. Μιλώντας μάλιστα στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως θα εκλάβει «ως πείσμα» μια σχετική απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ.

    Στο ερώτημα τι θα γίνει αν στην επόμενη συνεδρίαση δώσουν το παρών οι Δ. Τζανακόπουλος και Π. Πολάκης επισημάνθηκε πως δεν θα υπάρχει νόμιμη σύνθεση και επομένως δεν θα μπορεί να προχωρήσει η συνεδρίαση. Πάντως σε νέο ερώτημα για το αν τελικά υπάρχει ενδεχόμενο να κληθεί η φρουρά απάντησε πως «είναι πολύ μακρινό σενάριο αυτό. Ας μην προτρέχουμε. Είναι συλλογικό όργανο και πρέπει να προστατεύσουμε την ευταξία».

    Ο κ. Τασούλας υπογράμμισε πως εφόσον κάποιος ασκήσει καθήκοντα προανακριτικού υπαλλήλου ουσιαστικά «ακυρώνεται» ως μάρτυρας. Επομένως αυτό δεν μπορεί να γίνει, καθώς θα μπορούσε να δημιουργήσει μελλοντικά θέματα.

    Τέλος σε νέο ερώτημα αν μπορεί μελλοντικά να κριθεί άκυρη η διαδικασία από το ανώτερο δικαστικό συμβούλιο λόγω της εξαίρεσης των δύο βουλευτών είπε πως «εκτιμώ ότι δεν θα γίνει αυτό. Αισθάνομαι ότι έχουν νομική στήριξη οι διαδικασίες».



    ΣΧΟΛΙΑ