• Ελλάδα

    «Πόλεμος» ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για το Σκοπιανό: «Καλή η προπαγάνδα, αλλά δεν πείθει»

    • NewsRoom
    Βουλή


    Σε ένα πόλεμο ανακοινώσεων επιδίδονται για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση, οι οποίες επιστρατεύουν τα αρχεία εφημερίδων και τηλεοπτικών σταθμών για να κατηγορήσουν η μία την άλλη για τις θέσεις στο Σκοπιανό.

    Η αρχή έγινε με την κυβέρνηση να επιστρατεύει βίντεο με δηλώσεις στελεχών της ΝΔ από το 2018 σε μια προσπάθεια να κατηγορήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για αλλαγή της γραμμής της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τα Δεξιά. Η προσπάθεια εντατικοποιήθηκε μετά το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, το μέγεθος του οποίου αιφνιδίασε την κυβέρνηση αλλά και ενόψει του συνεδρίου της Αθήνας.

    Απαντώντας η Νέα Δημοκρατία, θυμήθηκε πρωτοσέλιδο της Αυγής από το 1992 με το οποίο η εφημερίδα εξέφραζε τον θαυμασμό της για τη δυναμική των συλλαλητηρίων εκείνης της εποχής στη Θεσσαλονίκη για το Σκοπιανό, με σκοπό να το συγκρίνει με τις σημερινή στάση των στελεχών της κυβέρνησης.

    Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ δεν άργησε να έρθει, με την Κουμουνδούρου να απαντά πως η σημερινή κατάσταση είναι διαφορετική!

    Ωστόσο, στη συνέχεια επιστράτευσε ξανά παλαιές δηλώσεις στελεχών της ΝΔ, από την περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά, για να επιτεθεί στην αξιωματική αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως η κυβέρνηση Σαμαρά είχε εκφράσει πολλές φορές πως η εθνική θέση ήταν αυτή της σύνθετης ονομασίας, με γεωγραφικό προσδιορισμό, για χρήση erga omnes, σε μια λύση χωρίς «γκρίζες ζώνες» που θα απαλείφει πλήρως τις απολυτρωτικές επιδιώξεις των Σκοπίων.

    antonis samaras
    Ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς

    Με τα αποσπάσματα ο ΣΥΡΙΖΑ αναρωτιέται πώς «παραδοσιακά πατριδοκάπηλοι και όψιμοι “Μακεδονομάχοι” πώς γίνεται η ΝΔ να συντάσσεται με τα συλλαλητήρια, ενώ οι κυβερνήσεις της ΝΔ, με τον πλέον επίσημο τρόπο, συζητούσαν για λύση στη βάση της σύνθετης ονομασίας», κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως έχει αλλάξει θέση για το ζήτημα.

    Η θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ, πάντως, μιλά για «λύση πακέτο», η οποία μοιάζει αρκετά με τις δηλώσεις των στελεχών της κυβέρνησης Σαμαρά.  Αντίθετα, η ΝΔ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για «σαλαμοποίηση» του ζητήματος, υποχωρώντας σε ένα μέρος του πακέτου απαιτήσεων.

    Απαντώντας η ΝΔ αναφέρει, για μια ακόμα φορά, πως η «Καλή η προπαγάνδα, αλλά πλέον δεν πείθει κανέναν» σημειώνοντας πως «ουδέποτε μετέβαλε τις θέσεις της για το Σκοπιανό, εν αντιθέσει με το ΣΥΡΙΖΑ που μέχρι πρότινος τασσόταν υπέρ της “ανάγκης” το όνομα της γείτονος να είναι “Μακεδονία” σκέτο».

    «Κατά τα λοιπά, να θυμίσουμε στο ΣΥΡΙΖΑ ότι εξακολουθεί να συγκυβερνά με τον Πάνο Καμμένο, τις δηλώσεις του οποίου, παραδόξως, ξέχασε να αναφέρει στο “ενημερωτικό” δελτίο του», καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μάθιου Νίμιτς: Εκτός διαπραγμάτευσης η ταυτότητα των Σκοπιανών, δεν θα επηρεαστεί από το όνομα (video)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δυσαρέσκεια ΥΠΕΞ με την αποκάλυψη Νίμιτς πως η Ελλάδα δεν θέτει θέμα ταυτότητας των Σκοπιανών

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Δρίτσας για το συλλαλητήριο: Ο Μίκης Θεοδωράκης κάνει ιστορικό λάθος (video)



    ΣΧΟΛΙΑ