• Top Stories

    Β. Σόιμπλε: «Η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να μείνει ή όχι στο ευρώ»

    Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

    Ο Γερμανός πρώην υπουργός Οικονομικών και πρώην πρόεδρος της Γερμανικής Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε


    Το Grexit είναι ένα θέμα που αφορά αποκλειστικά τη θέληση της Ελλάδας να παραμείνει ή όχι στη ζώνη του ευρώ, τόνισε από το Βερολίνο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξη που παραχώρησε.

    Ο κ. Σόιμπλε ξεκαθάρισε δεν τίθεται επί του παρόντος θέμα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, την ώρα που έθεσε ως πρωτεύων το ζήτημα της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. «Είμαστε “ανοιχτοί” στο να συζητήσουμε για το ελληνικό χρέος, όχι τώρα, αλλά το 2018 και εφόσον καταστεί αναγκαία η υιοθέτηση νέων μέτρων ελάφρυνσης», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Στόχος μας τώρα, είναι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος βοήθειας»

    Πάντως, ο κ. Σόιμπλε θέλησε να εμφανιστεί αισιόδοξος αναφορικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η συμφωνία μπορεί να αποδώσει, εάν όλες οι πλευρές την τηρήσουν.

    Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στο θέμα της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας πως οι διαπραγματεύσεις θα είναι πολύ περίπλοκες και πως θα πρέπει να λήξουν με τρόπο που να δείχνει πως η παραμονή στην ενιαία αγορά της ΕΕ έχει περισσότερα πλεονεκτήματα.

    Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες των ΗΠΑ για το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας και περί χειραγώγησης του ευρώ, ο κ. Σόιμπλε είπε πως δεν έχει λάβει κάποιο πειστικό επιχείρημα. Όπως τόνισε, το πλεόνασμα είναι αποτέλεσμα της ανταγωνιστικότητας της γερμανικής οικονομίας και όχι της χειραγώγησης του ευρώ.

    Ο κ. Σόιμπλε σημείωσε πως θα συναντηθεί στις 16 Μαρτίου στο Βερολίνο με τον Αμερικανό ομόλογό του, Στίβεν Μνιούτσιν, για να προετοιμάσουν τη σύνοδο των G20.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σοκ από το πακέτο μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση: Μειώσεις από 600 ευρώ στα εισοδήματα, καταργεί φοροαπαλλαγές

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Π. Κουρουμπλής: «Είμαστε ομάδα αυτοκτονίας και θα πάμε ως το 2019»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νέα πτώση της στερλίνας έναντι του ευρώ και του δολαρίου (σχεδιάγραμμα)



    ΣΧΟΛΙΑ