• Πολιτική

    Μοσκοβισί: «Εγώ και ο Ντάισελμπλουμ έχουμε εντολή να βρούμε λύση»

    Μοσκοβισί

    Πιέρ Μοσκοβισί


    Με την αξιολόγηση να εκκρεμεί και τις διαπραγματετυικές διαδικασίες να βρίσκονται στον αέρα, λίγο πριν το προγραμματισμένο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, ο επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε αισιόδοξος για την έκβαση της ελληνικής υπόθεσης βγαίνοντας από το υπ. Οικονομικών, όπου είχε συνάντηση του με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

    Δίνοντας ένα στίγμα των προθέσεών του ο κ. Μοσκοβισί, λίγο πριν συναντηθεί με τον υπ. Οικονομικών δήλωσε ότι «είμαστε κοντά αλλά υπάρχει ακόμα δουλειά να κάνουμε» ενώ ειδικά για την 20η Φεβρουαρίου τη χαρακτήρισε «σημαντική στιγμή για την Ελλάδα».

    Αφού ολοκληρώθηκε η συνάντηση, ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε: «Υπάρχει πρόοδος, αλλά χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια. Εγώ και ο Ντάισελμπλουμ έχουμε εντολή να βρούμε λύση».

    Στη σκιά νέων επώδυνων μέτρων για την ελληνική κοινωνία, ο κ. Μοσκοβισί έρχεται ως διαμεσολαβητής να “γεφυρώσει” τις όποιες διαταραγμένες σχέσεις με τους θεσμούς και να εξομαλύνει το χάσμα των συζητήσεων.  Ωστόσο, η Κομισιόν έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η επίσκεψη αυτή είναι μεν «πολιτικού χαρακτήρα» δε συνδέεται όμως με την αποστολή των θεσμών στην Αθήνα.

    Μέσα σε αυτό το βαρύ και αβέβαιο κλίμα η σημερινή επίσκεψη του κοινοτικού επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί, αποκτά ιδιαίτερη σημασία, ενώ την ίδια στιγμή «ψαλιδίζει» τις όποιες προσδοκίες για αποτελεσματική παρέμβασή του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γάλλος σοσιαλιστής κομίζει κάποιες ιδέες ή και κάποια συμβιβαστική πρόταση για την άρση του αδιεξόδου, αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η μεσολάβησή του προς το Βερολίνο μπορεί να ανατρέψει τα αρνητικά δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί.

    Ο κ. Μοσκοβισί, ο οποίος έρχεται στην ελληνική πρωτεύουσα για να ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Σε κάθε περίπτωση πάντως αναμένεται να πιέσει την ελληνική πλευρά να προχωρήσει στη νομοθέτηση των μέτρων, που ζητούν σύσσωμοι οι θεσμοί για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις.

    Από την πλευρά της η κυβέρνηση εκτίμησε ότι η ψήφιση των μέτρων, που ζήτησαν οι θεσμοί, δηλαδή τα 3,6 δισ. ευρώ, χωρίς να έχει προσδιοριστεί και εξασφαλιστεί ένα ολοκληρωμένο πακέτο συμφωνίας, το οποίο θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την ποσοτική χαλάρωση, το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα, μπορεί να την εγκλωβίσει σε μία κατάσταση, που δεν θα μπορεί να διαχειριστεί πολιτικά, επικοινωνιακά και οικονομικά.

    Γι’ αυτό και θεωρεί περιττές οποιεσδήποτε συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο, αφού το πρόβλημα πλέον παραμένει η εξεύρεση μίας πολιτικής λύσης μέχρι το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, ώστε να ξεκινήσουν αμέσως μετά οι τεχνικές διαδικασίες για τη διαμόρφωση της συμφωνίας σε όλες τις πλευρές της. Η γρήγορη λύση είναι ζητούμενο τόσο για την ελληνική κυβένρηση όσο και για τους Ευρωπαίους. Ειδικότερα δε, για την ίδια την Άγκελα Μέρκελ, η οποία φαίνεται πως αναζητά ένα ξεκάθαρο τοπίο σε ό,τι αφορά σοτ ελληνικό ζήτημα πριν τις γερμανικές εκλογές.

    Με αυτή την έννοια το Μαξίμου φέρεται να έχει πειστεί ότι το Βερολίνο δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση πολιτική αναταραχή και εκλογές στην Ελλάδα αυτή την περίοδο και εναποθέτει τις ελπίδες του στην παρέμβαση Μέρκελ  ώστε να βρεθεί μία χρυσή τομή και να υποχωρήσουν τόσο ο σκληροπυρηνικός Β. Σόιμπλε όσο και το ΔΝΤ, οι οποίοι με τις πιέσεις τους παρακωλύουν την όποια εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Περίεργη υπόσχεση Μητσοτάκη: Είπε ότι θα φέρει 100 δις ευρώ σε επενδύσεις, Πού θα τις βρει;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απίστευτες εικόνες: Η Ινδία εκτόξευσε ταυτόχρονα 104 δορυφόρους στο διάστημα (video)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ηλιοφάνεια και άνοδος θερμοκρασίας- Δείτε σε ποιες περιοχές επιμένει ο παγετός



    ΣΧΟΛΙΑ