• Πολιτική

    Σκληρή, απαξιωτική κριτική στη Θάνου από κορυφαίους πρώην δικαστές

    Θάνου

    Βασιλική Θάνου. Πρόεδρος Επιτροπής Ανταγωνισμού


    Σκληρές εκφράσεις περί παραφροσύνης και ακόμα πιο απαξιωτική κριτική για προσωπικά συμφέροντα ακούστηκαν από χείλη πρώην ανώτατων δικαστών για το θέμα της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης, που άνοιξε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου.
    Μία μέρα μετά τις αποφάσεις των Ολομελειών του Ανωτάτου Δικαστηρίου, με τους δικαστές και τους εισαγγελείς να λένε διπλό “όχι” ακόμα και στην ανάγκη να αυξηθεί η ηλικία αποχωρησης τους από την Υπηρεσία, η κυρία Θάνου έγινε αποδέκτης νεας και ακόμα πιο σκληρής κριτικής, χθες στην ημερίδα της Εταιρίας Δικαστικών Μελετών.
    “Υπάρχουν θεσμοί, έστω κι αν ροκανίζονται και Ελληνες δικαστές που αντιστέκονται και στέλνουν μήνυμα στους πολίτες, ότι δεν ενδιαφέρονται μόνον για την τσέπη τους και τα συμφέροντά τους, αλλά πρωτίστως για τη συνταγματική νομιμότητα”,  τόνισε  στη δημόσια τοποθέτησή του  ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Παναγιώτης Πικραμένος, κατακεραύνοντας την κα Θάνου.
    Ιδιαίτερα επικριτικός για την πρωτοβουλία της προέδρου του Αρείου Πάγου ήταν και ο πρώην Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και επικεφαλής σήμερα στη Νομική Υπηρεςία της Προεδρίας της Δημοκρατίας Σωτήριος Ρίζος, τονίζοντας:
     “Το θέμα αυτό κατέδειξε την απόλυτη έλλειψη  ευστάθειας των θεσμών καθώς δεν διαθέτει ούτε πραγματική ούτε νομική βάση. Η δημόσια ανακίνησή του είναι τουλάχιστον παραφροσύνη.”
     
    Ανάλογες αρνητικές τοποθετήσεις υπήρξαν και από άλλους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, εν ενεργεία και επιτίμους, ενώ στην ειςήγηση του ο κ.Πικραμένος αναφέρθηκε εκτενώς στην ιστορική και νομολογιακή διαδρομή των συνταγματικών προβλέψεων για τα όρια ηλικίας,μνημονεύονται σωρεία αποφάσεων, κυρίως του Συμβουλίου της Επικρατείας.

    Κατά τον κ. Πικραμένο  “καθίσταται απολύτως σαφές  ότι οποιαδήποτε συζήτηση γύρω από το ζήτημα της μεταβολής των ορίων ηλικίας υποχρεωτικής αποχώρησης των δικαστικών από την υπηρεσία δεν μπορεί παρά να έχει ως μοναδική κατάληξη τη διατύπωση πρότασης για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Και τούτο διότι η διάταξη του άρθρου 88 παρ.5 του Συντάγματος είναι σαφής και ανεπιφύλακτη και δεν είναι δεκτική αντίθετης ερμηνείας που θα ανέτρεπε την ασφάλεια δικαίου, στην οποία αποβλέπει κάθε πολίτης και την οποία είναι ταγμένοι να υπηρετούν οι δικαστές”.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χ. Οικονόμου: Οδεύει προς Αυστραλία πλοίο της TMS Cardiff Gas

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αποκάλυψη Reuters: ΔΝΤ και Ευρωπαίοι συμφώνησαν για κοινό μέτωπο απέναντι στην Ελλάδα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νέες αλλαγές στα δελτία του ANΤ1 μετά την άφιξη Χατζηνικολάου: Τι γίνεται με Σαράφογλου – Μπιζόγλη



    ΣΧΟΛΙΑ