• Πολιτική

    Οργισμένη η Κύπρος για τους ισχυρισμούς περί θερμού επεισοδίου με την Τουρκία – Ζητούν εξηγήσεις από Καμμένο

    Κύπρος Χριστοδουλίδης

    Νίκος Χριστοδουλίδης, Εκπρόσωπος της Κυπριακής Κυβέρνησης


    Οργισμένη εμφανίζεται η Κύπρος στους ισχυρισμούς του ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας περί ενδεχόμενου θερμού επεισοδίου τον προσεχή Ιούνιο στα χωρικά της  ύδατα, το οποίο θα προκαλέσει η Τουρκία ενόψει της έναρξης των εξορύξεων φυσικού αερίου από τη γαλλική Total.

    Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Νίκος Χριστοδουλίδης, ξεκαθάρισε με δήλωσή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι παρά το γεγονός πως η Λευκωσία βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την ελληνική Κυβέρνηση, «δεν υπάρχει τέτοια πληροφόρηση, ούτε επιβεβαιώνονται τέτοιοι ισχυρισμοί».

    Την ίδια ώρα, φαίνεται πως υπήρξε και απευθείας τηλεφωνική επικοινωνία του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου τόσο με τον Έλληνα υπ. Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, όσο και με  τον υπ. Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, από τους οποίους ζητούσε άμεσα εξηγήσεις.

    Οι ισχυρισμοί, όμως, έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και στο εσωτερικό της χώρας. Το Ποτάμι, μάλιστα, κατηγορεί ξεκάθαρα τον κ. Καμμένο για τη διαρροή. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

    «Ο ακροδεξιός συνεταίρος του κ. Τσίπρα προεξοφλεί στους δημοσιογράφους της Βουλής θερμά επεισόδια με την Τουρκία, αυτή τη φορά στην Κύπρο. Δίνει μάλιστα και ημερομηνία. Το έχουμε ξαναπεί. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είναι επικίνδυνος. Τώρα και για την Κύπρο. Ο φόβος μας δεν είναι μόνο τι λέει στα πηγαδάκια με τους δημοσιογράφους αλλά τι λέει – και κυρίως τι οδηγίες δίνει – ένα τόσο ανεύθυνο άτομο στο στράτευμα και στους Έλληνες αξιωματικούς. Σε ό,τι αφορά την αποκάλυψή του, ότι δίνει γραμμή στον κ. Τσίπρα για την διαπραγμάτευση, αυτό φαίνεται».

    Αλλά και στην κοινή γνώμη της Ελλάδας και της Κύπρου ο ισχυρισμός για θερμό επεισόδιο τον Ιούνιο έχει προκαλέσει αντιδράσεις, όπως φαίνεται και από τις επικριτικές αναρτήσεις στα social media. Οι πολίτες επισημαίνουν πως για την υπόθεση αυτή υπεύθυνη είναι η πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία διαθέτει τη δική της πολιτική και στρατιωτική ηγεσία και τους δικούς της υπουργούς. Η Κύπρος μπορεί να αποφασίσει μόνη της, με βάση τις προτεραιότητες του δικού της κράτους, για το αν θα αποκαλύψει πληροφορίες εθνικής ασφάλειας που μπορεί να διαθέτει ή όχι.

    Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση της διευθύντριας του Αθήνα 9,84, Νόνης Καραγιάννη, στο Facebook:

    «Στη Βουλή σήμερα κορυφαίος παράγοντας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (χρησιμοποιώ αυστηρά δημοσιογραφική γλώσσα) ενημέρωσε τους δημοσιογράφους, δηλαδή την ελληνική-κι όχι μόνο-κοινή γνώμη, ότι επίκειται σοβαρό θερμό επεισόδιο τον Ιούνιο στα κυπριακά χωρικά ύδατα. Είπε ακόμα ότι εξαιτίας της στάσης της Τουρκίας το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας έχει αυξήσει την παρουσία του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων στα ελληνικά νησιά από το 17% στο 48%.

    Αφήνω τη δημοσιογραφική γλώσσα εδώ, για να πω: Η Κύπρος είναι ανεξάρτητη χώρα έχει Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κυβέρνηση και Βουλή, “προβλέψεις” λοιπόν στην “πλάτη” μιας άλλης χώρας αν δεν είναι εκ του πονηρού (που είναι πολύ πιθανό να είναι)αποτελούν σοβαρό διπλωματικό ολίσθημα. Είναι ασόβαρο, αναξιόπιστο κι επικίνδυνο ως γεγονός. Συγχρόνως καμία σοβαρή χώρα, καμία σοβαρή κυβέρνηση, κανένας Υπουργός Εθνικής Άμυνας στον πλανήτη, δεν αποκαλύπτει σχέδια “επιχειρησιακά” της πολιτικής ευθύνης του σε οποιοδήποτε σημείο της επικράτειας. Όταν το κάνει όμως δεν αποκαλύπτει μόνο την επικίνδυνη γελοιότητα του, αλλά εκθέτει σε κίνδυνο ανθρώπινο δυναμικό για το οποίο και έχει την πολιτική ευθύνη. Κι αυτό είναι πολύ σοβαρό θέμα, για τη χώρα.»

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Καμμένος: Τα F-35, τα F-16, οι S-300 και το… «κάτσε κάτω ρε» στον Θεοχαρόπουλο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ένταση στο Αιγαίο: Φόβοι για θερμό επεισόδιο



    ΣΧΟΛΙΑ