• Top Stories

    Ο καθηγητής του Yale Στ. Καλύβας στο Delphi Economic Forum: «Πώς η Ελλάδα πετυχαίνει αποτυγχάνοντας»

    Καλύβας

    Στάθης Καλύβας, καθηγητής της Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Yale των ΗΠΑ


    Ο Έλληνας καθηγητής της Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Yale των ΗΠΑ Στάθης Καλύβας βρέθηκε στο 2ο Delphi Economic Forum όπου και τοποθετήθηκε γύρω από ένα ιδιαίτερα εύλογο ερώτημα: Πώς γίνεται η Ελλάδα να πετυχαίνει αποτυγχάνοντας; Το ερώτημά του αυτό, πρότεινε ο καθηγητής ως αφετηρία του προβληματισμού για την ερμηνεία της πορείας της χώρας αλλά και ως αφορμή για να κατανοηθεί η κρίση.

    «Η Ελλάδα έχει παρουσιάσει σημαντικά επιτεύγματα», είπε ο κ. Καλύβας και ανέφερε μεταξύ αυτών ότι «δημιουργήθηκε ένα κράτος κάτω από δύσκολες συνθήκες, μεταρρυθμίσεις όπως η αγροτική που ενώ αλλού δεν πέτυχε εδώ ήταν επιτυχής, ότι υπάρχει μία μακρά ιστορία κοινοβουλευτικών θεσμών και το “ελληνικό θαύμα” μετά το τέλος του εμφυλίου, ή η μετάβαση στην δημοκρατία, με αποτέλεσμα να είναι σήμερα στα 45 πιο ανεπτυγμένα κράτη του κόσμου».

    Αυτό, για τον κ. Καλύβα, δεν είναι απολογισμός πλήρους αποτυχίας.

    Ο καθηγητής του Yale μεταξύ άλλων επισήμανε ότι τα κοινά χαρακτηριστικά προηγούμενων περιόδων με την σημερινή της κρίσης, είναι ότι σχεδόν πάντοτε έχει προηγηθεί ένας μεγάλος δανεισμός, μία μεγάλη χρεοκοπία και μία μεγάλη διάσωση.

    «Για να καταλάβουμε την τάση μεγάλου δανεισμού, πρέπει να δούμε την παρουσία μεγάλων οραμάτων, που ήταν τόσο φιλόδοξα ώστε να οδηγούν σε αποτυχίες», σημείωσε ο κ. Καλύβας και συμπλήρωσε – με την επισήμανση ότι αυτό δεν συνιστά πρόβλεψη για το μέλλον – ότι «αυτό που ακολουθεί συνήθως είναι οι μεγάλες ανακάμψεις».

    Όπως είπε, «οι διασώσεις άλλοτε είναι πολιτικές, άλλοτε οικονομικές και άλλοτε συνδυασμός και των δύο και μέσα σε αυτό το σχήμα μπορεί να ερμηνευθεί το μνημόνιο», ενώ ένα σημαντικό χαρακτηριστικό των περιόδων διασώσεων, είναι ότι δημιουργούν τις συνθήκες για τον επόμενο κύκλο.

    Κατά τον καθηγητή, η πορεία της χώρας χαρακτηρίζεται από έναν ημιτελή, αρνητικό εκσυγχρονισμό, πάντα σε σχέση με την ξένη εξάρτηση. Προσέθεσε όμως ότι υπάρχει μία θετική διάσταση στην ανάγνωση αυτή και είναι το παράδειγμα μίας σχετικά πετυχημένης περίπτωσης με ταχείς ρυθμούς, με όρους μετα-αποικιακής χώρας.

    Ο κ. Καλύβας κατέληξε υποστηρίζοντας τα εξής:

    1. Όταν είσαι στο μέσον μία επίπονης και δραματικής διαδικασίας αδυνατείς να φανταστείς ότι το μέλλον σου θα είναι διαφορετικό και
    2. Ότι η Ελλάδα πέρασε μέσα από μία επταετία πολύ βαθιάς κρίσης, που έχει παρομοιαστεί με την κρίση του ’30, όμως οι θεσμοί της δεν έχουν υποστεί την κατάρρευση, που πολλοί προέβλεπαν. Αυτό δείχνει ότι δεν είναι ψεύτικοι οι θεσμοί, αλλά ότι έχουν μία πραγματική εθνική διάσταση, έχουν ρίζες στον τόπο.

    «Χρειαζόμαστε ένα αφήγημα στο οποίο να καταφέρουμε να τονίζουμε τα πραγματικά επιτεύγματα, π.χ. όχι μόνο την μικρασιατική καταστροφή, αλλά και την αποκατάσταση ενός εκατομμυρίου προσφύγων, να είμαστε πιο ρεαλιστές για το τι μπορούμε να πετύχουμε», τόνισε ο κ. Καλύβας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Παρακολουθήστε live το Delphi Economic Forum

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Ν. Δένδιας στο Delphi Economic Forum: Το θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα είναι στον αέρα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Εισφορές στα μπλοκάκια: Αλλάζει ο νόμος. Όλες οι εξελίξεις



    ΣΧΟΛΙΑ