• Ελλάδα

    Νέο σοκ! Χαμηλότερες έως 30% οι συντάξεις για 70.000 άτομα που βγαίνουν τώρα στη σύνταξη

    συντάξεις


    Αν είστε ένας από τους 70.000 ασφαλισμένους που έκαναν τα χαρτιά τους για σύνταξη μετά τις 12 Μαΐου του 2016, τα νέα δεν είναι ευχάριστα: με τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, το ποσό που θα λαμβάνετε εκτιμάται ότι θα είναι ακόμα και κατά 30% χαμηλότερο σε σχέση με το παλιό καθεστώς…

    Όπως προκύπτει από τις εγκυκλίους που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας κατά την περίοδο των γιορτών, στο εξής οι συντάξεις θα υπολογίζονται με χαμηλότερους συντελεστές και με βάση τις εισφορές από το 2002 και μετά, όπως θα αναπροσαρμοστούν βάσει δείκτη της ΕΛΣΤΑΤ. Έτσι, τις μεγαλύτερες απώλειες θα υποστούν οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου με περισσότερα από 25 έτη ασφάλισης (ιδιαίτερα οι υπάλληλοι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης), οι ασφαλισμένοι του ιδιωτικού τομέα με 35 ή περισσότερα έτη και συντάξιμες αποδοχές άνω των 1.100 ευρώ, καθώς και ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που κατέβαλλαν χαμηλές εισφορές. Πλήττονται επίσης οι μητέρες με βαρέα που δικαιούνται μειωμένη εθνική σύνταξη.

    Αυτό που είναι σαφές είναι ότι πλέον οι συντάξεις θα έχουν “ταβάνι” τα 1.200 ευρώ, ενώ το χαμηλότερο όριό τους θα είναι τα 400 ευρώ. Παράλληλα, το κόστος εξαγοράς πλασματικών ετών σχεδόν θα τριπλασιαστεί, τόσο για τους δημοσίους υπαλλήλους όσο και για τους υπολοίπους ασφαλισμένους (για τους οποίους ήδη η αύξηση ισχύει ήδη από τον περασμένο Μάιο).

    Από τον επαναϋπολογισμό των 2,6 εκατομμυρίων κύριων συντάξεων, που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο, θα προκύψει για τους συνταξιούχους μία “προσωπική διαφορά” που εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο θα κυμανθεί άνω του 20% για ασφαλισμένους του Δημοσίου με πολλά έτη ασφάλισης και υψηλές αποδοχές. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο ασφαλισμένος θα δικαιούται το ένα τρίτο της διαφοράς, αν και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει για την κατάργηση της διαφοράς αυτής.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τράπεζες: Προχωρούν άμεσα στην πώληση 10.000 ακινήτων από κατασχέσεις. Πως θα διαμορφωθούν οι τιμές

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Τέρμα οι διαμάχες με τους ενοίκους της πολυκατοικίας: Ψηφίστηκε η αυτόνομη θέρμανση χωρίς έγκριση

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σοκ για 150.000 ελεύθερους επαγγελματίες – Το χαράτσι που θα πληρώσουν δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί



    ΣΧΟΛΙΑ