• Διεθνής πολιτική

    Καυτά θέματα στην ατζέντα των συνομιλιών Τσακαλώτου και Ευρωπαίων στη Γαλλία και το Βέλγιο

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών

    Ευκλείδης Τσακαλώτος. Υπουργός Οικονομικών


    Όσον το δυνατόν γρηγορότερα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση συμφώνησαν Ελληνες και Ευρωπαίοι μετά την ολοκλήρωση του πρώτου ραντεβού του υπουργού Οικονομικών κ.Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρών στην συνάντηση ήταν και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

    Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών και εξ΄απορρήτων του υπουργού, σημειώνει ότι οι τρεις υπουργοί είχαν μια λεπτομερή και ουσιαστική συζήτηση τόσο για το περιεχόμενο όσο και για τη διαδικασία, με σκοπό να ξεκλειδώσουν όλες οι πτυχές της δεύτερης αξιολόγησης.

    Έτσι, υπήρξε και από τις δυο πλευρές σύμπτωση απόψεων στο ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

    Για τον γαλλικό τύπο πάντως είναι σαφές, ότι ο Έλληνας υπουργός ξεκίνησε ένα νέο γύρο επαφών με στόχο την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για την επιτάχυνση της αξιολόγησης.

    “Ξεκινάμε πάλι για ένα γύρο!” γράφει η εφημερίδα L’OPINION . “Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ξαναπήρε το ραβδί του προσκυνητή για να πείσει τους ευρωπαίους πιστωτές να ξεμπλοκάρουν τη νέα δόση βοήθειας των 6,1 δισ. ευρώ”, αναφέρει.

    Το δημοσίευμα αναφέρεται και στην αυριανή συνάντηση του κ. Τσακαλώτου με τον Επίτροπο Μοσκοβισί, αλλά και με πιθανές συναντήσεις με τον Ιταλό ομόλογό του, αλλά και με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

    O Βέλγος υπουργός Οικονομικών στο Reuters

    Η ευρωζώνη θα προχωρήσει με το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης με ή χωρίς την συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), είπε την Τετάρτη στο Reuters ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών.

    O Johan Van Overtveldt είπε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ θα ήταν προτιμότερη αλλά οι χώρες του ευρώ θα μπορούσαν να προχωρήσουν και χωρίς αυτό.

    Το ταμείο έχει πει ότι θα συμμετέχει στο πρόγραμμα μόνο εφ’ όσον αυτό είναι το τελευταίο και υπό την προϋπόθεση ότι περιλαμβάνει ελάφρυνση χρέους.

    “Ως Eurogroup και ως νομισματική ένωση, θα πρέπει να προχωρήσουμε έτσι και αλλιώς. Κατά προτίμηση με το ΔΝΤ, αλλά θα προχωρήσουμε σε κάθε περίπτωση”, είπε.

    “Εάν το ΔΝΤ πραγματικά επιμείνει σε άλλα θέματα από αυτά που εμείς θεωρούμε σημαντικά, εντός του Eurogroup, τότε θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες αυτού. Αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η παρουσία του ΔΝΤ είναι από κάθε άποψη πολύ επιθυμητή και αποτελεσματική”.

    Νωρίτερα το mononews.gr είχε γράψει: 

    Η “τήρηση κανόνων” είναι το μήνυμα που θα εισπράξει η ελληνική πλευρά στα ραντεβού που πρόκειται να πραγματοποιηθούν σήμερα και αύριο στη Γαλλία και το Βέλγιο αντίστοιχα, αρχής γενομένης σε λιγότερο από ένα τέταρτο (5 τοπική ώρα) στο Παρίσι, όπου ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών κ.Ευκλείδης Τσακαλώτος πρόκειται να συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν και αύριο με τον Ευρωπαίο επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί πριν από τη συνεδρίαση του Euroworking Group.

    Όπως μεταδίδει το Γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων MNI η Ελλάδα ελπίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα γεφυρώσει τις διαφορές ώστε να ολοκληρωθεί γρήγορα η β’ αξιολόγηση και στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται τα ραντεβού του Ελληνα υπουργού Οικονομικών και καλείται, μεταξύ άλλων, να εξετάσει πότε θα επιστρέψουν οι Θεσμοί στην Αθήνα.

    Ωστόσο σύμφωνα με το πρακτορείο αν και ο Ευρωπαίος επίτροπος έχει την εντολή να βοηθήσει στη γεφύρωση των διαφορών ίσως τελικά έχει μικρή επιρροή στις αποφάσεις των υπουργών οικονομικών. Από την άλλη πλευρά μειωμένη μπορεί να είναι και η επιρροή του Γάλλου ΥΠΟΙΚ δεδομένου ότι οι σοσιαλιστές δεν αναμένεται να είναι οι νικητές στις προσεχείς εκλογές.

    Την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου, αναμένεται να συναντηθεί ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. Ερωτηθείς για την ημερομηνία επιστροφής των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ο Μ. Σχοινάς ανέφερε πως δεν υπάρχουν νεότερα, σημειώνοντας ωστόσο πως ο Έλληνας υπουργός θα επισκεφτεί τις Βρυξέλλες την Πέμπτη και θα συναντηθεί με τον επίτροπο Μοσκοβισί.

    Η κυβέρνηση εμφανίζεται να συζητά μείωση του αφορολόγητου ορίου και κάποια επιπλέον μέτρα, πολύ κάτω των 5 δισ. ευρώ, για την περίοδο 2018-20 ώστε να κλείσει η συμφωνία.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΔΟΛ: Έρημος και μόνος ο Σταύρος, στον αέρα η κυριακάτικη έκδοση του «Βήματος»

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μινωικές Γραμμές: Γιατί ο Grimadli απέσυρε δύο πλοία του από την Αδριατική

     



    ΣΧΟΛΙΑ