• First Top Stories

    Ημέρες 2003 και σχέδιο… Oraj στο Αιγαίο – Η “ανησυχία” στο ΓΕΕΘΑ για τις τουρκικές προκλήσεις (video)

    • NewsRoom


    Την ημέρα που ανακοινώθηκε η απόφαση του Αρείου Πάγου για τη μη έκδοση των 8 Τούρκων, ήταν σίγουρο πως η Άγκυρα θα αντιδρούσε με οποιοδήποτε τρόπο, χρησιμοποιώντας πολλά “όπλα”.

    Η άμεση δε αντίδραση των τουρκικών ΜΜΕ, πλήρως ελεγχόμενα από τον Ερντογάν, έδειξε τη στάση που θα κρατούσαν οι “γείτονες” στο Αιγαίο. Οι τουρκικές προκλήσεις δεν άργησαν να φανούν… Μετά το “σάλο” και τις πολεμικές ανακοινώσεις των τούρκικων υπουργείων Εξωτερικών και Δικαιοσύνης, τις “ατάκες” του Ερντογάν περί “συμφωνίας” με Τσίπρα που δεν τηρήθηκε, την απειλή για χιλιάδες μετανάστες στα νησιά μας, ήρθε και το Αιγαίο.

    Η βόλτα του Τούρκου ΑΓΕΕΘΑ, Χουλουσί Ακάρ, με τις κάμερες, τους φωτογράφους και τους Τούρκους στρατιωτικούς να είναι σε “υπερένταση”, ήταν μόνο η αρχή. Τα ΜΜΕ της Τουρκίας οργίασαν! Και τι δεν έγραψαν. Το κακό – για την Αθήνα – είναι πως συνέχισαν και τις επόμενες ημέρες, γράφοντας για θερμά επεισόδια τα οποία διέψευσε κατηγορηματικά το ελληνικό ΓΕΕΘΑ.

    Γιατί όμως γίνεται αυτό; Τι πραγματικά συμβαίνει;

    Εάν ανατρέξει κάποιος στο παρελθόν, θα δει πως ήρθαν ημέρες… 2003. Τότε, που οι Τούρκοι στρατηγοί είχαν ετοιμάσει το σχέδιο Oraj (καταιγίδα), ως ένα μέρος στις προετοιμασίες του πραξικοπήματος Βαριοπούλα. Η επιχείρηση, αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης του εντάλματος έρευνας στο Τμήμα Ναυτικών Πληροφοριών στη Ναυτική Διοίκηση του Gölcük.

    Τι προέβλεπε;

    1. Αύξηση πτητικής δραστηριότητας πάνω από το Αιγαίο για την πρόκληση αντίδρασης εκ μέρους της ελληνικής αεράμυνας.
    2. Σκληρές αερομαχίες με ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη με στόχο την ανάληψη επιθετικής δράσης από τους Τούρκους χειριστές και με πρωταρχικό σκοπό την επίτευξη επιθετικής αεροπορικής υπεροχής.
    3. Τα τουρκικά μαχητικά θα έφταναν ακόμη και το σημείο αν απαιτείτο να καταρρίψουν δικό τους μαχητικό για δημιουργία τετελεσμένων γεγονότων.
    4. Στη συνέχεια τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, θα φρόντιζαν να διαδώσουν ψευδείς ειδήσεις με σενάρια βάσει των οποίων η Ελλάδα σκόπιμα κατέρριψε ένα τουρκικό μαχητικό.


    Η απάντηση

    Στην ελληνική πλευρά, ναι μεν υπάρχει ανησυχία, ωστόσο ο Ναύαρχος και αρχηγός του ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης, βγήκε ανοιχτά τονίζοτας πως η χώρα είναι σε ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή: “Είμαστε έτοιμοι, όπως και ο Στρατός και η Αεροπορία, να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια στην περιοχή”.

    Αναφερόμενος για τη βόλτα του Ακάρ στα Ίμια, ήταν… ξεκάθαρος: “Δεν το θεωρώ ιδιαίτερα σοβαρό. Έχουμε ένα σωρό προβλήματα να λύσουμε στην περιοχή”.

    Στο… ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Πάνος Καμμένος. Μάλιστα, η σημερινή του κίνηση στα Ίμια, δείχνει πολλά. Και δεν είναι τυχαίο πως αμέσως μετά την ρίψη στεφάνου για τους έλληνες ήρωες των Ιμίων, τα τουρκικά αεροσκάφη “σηκώθηκαν” στον αέρα…



    ΣΧΟΛΙΑ