• Ελλάδα

    Δεν θα αφεθούν ελεύθεροι οι 8 Τούρκοι

    Τούρκοι


    Η κράτηση των 8 Τούρκων θα συνεχιστεί για λόγους δημόσιας τάξης και εθνικής ασφάλειας της χώρας. Το Διοικητικό Πρωτοδικείο έκρινε νόμιμη την απόφαση της Διεύθυνσης Αλλοδαπών, με την οποία παρατάθηκε η κράτηση των στρατιωτικών για ακόμα 3 μήνες, παρά την πρόσφατη αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου που απέρριψε το αίτημα έκδοσής τους στην Τουρκία.

    Ο έλεγχος της νομιμότητας της παράτασης κράτησης των 8 έγινε αυτεπαγγέλτως (όπως συμβαίνει σε ανάλογες αποφάσεις της Διεύθυνσης Αλλοδαπών) και ελήφθη από την Πρόεδρο υπηρεσίας του Διοικητικού Πρωτοδικείου. Ενώπιον της και κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, είχαν προσαχθεί προχθές Δευτέρα οι στρατιωτικοί, οι οποίοι κατηγορούνται από τις τουρκικές αρχές για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και την απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Ερντογάν.

    Το επόμενο της απόπειρας πρωινό, οι 8 εν ενεργεία αξιωματικοί (πιλότοι, εκπαιδευτές πιλότων και τεχνικοί αεροσκαφών) προσγειώθηκαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη και λίγες ημέρες αργότερα ζήτησαν άσυλο από τις ελληνικές αρχές. Η ενέργειά τους να εισέλθουν παράνομα στη χώρα, χρησιμοποιώντας στρατιωτικό ελικόπτερο, δείχνει, κατά το σκεπτικό της απόφασης του επικεφαλής της Διεύθυνσης αλλοδαπών ότι «αποτελούν απειλή για τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια της χώρας».

    «Δεν είμαστε πραξικοπηματίες. Ήρθαμε στην Ελλάδα για να γλιτώσουμε τη ζωή μας, όχι για να δημιουργήσουμε προβλήματα», αντέτειναν στην πρόεδρο του Διοικητικού Πρωτοδικείου οι Τούρκοι, ζητώντας της να ακυρώσει τη ληφθείσα διοικητική απόφαση και να αφεθούν ελεύθεροι.

    Μετά τη δικαστική επικύρωση της απόφασης για την παράταση της κράτησής τους, οι 8 έχουν, βάσει νόμου, δικαίωμα να προβάλλουν και εγγράφως πλέον (με δική τους προσφυγή) τις αντιρρήσεις τους. Κάτι που, σύμφωνα με τους δικηγόρους τους, θα πράξουν άμεσα.

    Στο σκεπτικό της η πρόεδρος του Διοικητικού Πρωτοδικείου αναφέρει ότι «η ατομική συμπεριφορά των 8 συνιστά σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη και την εθνική ασφάλεια της χώρας» και επικαλείται νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία:

    «Η έννοια της δημόσιας τάξης προϋποθέτει σε κάθε περίπτωση εκτός της διασαλεύσεως της κοινωνικής τάξης, που συνιστά κάθε παράβαση του νόμου, την ύπαρξη πραγματικής ενεστώσας και διαρκούς αρκούντως σοβαρής απειλής κάθε θεμελιώδους συμφέροντος της κοινωνίας καθώς επίσης ότι η έννοια εθνική ασφάλεια καλύπτει την εξωτερική και εσωτερική ασφάλεια του κάθε κράτους μέλους.

    Κατά συνέπεια μπορεί να επηρεάζεται από την παρακώλυση της λειτουργίας των κρατικών θεσμών και βασικών δημόσιων υπηρεσιών καθώς και από τον κίνδυνο σοβαρής διαταραχής των εξωτερικών σχέσεων ή της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών»

    Για τη Διεύθυνση Αλλοδαπών, η κράτησή τους πρέπει να συνεχιστεί μέχρι να αποφανθεί η αρμόδια Επιτροπή εάν θα χορηγηθεί άσυλο στους αιτούντες στρατιωτικούς. Το ανώτατο όριο που προβλέπει ο νόμος είναι 18 μήνες, με παράταση της κράτησης κάθε 3μηνο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: POS: Από σήμερα 1.000 ευρώ πρόστιμο στις επιχειρήσεις

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μαρινόπουλος: Εξήντα εκατ. ευρώ αναζητούν Σκλαβενίτης και τράπεζες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: H μεγαλύτερη έκπληξη για Alpha και Eurobank ήλθε από την Μόσχα

     



    ΣΧΟΛΙΑ