• Business

    ΔΝΤ προς Ευρωζώνη: Θεσπίστε κίνητρα για όσα κράτη σέβονται τους κανόνες σταθερότητας

    Λαγκαρντ Λαγκάρντ EKT Lagarde lagard

    Κριστίν Λαγκάρντ, EKT


    Προβληματική θεωρεί το ΔΝΤ την εφαρμογή των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τα κράτη μέλη σε νέα του έκθεση με τίτλο «Δημοσιονομικές πολιτικές στην Ευρωζώνη».

    Το ΔΝΤ χαρακτηρίζει «φτωχή» τη συμμόρφωση των κυβερνήσεων με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της περιόδου 1999-2015.

    Σύμφωνα με το ΔΝΤ, αν δεν υπάρξουν πολιτικά κίνητρα, ακόμα και οι πιο έξυπνες τροποποιήσεις των κανόνων δεν θα βελτιώσουν τα δημοσιονομικά αποτελέσματα.

    Όπως μεταδίδει το Reuters, το Ταμείο υποστηρίζει πως η Ε.Ε. πρέπει να κάνει τις κυρώσεις για την παραβίαση των δημοσιονομικών κανονισμών πιο εύκολα αποδεκτές σε πολιτικό επίπεδο.

    Με βάση τους κανόνες, αν μια χώρα παραβεί το όριο του 3% για το δημοσιονομικό έλλειμμα και αγνοήσει τις εκκλήσεις της Ε.Ε. για την μείωση του, μπορεί να έρθει αντιμέτωπη με πρόστιμα ως και 0,2% του ΑΕΠ.

    Το ΔΝΤ εκτιμά πως ένα πρόστιμο σε μια χώρα που αντιμετωπίζει ήδη δημοσιονομικά προβλήματα, κάνει τα πράγματα χειρότερα. Τα πρόστιμα αντίθετα πρέπει να εκδίδονται πριν παραβιαστεί το όριο του 3%, όταν η Ε.Ε. λαμβάνει δράσεις για την πρόληψη του δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

    «Πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση για κυρώσεις στο προληπτικό σκέλος, ενώ μπορούν να εξεταστούν και διοικητικές κυρώσεις στο διορθωτικό σκέλος» αναφέρεται στην έκθεση.

    Εκτός από τις κυρώσεις, το Ταμείο υποστηρίζει πως η Ε.Ε. πρέπει να αναπτύξει κίνητρα για να ακολουθήσουν οι κυβερνήσεις τους δημοσιονομικούς κανόνες. «Μια πιθανότητα περιλαμβάνει να συνδεθεί ο όγκος των διαρθρωτικών ταμείων και άλλων ευρωπαϊκών επιχορηγήσεων με τη συμμόρφωση με τους κανόνες» σημειώνεται στην έκθεση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: K. Μητσοτάκης: Πώς θα βγούμε από την κρίση – Οι τρεις άξονες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παρέμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον ΔΟΛ: «Βρείτε λύση άμεσα»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ευ. Τσακαλώτος: Παραδέχτηκε την αποτυχία του και δεσμεύτηκε για μέτρα 550 εκ. ευρώ το 2018



    ΣΧΟΛΙΑ