• Πολιτική

    Δημοσκόπηση: Απογοητευμένοι οι επτά στους δέκα που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ

    • NewsRoom
    δημοσκόπηση


    Την τεράστια απαισιοδοξία του ελληνικού λαού και τις χαμηλότερες από ποτέ προσδοκίες των πολιτών από την διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ φανερώνει νέα δημοσκόπηση Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΙ.  Μάλιστα, καταγράφεται και η εντυπωσιακή απόσταση που χωρίζει την αξιωματική αντιπολίτευση από το κυβερνών κόμμα. 

    Σύμφωνα με την έρευνα, το 88% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση και μόνον το 8% εκτιμά ότι κινούνται προς τη σωστή.

    dimoskopisi 2

    Στην ερώτηση αν είναι ικανοποιημένοι από τις μέχρι τώρα κυβερνητικές επιδόσεις, το 86,5% των συμμετεχόντων στη σφυγμομέτρηση απαντούν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι, 6% λένε πως είναι ικανοποιημένοι και 7,5% ούτε ικανοποιημένοι ούτε δυσαρεστημένοι. Μάλιστα, 72,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ -περισσότεροι από επτά στους δέκα- αναφέρουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι, έναντι μόνον του 16% που εμφανίζονται να είναι ικανοποιημένοι.

    dimoskopisi 1

    Αναφορικά με τις προβλέψεις τους το 2017, το 72% των συμμετεχόντων στην έρευνα θεωρούν ότι το νέο έτος προδιαγράφεται χειρότερο (έναντι 64,5% το Νοέμβριο). Μόνον το 16,5% προεξοφλεί ότι θα είναι καλύτερο (έναντι 23,5%) και το 9% πιστεύει ότι θα είναι ίδιο (έναντι 6%).

    Για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους στους επόμενους 12 μήνες, το 63% δηλώνουν ότι θα χειροτερέψει (σίγουρα το 34% – μάλλον θα χειροτερέψει το 29%), 29% εκτιμούν ότι ούτε θα βελτιωθεί ούτε θα χειροτερέψει, 5% ότι μάλλον θα βελτιωθεί, 1,5% ότι σίγουρα θα βελτιωθεί και 1,5% απαντούν ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές εξελίξεις.

    Στην εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 30,5% έναντι 16,5% που είναι η αντίστοιχη επίδοση για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η αξιωματική αντιπολίτευση διατηρεί άνετο προβάδισμα 14 εκατοστιαίων μονάδων, που είναι κατά 2% μικρότερο από τη διαφορά που είχε παρατηρηθεί τον περασμένο Νοέμβριο όταν η ΝΔ είχε φθάσει στο 32% και η απήχηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε υπολογισθεί στο 15%.

    dimoskopisi

    Μικρές διαφοροποιήσεις παρατηρείται στη δύναμη των υπολοίπων κομμάτων, με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη να «τσιμπάει» μια μονάδα και από μισή το Ποτάμι και το ΚΚΕ, ενώ μικρή υποχώρηση παρατηρείται στα ποσοστά της Χρυσής Αυγής, της Ένωσης Κεντρώων και της Πλεύσης Ελευθερίας.

    Αναλυτικότερα, η Χρυσή Αυγή παραμένει τρίτη με 7,5% (από 8%) και ακολουθούν η Δημοκρατική Συμπαράταξης με 6,5% (από 5,5%), όπως και το ΚΚΕ (από 6%), η Ένωση Κεντρώων και η Πλεύση Ελευθερίας με 2,5% (από 3%), Το Ποτάμι με 2% (από 1,5%), οι ΑΝΕΛ που παραμένουν σταθεροί στο 2%, όπως και η ΛΑΕ στο 1% . Άλλο κόμμα δηλώνει και πάλι το 6,5% και Δεν Ξέρω/ Δεν Απαντώ λέει το 16% (15,5%).

    Καταλληλότερος για πρωθυπουργός σύμφωνα με το 33,5% είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ στο 20% περιορίζεται το ποσοστό όσων απαντούν ο Αλέξης Τσίπρας και 44% δηλώνει κανένας. Ο πρόεδρος της ΝΔ προηγείται και στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών με 31%. Στη δεύτερη θέση ανέβηκε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά που… ισοψηφεί στο 24% με τον γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα. Έπονται με 22% ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, ο Βασίλης Λεβέντης και η Ζωή Κωνσταντοπούλου συγκεντρώνουν από 19,5%, ο Πάνος Καμένος και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης από 14% και τελευταίος ο Νίκος Μιχαλολιάκος με 6,5%.

    Στην παράσταση νίκης η αξιωματική αντιπολίτευση προηγείται με εντυπωσιακή διαφορά καθώς το 71% των ερωτώμενων πιστεύει ότι πρώτη θα αναδειχθεί η ΝΔ, έναντι 11,5% του ΣΥΡΙΖΑ, 2,5% άλλο κόμμα και 15% δηλώνει δεν ξέρω δεν απαντώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Όλη η ελληνική κιτσαρία στην ορκωμοσία Trump – Ποιoς Έλληνας τραγουδιστής έφυγε για Ουάσινγκτον (video)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μελβούρνη: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πεζούς – 3 νεκροί και 20 τραυματίες (video)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Επιμένει η κακοκαιρία με βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας



    ΣΧΟΛΙΑ