• Πολιτική

    Πλήρης στήριξη του Ισραήλ στην Ελλάδα για την ΑΟΖ και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στη Μεσόγειο


    Πλήρη στήριξη στην Ελλάδα στο θέμα της ΑΟΖ και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο προσφέρει το Ισραήλ, στην κοινή δήλωση που υπέγραψαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Μπεντζαμίν Νετανιάχου.

    «Το Ισραήλ επαναλαμβάνει την πλήρη στήριξή του και την ισχυρή αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα όσον αφορά στις θαλάσσιες ζώνες αλλά και την αντίθεσή του σε κάθε απόπειρα παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων. Το Ισραήλ αποδίδει μεγάλη σημασία στην μακρά και σημαντική συνεργασία του με την Ελλάδα», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην κοινή δήλωση των δύο πρωθυπουργών.

    Μάλιστα στην ίδια δήλωση υπάρχει σαφής αναφορά στην Υφαλοκρηπίδα και τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες.

    «Ζητούμε το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών όσον αφορά την Υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, σύμφωνα με το εθιμικό διεθνές δίκαιο της Θάλασσας. Αντιτιθέμεθα εντόνως σε απόπειρες παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων κατά τρόπο που θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου και αντιβαίνει στις σχέσεις καλής γειτονίας. Οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να συντονίζουν τις πολιτικές τους».

    Μάλιστα, η δήλωση είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς το Ισραήλ είναι μια από τις λίγες χώρες οι οποίες δεν έχουν υπογράψει το Δίκαιο της Θάλασσας.

    Νωρίτερα, κατά τις συναντήσεις της ελληνικής αποστολής με αξιωματούχους και επενδυτές από το Ισραήλ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της Αμυντικής Συνεργασίας των δύο χωρών αλλά και τις επενδύσεις στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

    Μάλιστα, ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, Μπένι Γκατζ, με τον οποίο συζήτησαν γύρω από τη διενέργεια κοινών αεροπορικών και ναυτικών δραστηριοτήτων  καθώς και την προώθηση συνεργειών στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

    Σύμφωνα με μήνυμα του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας και επόμενου πρωθυπουργού του Ισραήλ: «Το Ισραήλ βλέπει την Ελλάδα ως στρατηγικό εταίρο και αληθινό φίλο, και σκοπεύω να συνεχίσω να ενισχύω αυτήν τη σημαντική σχέση σε συνεχή συνεργασία με τον υπουργό».

    Ο κ. Παναγιωτόπουλος μετείχε και στις συναντήσεις που θα έχει η ελληνική αντιπροσωπεία με εκπροσώπους αμυντικών βιομηχανιών, καταλήγει ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας.



    ΣΧΟΛΙΑ