• Πολιτική

    Πλήρης ανάπτυξη του Πολεμικού μας Ναυτικού απέναντι σε 30 τουρκικά πλοία- Καμμία ενίσχυση της 1ης τουρκικής στρατιάς


    Σε πλήρη ετοιμότητα παραμένουν εν πλω οι μονάδες κρούσης του Πολεμικού μας Ναυτικού απέναντι σε συνολικώς 30 Τουρκικά πλοία που περιλαμβάνουν το σύνολο των τουρκικών φρεγατών, κορβέτων, πλοίων γενικής υποστήριξης καθώς και πυραυλακάτων εκ των οποίων άλλες σε θέσεις απόκρυψης στα παράλια και άλλες στην ανοιχτή θάλασσα.

    Όπως επισημαίνει το defencereview.gr οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες νότια της Μεγίστης (Καστελόριζο) αποδεικνύουν ότι χρειάζεται ισορροπημένος στόλος. Ο καιρός αποτελεί ως τώρα τον ανασταλτικό παράγοντα που δεν έχει πραγματοποιήσει έρευνες το Oruc Reis.

    Το ΠΝ παρακολουθεί και καταγράφει κάθε κίνηση του Τουρκικού Ναυτικού αξιοποιώντας τα ναυτικά παρατηρητήρια, τα παράκτια περιπολικά και τις κανονιοφόρους που δίνουν διαρκώς εικόνα σε Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ και στο κέντρο επιχειρήσεων του Αρχηγείου Στόλου στο Στρατηγείο Διοίκησης Ανατολικής Μεσογείου πολλά μέτρα κάτω από τη γη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες  δεν παρατηρείται ενίσχυση των χερσαίων στρατευμάτων της 1ης Τουρκικής Στρατιάς ενώ από πλευράς τουρκικής αεροπορίας υπάρχει μερική μεταστάθμευση μαχητικών σε αεροπορικές βάσεις εγγύς του Αιγαίου.

    Το Δ Σώμα Στρατού και η ΑΣΔΕΝ σε πλήρη επιφυλακή με το προσωπικό να έχει τα πάντα έτοιμα από πλευρά υλικών και πυρομαχικών έτοιμο να εξέλθει των στρατοπέδων εξέλθει εάν απαιτηθεί. Προς το παρόν δεν έχει ενεργοποιηθεί το εθνικό σύστημα συναγερμού.

    Η ΠΑ διατηρεί συνεχείς ετοιμότητες ενώ τα ΑΣΕΠΕ, ιπτάμενα ραντάρ που αποτελούν τα μάτια των Ενόπλων Δυνάμεων σαρώνουν και καταγράφουν τα πάντα.

    Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες εκτιμάται ότι ο αριθμός των τουρκικών πλοίων εμφανίζονται να κινούνται σε δύο ομάδες, με την μία να προπορεύεται της άλλης. Η πρώτη ομάδα αποτελείται από περισσότερα από πλοία τα οποία αναχώρησαν από τη ναυτική βάση του Ακσάζ και η δεύτερη ομάδα από πλοία που αναχώρησαν από τον κόλπο της Σμύρνης και χαράσσοντας πορεία προς νότο, ακολουθούν τον πρώτο στολίσκο.

    Την τουρκική κινητικότητα παρακολουθεί ο ελληνικός στόλος, η πλειονότητα του οποίου έχει απλωθεί στο νότιο Αιγαίο έχοντας τεθεί σε αυξημένη επιφυλακή έτσι ώστε, εάν χρειαστεί, να αντιδράσει στο ενδεχόμενο που το τουρκικό ωκεανογραφικό αφήσει το λιμάνι της Αττάλειας.

    Την ίδια στιγμή στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι συνεχείς οι συσκέψεις μεταξύ της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Η εντολή που έχει δοθεί από το Μέγαρο Μαξίμου προς την ηγεσία του Πενταγώνου, είναι να κρατηθούν χαμηλοί οι τόνοι και να αποφευχθούν δηλώσεις η ενέργειες που θα μπορούσαν να εκληφθούν από την απέναντι πλευρά, ως μήνυμα κλιμάκωσης της έντασης.

    Στο πλαίσιο αυτό έχουν γίνει συστάσεις για ψυχραιμία, τουλάχιστον για όσο χρονικό διάστημα βρίσκονται σε εξέλιξη διπλωματικές προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης, όπως ήταν η σχετική πρωτοβουλία που ανέλαβε η γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.



    ΣΧΟΛΙΑ