• Πολιτική

    Πιθανές οι καθυστερήσεις στην καταμέτρηση ψήφων λόγω ελλείψεων στις εφορευτικές επιτροπές

    εφορευτικες επιτροπες


    Με προβλήματα αναμένεται να διεξαχθεί η καταμέτρηση ψήφων, μετά το πέρας της εκλογικής διαδικασίας, που ολοκληρώνεται στις 7 το απόγευμα, εξαιτίας των έντονων ελλείψεων που διαπιστώθηκαν στις εφορευτικές επιτροπές των εκλογικών κέντρων της ελληνικής επικράτειας.

    Την έλλειψη των εφορευτικών επιτροπών στη δυσκολία καταμέτρησης των ψήφων έρχονται να συνοδεύσουν δύο ακόμη στοιχεία, που αναμένεται να επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Το ένα είναι ο μεγάλος αριθμός των υποψηφίων και το άλλο είναι ότι, για πρώτη φορά, ως δικαστικοί αντιπρόσωποι εξελέγησαν δημόσιοι υπάλληλοι πτυχιούχοι Νομικών Σχολών, οι οποίοι δεν έχουν συμμετάσχει κατά το παρελθόν στην εκλογική διαδικασία. Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει επίσης και η αρκετά μεγάλη προσέλευση του κόσμου, που παρατηρείται έως αυτή την ώρα.

    Σημειώνεται ότι, δικαίωμα ψήφου έχουν 9.922.294 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι, εκ των οποίων οι 4.810.075 είναι άνδρες και οι 5.112.219 γυναίκες, ενώ συνολικά οι υποψήφιοι ανέρχονται στους 78.864. Εκ του συνολικού αριθμού αυτού, οι 1.195 είναι υποψήφιοι ευρωβουλευτές και οι 7.668 υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι.

    Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κάτι το σημαντικό, παρά μόνο καθυστερήσεις προσέλευσης των δικαστικών αντιπροσώπων και μη προσέλευση των μελών των εφορευτικών επιτροπών, όπως και μη επάρκεια καλπών, έλλειψη ψηφοδελτίων, κ.λπ.

    Παρά τις σοβαρές ελλείψεις ατόμων στις εφορευτικές επιτροπές, δεν παρατηρείται, προς το παρόν, ιδιαίτερο πρόβλημα στην ομαλή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας. Σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου είχε εμφανισθεί μόνο ο δικαστικός αντιπρόσωπος και οι γραμματείς του και κανένα μέλος της εφορευτικής επιτροπής.

    Ακόμη και στο εκλογικό τμήμα που ψηφίζει ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχαν προσέλθει 8 μέλη από τις εφορευτικές επιτροπές, ενώ έλειπαν μέλη και από την εφορευτική επιτροπή στο τμήμα που ψήφισε ο πρώην πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη.

    Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση μη προσέλευσης των μελών των εφορευτικών επιτροπών που έχουν διοριστεί, ο δικαστικός αντιπρόσωπος έχει τη δυνατότητα να διορίσει οποιονδήποτε ψηφοφόρο προσέλθει στο εκλογικό τμήμα να ασκήσει το εκλογικό το δικαίωμα. Ήδη, σε πολλά εκλογικά Τμήματα οι δικαστικοί αντιπρόσωποι έχουν «συλλάβει» ψηφοφόρους και κάλυψαν τα κενά.

    Επίσης προβλήματα στο χρόνο έναρξης της εκλογικής διαδικασίας σημειώθηκαν σε ορισμένα εκλογικά κέντρα, στα οποία δικαστικοί αντιπρόσωποι έχουν διοριστεί πτυχιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι. Χαρακτηριστικά, στην Αμφιλοχία δημόσιος υπάλληλος δικαστικός αντιπρόσωπος ξεκίνησε τη διαδικασία των εκλογών με μεγάλη καθυστέρηση και μετά από παρότρυνση των εκλογέων.

    Ενδεικτικά, πάνω από το 50% των μελών των εφορευτικών επιτροπών δεν βρέθηκαν σήμερα στις θέσεις τους στην Αχαΐα. Συγκεκριμένα, σε πολλά εκλογικά τμήματα υπήρχε μόνο ένα μέλος εφορευτικής και σε άλλα κανένα.

    Στη Θεσσαλονίκη μια δικαστική αντιπρόσωπος χρειάστηκε να αντικατασταθεί λόγω ασθένειας σε εκλογικό τμήμα, χωρίς όμως να δημιουργηθεί πρόβλημα στην εκλογική διαδικασία. Στην περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας, σε πολλά εκλογικά τμήματα σε όλη την έκταση της περιφέρειας δεν είχαν προσέλθει τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών.

    Μάλιστα, ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Στέφανος Μπίρος μίλησε για «ένα γνωστό φαινόμενο» που αντιμετωπίζεται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση και οφείλεται στο γεγονός ότι «τα μέλη δεν λαμβάνουν καμία εκλογική αποζημίωση».

    Παράλληλα, στην περιφέρεια της Κοζάνης, σε ορισμένες περιπτώσεις που οι αίθουσες όπου θα διεξαγόταν η ψηφοφορία ήταν μικρές, χρειάστηκε να γίνουν κατατμήσεις και οι δυο κάλπες να μεταφερθούν σε διπλανούς χώρους, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλότητα της ψηφοφορίας.

    Όπως ανέφερε η εφέτης, Έφη Μπράμη, υπεύθυνη για τους δικαστικούς αντιπροσώπους και τη διαδικασία της ΠΕ Κοζάνης μετά τις αναφορές των δικαστικών αντιπροσώπων, «χρειάστηκε σε περίπου 6 περιπτώσεις να μεταφερθούν οι δύο κάλπες σε διπλανές αίθουσες προκειμένου να εξασφαλιστούν οι καλύτερες προϋποθέσεις τόσο στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των πολιτών όσο και της ασφαλούς εκλογικής διαδικασίας».



    ΣΧΟΛΙΑ