• Top Stories

    “Πυροσβέστης” ο Obama στην κόντρα Putin – Erdogan

    Barack Obama

    Barack Obama


    Το δικαίωμα της Τουρκίας να υπερασπίζεται το έδαφός της υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama, μετά από συνάντηση που είχε στο Παρίσι με τον Τούρκο ομόλογό του Tayyip Erdogan, στο περιθώριο της παγκόσμιας συνδιάσκεψης για το κλίμα.

    «Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν το δικαίωμα της Τουρκίας να υπερασπίζεται τον εαυτό της και τον εναέριο χώρο της», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, αναφερόμενος στην κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από την τουρκική πολεμική αεροπορία την περασμένη εβδομάδα, ένα περιστατικό που απειλεί να φέρει στα άκρα τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

    «Συζητήσαμε για το πώς η Τουρκία και η Ρωσία μπορούν να εργαστούν μαζί για να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις» και να βρουν έναν διπλωματικό τρόπο να επιλυθεί το ζήτημα, σημείωσε ο Obama, αναφορικά με το τι συζητήθηκε στη συνάντησή του με τον Erdogan.

    Η ένταση στις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία «χτύπησε κόκκινο» και πάλι τη Δευτέρα, όταν ο Vladimir Putin αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο, ενώ αίσθηση προκάλεσε ο ισχυρισμός του Ρώσου προέδρου ότι η κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους πιθανόν να συνδέεται με τη μεταφορά πετρελαίου από τις περιοχές που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος στην Τουρκία, εν γνώσει της τουρκικής κυβέρνησης.

    «Αυτήν την ώρα έχουμε λάβει επιπλέον πληροφορίες που επιβεβαιώνουν ότι το πετρέλαιο από αποθέματα που ελέγχουν μαχητές του Ισλαμικού Κράτους μπαίνει στο τουρκικό έδαφος σε βιομηχανική κλίμακα», ανέφερε στο περιθώριο της συνδιάσκεψης ο Putin. «Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι η απόφαση να καταρριφθεί το αεροσκάφος μας καθοδηγήθηκε από μία επιθυμία να βεβαιωθεί η ασφάλεια των διαδρομών διανομής αυτού του πετρελαίου σε λιμάνια όπου φορτώνεται σε τάνκερ», πρόσθεσε.

    Ο ισχυρισμός αυτός προκάλεσε την οργή του Erdogan, ο οποίος δεσμεύθηκε να παραιτηθεί αν αποδειχθούν τα λεγόμενα του Putin.

    «Αν κάτι τέτοιο αποδειχθεί, η ευγένεια του έθνους μας απαιτεί να μην παραμείνω στη θέση μου», ανέφερε σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anatolia, προκαλώντας παράλληλα τον Ρώσο πρόεδρο να κάνει το ίδιο αν αποδειχθεί ότι ο ισχυρισμός του είναι ψευδής.

    «Δεν είμαστε ανήθικοι για να έχουμε τέτοιες συναλλαγές με τρομοκρατικές ομάδες. Πρέπει όλοι να το γνωρίζουν αυτό», διεμήνυσε εξάλλου ο Erdogan.

    Και μπορεί ο Putin να αρνήθηκε να συναντήσει τον Τούρκο πρόεδρο στο Παρίσι, δεν είχε όμως πρόβλημα να συναντηθεί την ίδια μέρα με τον Barack Obama, σε μία μάλλον ψυχρή συζήτηση περίπου μισής ώρας, όπου συζητήθηκαν οι επιχειρήσεις στη Συρία, καθώς και το θέμα της Ουκρανίας, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος επέμεινε στην αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας.



    ΣΧΟΛΙΑ