• Πολιτική

    Πινακίδα που γράφει ότι ο Μ. Αλέξανδρος είναι Έλληνας τοποθετήθηκε στο άγαλμά του στα Σκόπια

    • NewsRoom


    Επιγραφή που αναφέρει ότι ο Μέγας Αλέξανδρος είναι μια «ιστορική φυσιογνωμία που ανήκει στην αρχαία ελληνική ιστορία και πολιτισμό» τοποθετήθηκε στη βάση αγάλματος του σπουδαίου στρατηλάτη, στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων.

    Συγκεκριμένα, η εν λόγω πινακίδα, η τοποθέτηση της οποίας προβλεπόταν από τη Συμφωνία των Πρεσπών, αναφέρει σε τρεις γλώσσες: «Προς τιμήν του Μεγάλου Αλέξανδρου, ιστορική φυσιογνωμία που ανήκει στην αρχαία ελληνική ιστορία και πολιτισμό και στην παγκόσμια πολιτισμική και ιστορική κληρονομιά. Εδώ απεικονίζεται ως έφιππος πολεμιστής».

    Για το θέμα έκανε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο «αρχιτέκτονας» της Συμφωνίας των Πρεσπών και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

    «Σήμερα μπήκε στα Σκόπια κάτω από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου η πινακίδα που λέει ότι ο Μ. Αλέξανδρος είναι Έλληνας, ήρωας που ανήκει στην ιστορία των αρχαίων Ελλήνων. Πρόκειται για άλλη μια πράξη φιλίας των λαών και χτυπήματος του αλυτρωτισμού. Απάντηση σε όσους με έβρισαν» αναφέρει στην ανάρτησή του ο κ. Κοτζιάς.

    Δείτε την εν λόγω ανάρτηση

    Υπενθυμίζεται ότι ανάλογες πινακίδες για την ελληνικότητα ιστορικών προσώπων τοποθετήθηκαν πριν από λίγες μέρες από την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας, επίσης στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών, και στα αγάλματα του πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Φιλίππου Β’, και της μητέρας του Μακεδόνα ηγέτη, Ολυμπιάδας. Ωστόσο, νύχτα άγνωστοι, προφανώς άτομα που εναντιώνονται στη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, προχώρησαν σε βανδαλισμούς και ξήλωσαν τις πινακίδες.

    Η Συμφωνία των Πρεσπών ορίζει ότι αφότου τεθεί σε ισχύ και σε διάστημα έξι μηνών η γειτονική χώρα πρέπει να επανεξετάσει το καθεστώς των μνημείων και υποδομών στην επικράτειά της τα οποία έχουν ονόματα ή αναφορές σε ιστορικά πρόσωπα της Ελλάδας.



    ΣΧΟΛΙΑ