• Πολιτική

    Πυκνή ατζέντα στην συνάντηση Μητσοτάκη – Ζάεφ: Ενεργειακά, τουρισμός και ενταξιακή πορεία

    Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Zoran Zaev. Αθήνα, 13 Μαρτίου 2021 (Γραφείο τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)


    Την πλήρη, συνεπή και καλή τη πίστει εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών έθεσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ως προϋπόθεση για τις καλές διμερείς σχέσεις, αλλά και για την προοπτική ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, στην συνάντηση που είχε χθες με τον πρωθυπουργό στης γειτονικής χώρας, Ζόραν Ζάεφ.

    Ο κ. Ζάεφ βρέθηκε στην Αθήνα για να συμμετάσχει στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

    «Ζωτικής σημασίας παραμένουν ο σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας και η πλήρης, συνεπής και καλή τη πίστει εφαρμογή της Συμφωνίας Πρεσπών -όπως έχουμε συζητήσει. Αυτοί είναι οι βασικοί δείκτες στις διμερείς μας σχέσεις αλλά και για την προοπτική ένταξης της χώρας σας στην ΕΕ. Προσβλέπω λοιπόν, όπως πάντα, σε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση και σας καλωσορίζω και πάλι στην Αθήνα» είπε ο κ. Μητσοτάκης υποδεχόμενος τον κ. Ζάεφ στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Αναφορικά με τα μνημόνια συνεργασίας με την Βόρεια Μακεδονίας και το πότε θα ψηφισθούν από το ελληνικό κοινοβούλιο χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, απάντησε ότι αυτό θα γίνει σύμφωνα με τον κυβερνητικό προγραμματισμό: «Η κυβέρνηση έχει πυκνό νομοθετικό έργο. Η κύρωση των συμφωνιών θα προσαρμοστεί στις νομοθετικές προτεραιότητες και όχι το αντίστροφο» είπε.

    Από την πλευρά του ο Ζόραν Ζάεφ έθεσε ψηλά στην ατζέντα το θέμα της ένταξης της χώρας του στην ΕΕ: «Θα ήθελα να συζητήσουμε και για το ζήτημα της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς εσείς είστε ο κύριος γείτονάς μας, ο στρατηγικός μας εταίρος και θα ήθελα να σας ενημερώσω για τις λεπτομέρειες των θέσεών μας και βεβαίως να ζητήσω τη βοήθειά σας, κ. Πρωθυπουργέ, αλλά και του κ. Δένδια και όσων εμπλέκονται στη διαδικασία. Γιατί νομίζω πως το 2003 η Σύνοδος της Θεσσαλονίκης έστειλε ένα ενθαρρυντικό μήνυμα για όλες τις βαλκανικές χώρες και θα πρέπει να συνεχίσουμε έτσι».

    Ο κ. Ζάεφ τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία εναλλακτική για την χώρα του, αλλά και για τις υπόλοιπες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, πέρα από ένα μέλλον στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Όπως γνωρίζετε, είναι μεγάλη μας χαρά που πλέον είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Χαιρόμαστε που η Ελληνική Αεροπορία περιπολεί στους αιθέρες μας. Πριν από ένα μήνα γιορτάσαμε τη συμπλήρωση ενός έτους από την ένταξή μας στο NATO. Τα ελληνικά αεροσκάφη πετούσαν στον ουρανό μας κατά τη διάρκεια της τελετής και αυτό προκάλεσε πολύ θετικές αντιδράσεις από τους πολίτες μας».

    Παράλληλα, ο κ. Ζάεφ έθεσε και το θέμα του ανοίγματος των συνόρων Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας για να έρθουν τουρίστες στην χώρα μας: «Σήμερα θα πρέπει να φτάσουμε σε μια συμφωνία για το πώς θα ανοίξουν τα σύνορα για τουρισμό στην Ελλάδα, άλλωστε αυτό είναι κάτι που αναμένουν και οι πολίτες μας. Ως μέλος της ΕΕ, ίσως να έχετε κάποιες επιπλέον πληροφορίες. Αυτό σχετίζεται άμεσα με το πώς θα βελτιώσουμε, θα ενισχύσουμε τους επιχειρηματικούς δεσμούς και τις επιχειρηματικές σχέσεις μας.

    » Αυτές τις μέρες, οι πολίτες μας αναμένουν τις πληροφορίες για το πώς θα μπορέσουν να περάσουν τα σύνορα για να έρθουν για καφέ και φαγητό στη Θεσσαλονίκη» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

    Ενεργειακή συνεργασία: ΕΛΠΕ και Όμιλος Κοπελούζου

    Σε τροχιά αναβάθμισης τίθενται οι ενεργειακές σχέσεις της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία ύστερα από τις επαφές που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Ζάεφ στην Αθήνα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ζάεφ συναντήθηκε με τη διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων με βασικό αντικείμενο την επίλυση των εκκρεμοτήτων για την επαναλειτουργία του αγωγού καυσίμων των ΕΛΠΕ που συνδέει το διυλιστήριο της Θεσσαλονίκης με τα Σκόπια.

    Η συνάντηση, κατά τις ίδιες πληροφορίες, πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα. Δημιουργείται η προοπτική για επαναλειτουργία του αγωγού ακόμη και στις αρχές του καλοκαιριού, ενώ στο πλαίσιο της συζήτησης τέθηκε και το ενδεχόμενο περαιτέρω επενδύσεων του ομίλου στη γειτονική χώρα.

    Στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας ξεχωρίζει το ενδιαφέρον της ΔΕΗ για το νέο υδροηλεκτρικό έργο Cebren για το οποίο η ελληνική επιχείρηση έχει περάσει στο δεύτερο στάδιο του σχετικού διαγωνισμού. Πρόκειται για μονάδα σημαντικής ισχύος (333-458 MW) με εκτιμώμενη ετήσια παραγωγή 1000-1200 GWh.

    Όπως είναι γνωστό, στον προγραμματισμό του ΔΕΣΦΑ περιλαμβάνεται εξάλλου η κατασκευή αγωγού τροφοδοσίας της γειτονικής χώρας με φυσικό αέριο.

    Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Ζάεφ στην συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη επίκειται η υπογραφή μνημονίου με τον Όμιλο Κοπελούζου.

    «Η χώρα μας θα επενδύσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε ενεργειακά project στην Αλεξανδρούπολη. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό για εμάς. Είναι τεράστια ευκαιρία και μεγάλη τιμή. Ξέρω πως και εσείς ενθαρρύνετε την ευρύτερη συμμετοχή στο περιφερειακό αυτό έργο καθώς έχει οφέλη για όλους. Θα μας αναλογεί το 10% του τερματικού σταθμού αερίου και το 25% της μονάδας παραγωγής. Αυτό το 25% αντιστοιχεί στο 1/4 της συνολικής μας παραγωγής ενέργειας, κάτι πολύ σημαντικό για εμάς» κατέληξε.

    Διαβάστε ακόμη:

    Ποιες ενεργειακές ευκαιρίες βλέπουν ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, Mytilineos στη Βόρεια Μακεδονία – Και το 10% στο FSRU Αλεξανδρούπολης

    Επανέναρξη τουρισμού: Ο «αγχωμένος» Θεοχάρης, οι αναπάντητες ερωτήσεις και το στοίχημα της ποιότητας

     



    ΣΧΟΛΙΑ