• Business

    Επανέναρξη τουρισμού: Ο «αγχωμένος» Θεοχάρης, οι αναπάντητες ερωτήσεις και το στοίχημα της ποιότητας

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης μιλάει κατά την διάρκεια της παρουσίασης των μέτρων για το άνοιγμα του τουρισμού στο Σούνιο, την Πέμπτη 13 Μαΐου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ/Βαράκλας Μιχάλης


    Εμφανώς αγχωμένος και προβληματισμένος για την πορεία του τουρισμού,  που ανοίγει πανιά από σήμερα, εμφανίστηκε χθες το απόγευμα ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, κάνοντας λόγο για «δύσκολη προσπάθεια», χωρίς να δώσει απαντήσεις για το τι αναμένουμε φέτος σε αφίξεις και έσοδα καθώς περιορίστηκε να μείνει σε θέματα ποιότητας και ασφάλειας.

    Και κατά κάποιο τρόπο ο υπουργός  απολογήθηκε για το «σφυροκόπημα» που δέχθηκε από τον δημοσιογράφο του  BBC στην συνέντευξη που παραχώρησε στο ειδησεογραφικό δίκτυο πριν από δύο μέρες  κατά την επίσκεψη του στη βρετανική πρωτεύουσα, λέγοντας πως η Μεγάλη Βρετανία δεν ήταν έτοιμη για την κατηγοριοποίηση της Ελλάδας….

    Ο τόπος που επέλεξε ο κ. Θεοχάρης  για την δια ζώσης συνέντευξη «άνοιγμα του τουρισμού»  άκρως ειδυλλιακός. Το ξενοδοχείο Cape Sounio που έχει κάδρο μπροστά του το Ναό του Ποσειδώνα.

    «Βρισκόμαστε σε μία εξαιρετική ξενοδοχειακή μονάδα, που βρίσκεται απέναντι από αυτό το εξαιρετικό θέαμα» είπε ο κ. Θεοχάρης χωρίς να αναφέρει ότι είναι ο Ναός του Ποσειδώνα, ίσως γιατί ήθελε να αποφύγει τον συνειρμό με τον Αιγέα που βούτηξε στη θάλασσα από το Σούνιο όταν είδε  τα «μαύρα πανιά» που δεν κατέβασε ο Θησέας επιστρέφοντας από την Κρήτη.

    Ηλιοβασίλεμα, θάλασσα, μαγεία. Η καμπάνια του ΕΟΤ, που την παρουσίασε ο ΓΓ του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού κ. Δημήτρης Φραγκάκης, καλή. Μότο έχει το «όλα όσα θέλεις είναι Ελλάδα –All you want is Greece». Η καμπάνια που θα παίξει  σε Ευρώπη και ΗΠΑ κοστίζει σχεδόν 23 ευρώ και χωρίζεται τόσο σε συνδιαφήμιση με 18 αεροπορικές εταιρείες και 76 tour operators και κλασική προβολή σε digital και social media του εξωτερικού.

    Ο ελληνικός τουρισμός «ανοίγει πανιά» από σήμερα. Όμως από τα 10.000 ξενοδοχεία ανοίγουν τα 1.000…

    Ο κ. Θεοχάρης σε ότι αφορά το ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού επανέλαβε τα γνωστά: πρωτόκολλα υγειονομικά, πιστοποιητικά εμβολιασμού, τεστ πριν από την άφιξη, ψηφιακό «πράσινο διαβατήριο», στοχευμένοι έλεγχοι στις πύλες εισόδου κλπ.

    Όμως ο κ. Θεοχάρης απέφυγε να απαντήσει στα ερωτήματα των δημοσιογράφων σε ότι αφορά αφίξεις και έσοδα. Περιορίστηκε να πει –αρκετές φορές είναι η αλήθεια-  πως η προσπάθεια είναι δύσκολη, πως στόχος (και σωστά) είναι η ασφάλεια, πως το 2021 θα είναι η χρονιά ανάκαμψης του ελληνικού τουρισμού.

    «Μας ενδιαφέρει η ισχυροποίηση του brand της ώρας. Η χρονιά θα είναι καλύτερη από πέρυσι. Όμως αν χρειαστεί για υγειονομικούς λόγους να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις θα τις πάρουμε» είπε ο κ. Θεοχάρης που παραδέχτηκε πως «οι κρατήσεις είναι πιο δύσκολες φέτος» και ότι «τώρα  η αγορά βλέπει μία χαραμάδα».

    Η μόνη είδηση που έδωσε ο υπουργός είναι ότι από σήμερα εκτός από τον Προμαχώνα ανοίγει και η πύλη των Ευζώνων και θα ακολουθήσει το Ορμένιο.

    Παρασυρμένος ίσως και από το ειδυλλιακό του τοπίου ο κ. Θεοχάρης πέταξε και κάτι ατάκες πιο ποιητικές όπως «αφήνουμε πίσω τα μαύρα σύννεφα. Να κάνουμε το γαλανό και λευκό της πατρίδας μας, τα χρώματα της ελευθερίας».

    Δήλωσε «ενθουσιασμένος» για το πόσο ψηλά είναι η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, αναφερόμενος στο πρόσφατο tour  σε ΗΠΑ, Αγγλία, Σερβία, Ρουμανία, Ρωσία.

    «Μεταφέρω αίσθηση ανυπομονησίας και προσμονής για το πότε και πως ανοίγει ο τουρισμός στην Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Ωστόσο η  Ρωσία κινείται σε πολικές θερμοκρασίες, κυρίως λόγω των θεμάτων με τη βίζα των επισκεπτών, καθώς το θέμα με το πιστοποιητικό του εμβολίου Sputnik V φαίνεται ότι έχει διευθετηθεί.

    Αντίθετα καλύτερη είναι η εικόνα από τις ΗΠΑ με 33% ανάκτηση δυνάμεων, όταν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες είναι στο 20% και με τις πτήσεις να διατηρούνται μέχρι και το Δεκέμβριο.

    Όμως είναι και η Αγγλία. Εκεί τα πράγματα είναι δύσκολα και η Ελλάδα βρίσκεται στο πορτοκαλί. «Το 80% του πλανήτη είναι σε πορτοκαλί ζώνη» είπε ο υπουργός. Και κατά κάποιο τρόπο δικαιολογήθηκε λέγοντας πως η Μεγάλη Βρετανία δεν ήταν έτοιμη –δεν είχε τα στοιχεία- σε ότι αφορά την ζώνη κατηγοριοποίησης της Ελλάδας. Και συμπλήρωσε πως υπάρχει διαπιστωμένη διάθεση  στις επόμενες αξιολογήσεις των τουριστικών προορισμών για τους Βρετανούς τουρίστες, θα πρέπει να βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι είναι τώρα, δηλαδή να περάσει από το «πορτοκαλί» στο πράσινο».

    Δεν είναι δυνατόν η χώρα να είναι χωρισμένη σε κόκκινο, πορτοκαλί και πράσινο, να έχουμε ένα νησί σε lockdown, συμπλήρωσε, ίσως γιατί θυμήθηκε τις ερωτήσεις στη συνέντευξη στο BBC.

    Ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε και στην κρουαζιέρα, λέγοντας πως η επανεκκίνηση ξεκινά για την Ελλάδα και ότι τα πρωτόκολλα κρουαζιέρας έχουν ελληνική υπογραφή.

    Και εκτίμησε πως θα υπάρξει επιμήκυνση της σεζόν διότι θα υπάρξει «ζήτηση σε αναμονή» που θα ικανοποιηθεί μετά τον Αύγουστο, που θα έχουν προχωρήσει διεθνώς τα προγράμματα εμβολιασμών.

    Κλείνοντας ο κ. Θεοχάρης σημείωσε: Θα είμαι ευχαριστημένος αν κερδίσουμε το στοίχημα της ποιότητας. Να μην ξεφύγει η κατάσταση, να μην έχουμε προβλήματα. Η χρονιά θα είναι καλύτερη από πέρυσι, μπορεί και σημαντικά καλύτερη, όμως τα πράγματα είναι ακόμα δύσκολα. Στο υπουργείο, στον ΕΟΤ, όλοι, ιδρώνουμε νυχθημερόν αν υπάρχει μία ευκαιρία για τον τουρισμό να αξιοποιηθεί….

    Όση ώρα μιλούσε ο κ. Θεοχάρης, στην σελίδα του υπουργείου Τουρισμού, μέσω της οποίας μεταδιδόταν live  η συνέντευξη τα σχόλια ήταν πολλά, από ανθρώπους του τουρισμού που εξέφραζαν την αγωνία τους….

    Διαβάστε επίσης:

    Χάρης Θεοχάρης: «Ανοίγουμε πανιά» στον τουρισμό με πέντε ζώνες άμυνας – Τα νέα σποτ της καμπάνιας για τον τουρισμό

    Σαλπάρει η TUI Cruises από το λιμάνι του Ηρακλείου

    HAPCO: Καθυστερούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τα συνέδρια



    ΣΧΟΛΙΑ