• Πολιτική

    Ποιοι βουλευτές ΝΔ θα είναι υποψήφιοι σε Α΄ και Β΄ περιφέρεια Αθήνας, τι θα γίνει με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας και τους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς

    • NewsRoom
    Γιώργος Γεραπετρίτης - Κυριάκος Πιερρακάκης - Ντόρα Μπακογιάννη - Δημήτρης Αβραμόπουλος

    Γιώργος Γεραπετρίτης – Κυριάκος Πιερρακάκης – Ντόρα Μπακογιάννη – Δημήτρης Αβραμόπουλος


    Παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός «έκοψε» τη συζήτηση για τις εκλογές και την αλλαγή του εκλογικού νόμου, οι συζητήσεις στα πολιτικά πέριξ του Μαξίμου και της βουλής δεν έχουν σταματήσει.

    Υπουργοί, βουλευτές και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη που θα διεκδικήσουν για πρώτη φορά την ψήφο των πολιτών, έχουν ξεκινήσει με εντατικούς ρυθμούς την προεκλογική τους ετοιμασία.

    Άλλωστε, και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες ότι ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, θα είναι υποψήφιος με τη ΝΔ στον Δυτικό Τομέα της Β΄ Αθήνας, ενώ στο παρασκήνιο της κυβερνητικής παράταξης καταγράφονται καθημερινά κινήσεις και επαφές που σχετίζονται με το ενδιαφέρον στελεχών για συμμετοχή στα ψηφοδέλτια του κόμματος.

    Ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών είναι κρίσιμη παράμετρος για όλους τους υποψήφιους αλλά ακόμα πιο καθοριστική για όσα από τα είκοσι (20) εξωκοινοβουλευτικά στελέχη που κατέχουν θέση υπουργού, ή υφυπουργού στη σημερινή κυβέρνηση θελήσουν να δοκιμάσουν την τύχη τους στις εκλογές. Σε αυτά, περιλαμβάνονται και υπουργοί οι οποίοι το 2019 ήταν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, αλλά στις επόμενες θα διεκδικήσουν την εκλογή τους με σταυρό.

    Για κάποιους ,η εικόνα έχει αρχίσει να ξεκαθαρίζει. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος, όπως όλα δείχνουν, θα είναι υποψήφιος στην Α΄ Πειραιά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος που θεωρείται δεδομένο ότι θα είναι υποψήφιος στο Νότιο Τομέα, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο οποίος θα δοκιμάσει την τύχη την στην Ανατολική Αττική.

    Στην ίδια περιφέρεια, στην οποία να σημειωθεί ότι θα μείνει κενή μία θέση, καθώς η κ. Μαρτίνου φέρεται να έχει αποφασίσει τον τερματισμό της πολιτικής της διαδρομής, αναμένεται να είναι υποψήφια και η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη.

    Μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει το ψηφοδέλτιο της Α΄ Αθήνας, στο οποίο μπορεί να έχει «χηρέψει» μία θέση μετά τη διαγραφή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου, αλλά εκτός από τα ονόματα της Όλγας Κεφαλογιάννη, του Βασίλη Κικίλια, του Θάνου Πλεύρη, του Νικήτα Κακλαμάνη και της Φωτεινής Πιπιλή, τελευταία ακούγεται έντονα η συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών  Θόδωρου Σκυλλακάκη, ο οποίος πήρε τη θέση της εκλιπούσας Μαριέττας Γιαννάκου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

    Την ίδια περιφέρεια, εξάλλου, φέρεται να βολιδοσκοπεί εκ νέου και ο πρώην Επίτροπος της Ελλάδας στην ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Επίσης, είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι για την κάθοδο στη συγκεκριμένη περιφέρεια ετοιμαζόταν και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης  Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος έχει πολύ υψηλή δημοφιλία καθώς θεωρείται ο πιο επιτυχημένος υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

    Τελευταία, διακινείται το σενάριο που θέλει τον πρωθυπουργό να σκέφτεται να συμπεριλάβει τον  κ. Πιερρακάκη στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, προκειμένου στην προεκλογική περίοδο να αναλάβει τον κρίσιμο ρόλο του κυβερνητικού εκπροσώπου, τον οποίον θα πρέπει να αφήσει ο Γιάννης Οικονόμου για να επιδιώξει την επανεκλογή του στη Φθιώτιδα.

    Όλες οι πληροφορίες, πάντως, εμφανίζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη αποφασισμένο να αλλάξει εντελώς τη σύνθεση του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης  Παναγιώτης Πικραμένος φέρεται να έχει εκδηλώσει ήδη την πρόθεσή του να αποχωρήσει, ενώ πρέπει να θεωρείται δεδομένη η μη ανανέωση της θητείας του Χρήστου Ταραντίλη.

    Αντιθέτως, με δεδομένο το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει η Ντόρα Μπακογιάννη, είναι πολύ πιθανό να συμμετέχει σε εκλόγιμη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Η προοπτική αυτή ενισχύεται και από τις πληροφορίες που φέρουν τον δημοσιογράφο Δημήτρη Καμπουράκη να έχει συμφωνήσει με τον πρωθυπουργό την εκλογική του κάθοδο στα Χανιά.

    Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κάποια ένδειξη για πιθανή εκλογική κάθοδο του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, Άκη Σκέρτσου.

    Διαβάστε επίσης

    Opinion Poll: Με 17,3% προηγείται η ΝΔ στην Αττική – Οι δημοφιλέστεροι «γαλάζιοι» βουλευτές



    ΣΧΟΛΙΑ