• Πολιτική

    Πηγές ΥΠΕΞ: Απορριπτέα οποιαδήποτε προσπάθεια διαστρεύλωσης της πραγματικότητας για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης


    Η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στις διεθνείς της υποχρεώσεις, πλήρως σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο αποτελεί πυξίδα της εξωτερικής της πολιτικής, τονίζουν διπλωματικές πηγές και υπογραμμίζουν ότι στο πλαίσιο αυτό εφαρμόζει τις προβλέψεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923, η οποία αναγνωρίζει την ύπαρξη θρησκευτικής μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

    Επίσης, αναφέρουν πως η Μουσουλμανική Μειονότητα, η οποία ευημερεί, αριθμεί περίπου 120.00 κατοίκους, Έλληνες πολίτες, και προσθέτουν πως στην περιοχή αυτή λειτουργούν σήμερα 127 μειονοτικά σχολεία, καθώς και 260 τεμένη.

    Τέλος, οι ίδιες διπλωματικές πηγές διαμηνύουν πως οποιαδήποτε προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και παραποίησης των στοιχείων αυτών, από όπου και αν προέρχεται, είναι αυτονόητα απορριπτέα και δεν χρήζει περαιτέρω σχολιασμού.

    Αφορμή για τις διευκρινήσεις των πηγών του ΥΠΕΞ έδωσε η κίνηση του Τούρκοu υφυπουργού Εξωτερικών, Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, o οποίος επισκεπτόμενος τη Θεσσαλονίκη ανέφερε πως συναντήθηκε «με τους εκπροσώπους της τουρκικής κοινωνίας, τους θρησκευτικούς λειτουργούς» προσθέτονας πως «δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές οι πιέσεις και οι περιορισμοί στην ελευθερία θρησκείας, γλώσσας και προσευχής των ομογενών μας. Είμαστε δίπλα στους ομογενείς μας που παρά τις δυσκολίες διατηρούν την ταυτότητα και την θρησκεία τους».

    Διαβάστε επίσης:

    Κυριάκος Μητσοτάκης στους FT: Η κατάσταση θα βελτιωθεί σημαντικά εντός του μήνα – Έτοιμη για rebound η ελληνική οικονομία

    Εντυπωσιακή η ζήτηση για το 5ετές ομόλογο: Στο 0,2% το επιτόκιο – Πάνω από 20 δισ. οι προσφορές

    Μηταράκης για Τουρκία: Ξεκάθαρη απάντηση σε προκλήσεις- Δεν είμαστε όμηροι στο μεταναστευτικό

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ