F

Πολιτική

Πιερρακάκης: Ποια η διαδικασία εμβολιασμού κατά του κορονοϊού – Τα βήματα και οι προτεραιότητες

  • NewsRoom
Freedom pass: Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα – Πώς θα πάρουν τα 150 ευρώ οι νέοι

Κυριάκος Πιερρακάκης, υπουργός Επικρατείας και Ψηφιάκης Διακυβέρνησης


Για τη διαδικασία του εμβολιασμού των πολιτών κατά του κορονοϊού μίλησε σήμερα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Πιερρακάκης σχολίασε συγκεκριμένα: «Είναι μια εξαιρετικά δύσκολη άσκηση, τεχνικά πολύ δύσκολη διαδικασία, θα υπάρχουν προκλήσεις και ο στόχος είναι να αντιμετωπίζονται άμεσα και να εξαλείφονται στην πορεία τα όποια προβλήματα».

Σε ό,τι αφορά στην προτεραιοποίηση για τη διενέργεια των εμβολιασμών, ο Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανέφερε ότι το σχέδιο ξεκινά με τους υγειονομικούς υπαλλήλους και όσους φιλοξενούνται σε γηροκομεία και ανάλογες δομές.

Επεσήμανε, δε, την ιδιαιτερότητα της διαδικασίας, καθώς τα εμβόλια διατηρούνται σε ξηρό πάγο και εξαιρετικά χαμηλή θερμοκρασία και τεράστια ακρίβεια, λόγω της συντήρησής του.

Σημείωσε ότι η προτεραιότητα για τον εμβολιασμό θα προκύπτει με βάση την ηλικία που εμφανίζεται στον ΑΜΚΑ κάθε πολίτη και άλλες πληροφορίες που τυχόν υπάρχουν, όπως η διεύθυνση που έχει δηλωθεί για την άυλη συνταγογράφηση.

Συμπλήρωσε ότι θα ορίζονται τα ραντεβού, τα οποία ο πολίτης θα πρέπει να επιβεβαιώνει ως προς τον τόπο και τον χρόνο ή να αλλάξει τις παραμέτρους.

Τόνισε, ακόμη, ότι τα ραντεβού θα κλείνονται ψηφιακά, μέσω της σελίδας https://emvolio.gov.gr/, ενώ επεσήμανε ότι, σε κάθε περίπτωση, πολίτες που δεν έχουν δεξιότητα χειρισμού των ψηφιακών μέσων, μπορούν να πηγαίνουν στα ΚΕΠ ή στο φαρμακείο της γειτονιάς τους και, με τον ΑΜΚΑ και την ταυτότητα τους, θα μπορούν να κλείνουν το ραντεβού τους.

Ο κ. Πιερρακάκης είπε ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία σε ό,τι αφορά στον ΑΜΚΑ, όμως υπάρχει μεγαλύτερη δυσκολία στον εντοπισμό των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, λόγω χρόνιων νοσημάτων. Σε αυτήν την περίπτωση, όπως ανέφερε, θα αξιοποιηθούν τα δεδομένα από την άυλη συνταγογράφηση, καθώς κάθε φάρμακο συνοδεύεται από έναν κωδικό που αφορά στην πάθηση για την οποία χορηγείται.

Σε ό,τι αφορά σε άτομα τα οποία είναι κλινήρη στα σπίτια τους και δη σε απομονωμένες περιοχές της επικράτειας, ανέφερε ότι «ακόμη σχεδιάζεται η μέθοδος και το σχέδιο για την εμβολιαστική κάλυψή τους, λόγω και της ιδιαιτερότητας του μοναδικού, έως τώρα, εγκεκριμένου εμβολίου για την Ελλάδα και της συντήρησης του σε βαθιά κατάψυξη».

«Όλα τα ψηφιακά συστήματα για το Σχέδιο «Ελευθερία» και τον εμβολιασμό του πληθυσμού έναντι του κορονοϊού θα είναι έτοιμα έως το τέλος του έτους», δεσμεύθηκε ο κ. Πιερακκάκης, λέγοντας ότι απαιτείται μια σειρά εφαρμογών και για την εφοδιαστική αλυσίδα, την αποθήκευση και διακίνηση των εμβολίων και άλλα, υπογραμμίζοντας ότι, σε πρώτη φάση, το σχέδιο προβλέπει να γίνονται 12.000 εμβολιασμοί την ημέρα.

Παράλληλα, ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε στο ζήτημα των συντάξεων, για το οποίο δεσμεύθηκε για «έκδοση συντάξεων αυθημερόν το 2021 και άμεση διεκπεραίωση των εκκρεών συντάξεων που έχουν σωρευτεί, για τις οποίες υπάρχει το παράδοξο το Κράτος να έχει τα χρήματα, αλλά οι συντάξεις να μην μπορούν να δοθούν λόγω της μη εξέτασης των φακέλων», λέγοντας ότι αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο που από την άλλη πλευρά συζητάμε για την τεχνολογία 5G και άλλες εξελίξεις.

Ο Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρθηκε, τέλος, στις εκατοντάδες υπηρεσίες και διευκολύνσεις που οι πολίτες μπορούν να βρουν στην πλατφόρμα gov.gr, για την οποία υπάρχει και σχετική εφαρμογή για κινητά και τάμπλετ, λέγοντας ενδεικτικά ότι από την άνοιξη έχουν εκδοθεί ψηφιακά, περισσότερα από δύο εκατομμύρια πιστοποιητικά για το γνήσιο της υπογραφής, για τα οποία θα χρειάζονταν ισάριθμες επισκέψεις πολιτών σε υπηρεσίες.

Διαβάστε ακόμη:

Την επόμενη εβδομάδα η επιστροφή εισφορών του 2019 στους μη μισθωτούς

Απανωτές συσκέψεις στο Μαξίμου: Εμβόλια και επιδημιολογική κατάσταση στο τραπέζι

Γεωργιάδης: Δεν ενθαρρύνουμε τα ρεβεγιόν – Το σενάριο για «κούρεμα» χρεών

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση


ΣΧΟΛΙΑ