• Πολιτική

    Πιερρακάκης: Αυστηρή η εποπτεία στα μη κρατικά πανεπιστήμια, όποιος την παραβιάσει θα αφαιρείται η άδεια

    • NewsRoom
    Ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης

    Ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Το μέλλον ή το σχεδιάζεις ή το υφίστασαι, τόνισε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, στην εισαγωγική του τοποθέτηση, κατά την πρώτη ημέρα επεξεργασίας του νομοσχεδίου με τίτλο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου -Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων».

    Στην αρχή της παρουσίασης του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε ότι έχει μια φιλοσοφία, να αυξήσει τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, να επιστρέψουν οι φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό και κυρίως να καταστήσει τη χώρα μας περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο.

    Όπως ανέφερε, το νομοσχέδιο οικοδομείται εδώ και επτά μήνες και η συγγραφή του δεν έχει ολοκληρωθεί. «Κάθε καλή πρόταση ή ιδέα, είμαστε απολύτως ανοιχτοί να την ενσωματώσουμε», πρόσθεσε.

    Από τα 205 άρθρα, τα 176 αφορούν τη δημόσια εκπαίδευση, τόνισε ο Υπουργός Παιδείας.

    Σημείωσε ότι περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ανάπτυξη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και την αυτονόμηση του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ).

    Εξέφρασε την πεποίθηση ότι σημείο συναίνεσης αποτελούν τα δημόσια ΑΕΙ και επισήμανε ότι η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων έπεφτε συνεχώς μέχρι το 2018, οπότε έφτασε τα 92,4 εκατ ευρώ.

    «Πέρυσι για τα λειτουργικά έξοδα αυξήθηκε στα 133,5 εκ. ευρώ», υπογράμμισε και συμπλήρωσε πως υπάρχει και πρόσθετη χρηματοδότηση για στέγαση κ.α, με το συνολικό ποσό να φτάνει τα 450 εκ. ευρώ σε ετήσια βάση.

    Η χρηματοδότηση που υπάρχει για τα δημόσια πανεπιστήμια είναι η μεγαλύτερη, που έχει δοθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια, και δέσμευση της κυβέρνησης είναι να συνεχίσει να την αυξάνει, υπογράμμισε.

    Τόνισε πως η Σύνοδος των Πρυτάνεων έδωσε προτάσεις τις οποίες ενσωματώθηκαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία στο νομοσχέδιο και αποτελούν ένα μεγάλο αριθμό των άρθρων του.

    Μίλησε για τη δυνατότητα διεθνοποίησης των ελληνικών πανεπιστήμιων με την αποδοχή φοιτητών εντός και εκτός Ευρώπης. «Η Ελλάδα ήταν όγδοη στον αριθμό των Αμερικανών φοιτητών στην Ευρώπη» επισήμανε και μάλιστα, όπως είπε, οι φοιτήσεις είναι εκτός δημοσίων δομών εκπαίδευσης.

    Δεν ξέρω ποιο κόμμα θα διαφωνήσει στα 176 άρθρα για τη δημόσια πανεπιστήμια διερωτήθηκε και ξεκαθάρισε πως «δεν μας ενδιαφέρει η πατρότητα των προτάσεων», ζητώντας να γίνουν κτήμα όλων και όχι ενός.

    Για τα υπόλοιπα άρθρα ανέφερε ότι ρυθμίζουν παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων με αυστηρά κριτήρια.

    Μίλησε για τρεις παραδοχές: 

    • 40.000 φοιτητές σπουδάζουν στο εξωτερικό, αριθμός μεγαλύτερος αναλογικά με τον πληθυσμό της χώρας και σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
    • Κράτη που προσπάθησαν να αναπτύξουν την εξωστρέφεια, όπως η Κύπρος, πέτυχε πολλά.
    • Παραβλέπουμε την πραγματικότητα και κάνουμε ότι δεν υπάρχει. Σήμερα έχουμε 33 κολέγια με 32.000 σπουδαστές.

    Είναι «Φεστιβάλ υποκρισίας» να κάνουμε ότι δεν τα βλέπουμε, επισήμανε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, προσθέτοντας πως  «μείναμε στο δημόσιο οριτζιναλισμό» (σ.σ. ιστορική ερμηνεία του δικαίου).

    Υπογράμμισε ότι παραβιάζεται το ενωσιακό δίκαιο και ότι είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο με πλήρη απαγόρευση της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων.

    Επιπλέον, ο κ. Πιερρακάκης εξήγησε ότι οι σχολές θα είναι μη κερδοσκοπικά ιδρύματα και θα υπάρχει αυστηρή εποπτεία και αν παρατηρηθεί παραβίαση, τότε θα αφαιρείται η άδεια. Θα υπάρχει αυστηρή εποπτεία από την ανεξάρτητη αρχή ανώτατης εκπαίδευσης. Μάλιστα, θα προβλέπονται και υποτροφίες και υποχρέωση έρευνας η οποία θα αξιολογείται.

    Αναφέρθηκε στο βαθμό πρόσβασης στα μη κρατικά ΑΕΙ, λέγοντας ότι θα είναι κατώτατος, ίσος με αυτόν που χρειάζεται κάποιος για να μπει στο δημόσιο. «Άρα όποιος δεν μπορεί να μπει στο δημόσιο πανεπιστήμιο, δεν μπορεί να μπει και στο μη κρατικό», υπογράμμισε.

    Θεωρούμε ότι αυτή η ρύθμιση, στην ουσία, θα δράσει ευεργετικά για τη χώρα μας, θα αυξήσει τις εκπαιδευτικές και ακαδημαϊκές ευκαιρίες και θα δώσει τη δυνατότητα στους φοιτητές να σπουδάσουν στην Ελλάδα, επισήμανε.

    «Πρέπει να μη φοβηθούμε, δεν μπορούμε να έχουμε μια λογική προστατευτισμού», σημείωσε και είπε ότι το μέλλον είτε το σχεδιάζεις, είτε το υφίσταται, και ήρθε η ώρα να το σχεδιάσουμε. «Αυτό είναι το εθνικό και όχι το κομματικά συμφέρον», κατέληξε.

    Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί στην Ολομέλεια στις 6 Μαρτίου μήνα και να ψηφιστεί την επομένη, αν, όμως, χρειαστεί η συζήτηση και η ψήφιση θα επεκταθεί έως και τις 8 Μαρτίου. Οι επόμενες συνεδριάσεις της επιτροπής είναι προγραμματισμένες για την Πέμπτη, Παρασκευή και Δευτέρα η τελευταία ανάγνωση.



    ΣΧΟΛΙΑ