• Πολιτική

    Πέτσας: Μαζί με τα δημοτικά σχολεία ανοίγουν και οι παιδικοί σταθμοί – Την Δευτέρα οι ανακοινώσεις

    • NewsRoom

    Εξ αποστάσεως ενημέρωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα


    Μαζί με τα δημοτικά σχολεία θα ανοίξουν οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, εφόσον αυτά ανοίξουν στις αρχές Ιουνίου, ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Θα αποφασίσει ο πρωθυπουργός την Δευτέρα, σημείωσε και πρόσθεσε ότι είναι προς το καλό των μαθητών να ακολουθούν την κανονικότητα.

    «Τα ΚΔΑΠ, οι παιδικοί, βρεφικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί θα ακολουθήσουν την εξέλιξη των δημοτικών σχολείων, εφόσον αυτά ανοίξουν στις αρχές Ιουνίου. Επί του θέματος αυτού θα υπάρξουν ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες, όπως και για τις κατασκηνώσεις (κρατικές και ιδιωτικές)» σημείωσε.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να διατηρηθεί πέρα από το προβλεπόμενο η μείωση του ΦΠΑ λέγοντας ότι «είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά, εάν το μέτρο αποδώσει το καλοκαίρι, εδώ είμαστε να επαναξιολογήσουμε την διατήρησή του. Ούτως ή άλλως είναι στο πρόγραμμα της κυβέρνησης η μείωση φορολογικών βαρών».

    Είπε ακόμη ότι εάν θα χρειαστεί θα παραταθεί και το Πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα εκμεταλλευθεί τα διαθέσιμα χρήματα από κοινοτικά κονδύλια, τα οποία θα είναι σημαντικά.

    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών απάντησε ότι δεν καμία τέτοια σκέψη στο μυαλό του πρωθυπουργού.«Θα συνεχίσουμε το έργο μας και θα κριθούμε στο τέλος της τετραετίας».

    «Στηρίζουμε την εργασία, κι όχι την ανεργία»

    Μετά την επιτυχή αντιμετώπιση της πρώτης φάσης της επιδημίας, χάρη στις προσπάθειες όλων των Ελλήνων, σήμερα μπορούμε «να περπατήσουμε στη γέφυρα που μας περνάει από την άμυνα στην υγεία στην επίθεση προς την πρόοδο», με οδηγό το οργανωμένο κυβερνητικό σχέδιο που παρουσίασε χθες η κυβέρνηση, σημείωσε ο κ. Πέτσας.

    «Θυσιάσαμε ένα μέρος της ευημερίας μας, για να το πετύχουμε. Τώρα είναι σαφές σε όλους ότι βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι» είπε. «Θα ακολουθήσουμε το δρόμο που οδηγεί στα λουκέτα και στην ανεργία ή τον άλλο δρόμο που στηρίζει την εργασία;

    » Εμείς διαλέγουμε το δρόμο που μας βγάζει με αλληλεγγύη, με υπευθυνότητα, με κοινωνική δικαιοσύνη και γρηγορότερα από την κρίση. Στηρίζουμε την εργασία. Προτιμούμε μισθό και όχι επίδομα ανεργίας, που άλλωστε είναι πολύ μικρότερο. Που αποξενώνει τον εργαζόμενο από τη δουλειά του. Που απαξιώνει τις δεξιότητές του. Που τον περιθωριοποιεί κοινωνικά. Εμείς συμπληρώνουμε όλα τα μέτρα που πήραμε στην πρώτη φάση της πανδημίας από την αποζημίωση ειδικού σκοπού μέχρι αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων με το ειδικό πρόγραμμα ‘Συνεργασία’».

    Όπως διευκρίνισε ο κ. Πέτσας, το πρόγραμμα αυτό θα εκτείνεται μέχρι τον Σεπτέμβριο και «αν και εφόσον χρειαστεί θα μπορεί να επεκταθεί». Με τον τρόπο αυτό, όπως χαρακτηριστικά είπε, εξασφαλίζεται επίσης ότι «εκεί που θα υπήρχαν αναπόφευκτα λουκέτα, ιδίως στον Τουρισμό, στις μεταφορές, τον Πολιτισμό και στην εστίαση διατηρούνται οι θέσεις εργασίας χωρίς μεταβολή των εργασιακών σχέσεων. Διατηρούμε δηλαδή τον μισθό των εργαζομένων».

    Στο σημείο αυτό ανέφερε ότι «η κριτική ότι δήθεν με αυτήν την πολιτική μειώνονται οι μισθοί κατά 20%, όπως προβάλλει από χθες η αντιπολίτευση, είναι επιπόλαια, ανεύθυνη και ψεύτικη».

    Εξήγησε ότι «δεν υφίσταται σύγκριση με κάποιον αριθμό εκεί που θα έμπαινε λουκέτο αλλά μόνο με το μηδέν, με την ανεργία, την ανασφάλεια. Αυτά θα αντιμετωπίσουμε με το σχέδιό μας. Τα πραγματικά προβλήματα, όχι τα φανταστικά», τόνισε. «Αυτά που απασχολούν τον κόσμο όχι αυτά που κατασκευάζει η αντιπολίτευση. Κι ο κόσμος της εργασίας το καταλαβαίνει καλά. Και όσο η οικονομική και η κοινωνική ζωή της χώρας επανέρχεται στη νέα κανονικότητα θα γίνεται αντιληπτό από όλους».

    Στην συνέχεια, απαντώντας σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση εξετάζει παράταση των μέτρων για την εργασία που ανακοινώθηκαν χθες πέραν του Οκτωβρίου, είπε ότι «η ευελιξία στην αγορά εργασίας υπάρχει εδώ και χρόνια και πρέπει να εξετάζεται ανάλογα με την δυναμική που υπάρχει στην οικονομία. Σκοπός είναι να προχωρήσουμε ευνοώντας την πλήρη απασχόληση παρά την μερική και την εκ περιτροπής εργασία. Η ευελιξία, πάντως, απορροφά κραδασμούς στην οικονομία».

    Ο κ. Πέτσας ανέφερε επίσης πως «για να μπορέσει ο ιδιωτικός τομέας να αντέξει, δεν αρκεί μόνο η στήριξη της εργασίας. Χρειάζεται ελάφρυνση των φορολογικών βαρών και χορήγηση ρευστότητας. Κάνουμε και τα δύο».

    Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση:

    -Επεκτείνει τη δυνατότητα αναστολής πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

    -Επεκτείνει το δικαίωμα αναστολής σύμβασης εργασίας.

    -Επεκτείνει την αποζημίωση ειδικού σκοπού.

    -Επεκτείνει την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών.

    -Συνεχίζει τη μείωση των ενοικίων στο σύνολο των πληττόμενων επιχειρήσεων.

    -Ολοκληρώνει την καταβολή του πρώτου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής για την οποία περισσότερες από 53.000 επιχειρήσεις, κυρίως μικρές και μεσαίες, οριστικοποίησαν την αίτησή τους.

    -Προχωρά τα εργαλεία της επιδότησης επιτοκίου, των εγγυοδοτικών μηχανισμών και της διαμόρφωσης ενός νέου θεσμικού πλαισίου για πιστώσεις σε μικρές επιχειρήσεις.

    -Για την περίοδο 1 Ιουνίου-31 Οκτωβρίου 2020 μειώνεται ο ΦΠΑ:  Στις μεταφορές από το 24% στο 13%, στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά από το 24% στο 13%, στα εισιτήρια των κινηματογράφων από το 24% στο 13%.

    -Εκπίπτουν οι δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας που θα πραγματοποιηθούν από 1η Σεπτεμβρίου, από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων προσαυξημένες κατά 100%, έναντι 30% που είναι σήμερα.

    -Δημιουργείται Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, ώστε να υπάρχει ένα συνεκτικό πλαίσιο ανάπτυξης στοχευμένων πολιτικών υποστήριξης του δυναμικού αυτού οικοσυστήματος.

    -Δίνονται κίνητρα σε φυσικά πρόσωπα [angel investors] που εισφέρουν επενδυτικά κεφάλαια για νεοφυείς επιχειρήσεις, με τη μορφή εκπτώσεων φόρου επί του ποσού που επενδύεται.

    -Δρομολογείται πρόγραμμα στο οποίο το Κράτος θα επιδοτεί, για ορισμένο χρονικό διάστημα, σημαντικό μέρος των μηνιαίων δόσεων όσων πλήττονται από τις συνέπειες του κορονοϊού, και έχουν δάνεια με υποθήκη την πρώτη τους κατοικία.

    Για τον τουρισμό, όπως είπε, το σχέδιο της κυβέρνησης θέτει πέντε προτεραιότητες:

    1. Την ασφάλεια των εργαζομένων.

    2. Το σεβασμό στους επισκέπτες μας.

    3. Την ενίσχυση των δομών υγείας στους τουριστικούς προορισμούς.

    4. Τη στήριξη των επιχειρήσεων.

    5. Την συνεργασία με την κοινωνία, τους εμπλεκόμενους φορείς και την παγκόσμια κοινότητα.

    Το χρονοδιάγραμμα  επανεκκίνησης καταγράφει τέσσερις σταθμούς:

    – Τη Δευτέρα 25 Μαΐου ξεκινά το Yachting.

    -Την Παρασκευή 1η Ιουνίου ανοίγουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας και οι χώροι κατασκήνωσης (camping).

    -Τη Δευτέρα 15 Ιουνίου ανοίγουν όλα τα υπόλοιπα καταλύματα και ξεκινά το Α’ στάδιο απελευθέρωσης των ταξιδιών στην Ελλάδα για επισκέπτες από άλλες χώρες.

    -Την 1η Ιουλίου θα υπάρξει πλήρης απελευθέρωση, για τις αφίξεις από το εξωτερικό και στα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας.

    Σε ό,τι αφορά την προστασία της υγείας εργαζόμενων και επισκεπτών, όπως είπε, «προχωρούμε στον υποχρεωτικό ορισμό συνεργαζόμενου γιατρού με κάθε κατάλυμα, ως το πρώτο σημείο αξιολόγησης. Αντιστοίχως, ορίζεται συντονιστής από το κατάλυμα για την διαχείριση περιπτώσεων κρουσμάτων. Για την περίπτωση που χρειαστεί επιχειρησιακή αντιμετώπιση κρουσμάτων, έχει προβλεφθεί η δημιουργία ειδικών «χώρων καραντίνας» ανά περιφέρεια/νησί.

    Τέλος, ο μηχανισμός θα είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος για διακομιδή ασθενούς σε δομή υγείας, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. Ειδικά για τους μικρούς νησιωτικούς προορισμούς, το σχέδιο επανεκκίνησης του ελληνικού τουρισμού προβλέπει πρόσθετες παρεμβάσεις. Σημειώνεται ότι θα δοθεί η μέγιστη προσοχή στη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για τη λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων και τη μεταφορά των επισκεπτών».



    ΣΧΟΛΙΑ