• Πολιτική

    Πέτσας για τουρισμό: Ξεκινάμε από το μηδέν – Διεκδικούμε μεγαλύτερο κομμάτι από μια μικρότερη πίτα

    Εξ αποστάσεως ενημέρωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα


    Από το σημείο μηδέν ξεκινά φέτος ο ελληνικός τουρισμός, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των κυβερνητικών συντακτών. Αναφερόμενος στο κυβερνητικό σχέδιο είπε ότι θα δίνει κίνητρα για λειτουργία και όχι για να μείνουν κλειστές οι επιχειρήσεις του κλάδου. Επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν διακρατικές συζητήσεις και έδωσε το στίγμα: «Από μια μικρότερη πίτα η Ελλάδα διεκδικεί μεγαλύτερο κομμάτι».

    Αναφορικά με τις δύο πρώτες εβδομάδες άρσης των περιορισμών στην μετακίνηση, ο κ. Πέτσας χαρακτήρισε θετικά τα δείγματα, χωρίς να υπάρχει επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συμπλήρωσε πως θετικά είναι τα δείγματα και από το άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών, καθώς και από την επαναλειτουργία των εκκλησιών, ενώ το επόμενο στοίχημα είναι το άνοιγμα της εστίασης, στις 25 Μαΐου.

    Για τον τουρισμό είπε ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί το συνεκτικό σχέδιο της κυβέρνησης για τον τουρισμό. «Ξεκινάμε από το μηδέν, ό,τι κερδίσουμε θα είναι επιτυχία. Θέλουμε ένα μεγαλύτερο κομμάτι από μια μικρότερη πίτα» είπε και πρόσθεσε:

    «Το φετινό καλοκαίρι δεν πρέπει να συγκρίνεται με το περσινό, δεν είναι το ίδιο, γιατί κλείσαμε την οικονομία για να παραμείνουμε υγιείς. Θυσιάσαμε οικειοθελώς ένα μέρος της ευημερίας μας» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Επίσης, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο τα εποχικά καταλύματα να ανοίξουν νωρίτερα από το προβλεπόμενο. Όπως είπε το σχέδιο είναι δυναμικό, επαναξιολογείται διαρκώς και η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τους ειδικούς προχωρά στο άνοιγμα οικονομικών κλάδων.

    Σημείωσε ότι το συνεκτικό σχέδιο της κυβέρνησης θα περιλαμβάνει προβλέψεις για όλα τα ζητήματα, την εργασία, την φορολογία και την ρευστότητα, γι’ αυτό και πρέπει να υπάρξει λίγη υπομονή μέχρι τις επίσημες ανακοινώσεις.

    Απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση σημείωσε ότι το κυβερνητικό σχέδιο θα παρέχει στήριξη τόσο στους εργαζόμενους όσο και στις επιχειρήσεις. Θα δώσει το μήνυμα ότι οι επιχειρηματίες θα έχουν κίνητρο να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους και όχι να τις κρατήσουν κλειστές, τόνισε ο κ. Πέτσας. Το σχέδιο θα αίρει κάθε πτυχή αβεβαιότητας, για να γνωρίζουν οι επιχειρηματίες πώς θα βαδίσουν το επόμενο διάστημα, συμπλήρωσε.

    Ερωτηθείς εάν υπάρχουν διμερείς συμφωνίες με άλλα κράτη για τον τουρισμό απάντησε ότι υπάρχουν εκτενείς συζητήσεις, όμως οι ανακοινώσεις θα γίνουν συνολικά και όχι αποσπασματικά.

    Όλος ο πλανήτης έχει το βλέμμα στραμμένο στην Ελλάδα και στο σχέδιό της για την επανεκκίνηση του τουρισμού, το οποίο μπορεί να γίνει και πρότυπο για άλλες χώρες, είπε ο κ. Πέτσας.

    Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η απόφαση για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων θα ληφθεί τις επόμενες ημέρες, πάντα σε συνεννόηση με την επιτροπή των ειδικών η οποία θα κάνει την εισήγηση και στην συνέχει η κυβέρνηση θα αποφασίσει. Συμπλήρωσε ότι μέχρι αυτή την ώρα ισχύει η απόφαση για άνοιγμα των δημοτικών από την 1η Ιουνίου.

    Αναφορικά με τους οικονομικούς δείκτες επανέλαβε ότι δεν μπορεί να γίνει καμία πρόβλεψη ούτε για το ύψος της ύφεησς φέτος που θα είναι μεγάλη ούτε για το ύψος της ανάκαμψης του χρόνου. «Είναι αδύνατον να εκτιμήσει κανείς την ύφεση φέτος και την ανάκαμψη του χρόνου, που φέτος θα είναι βαθιά λόγω κορονοϊού. Για ποσοστά δεν μπορεί κανείς να μιλήσει» όπως είπε.

    Ερωτηθείς σχετικά με την απαγόρευση μουσικής και αλκοόλ στα beach bar και εάν η απαγόρευση θα διαρκέσει όλο το καλοκαίρι, απάντησε ότι αρχικά έγινε για να απαγορευτεί ο συνωστισμός και θα αξιολογηθεί στην συνέχεια.

    Σε ερώτηση για την μετάδοση της ασθένειας μέσω σάλιου από την Θεία Κοινωνία ο κ. Πέτσας απέφυγε να πάρει θέση λέγοντας ότι «η κυβέρνηση δεν σχολιάζει θέματα πίστεως. Η αποτίμηση είναι θετική από τη λειτουργία των εκκλησιών το Σαββατοκύριακο».

    O κ. Πέτσας έκανε ξεχωριστή αναφορά στην τροπολογία που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή για την εστίαση και θα ισχύει μέχρι το τέλος του χρόνου, με την οποία δίνεται στους δήμους η δυνατότητα να αυξήσουν έως και 100% τους κοινόχρηστους χώρους στους οποίους αναπτύσσονται τραπεζοκαθίσματα και όπου αυτό δεν είναι δυνατόν να μειώνουν τα δημοτικά τέλη κατά 50%.

    Ο κ. Πέτσας έστρεψε τα βέλη του και κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή την συνέντευξη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Αυγή: «Ο κ. Τσίπρας δεν έχει να πει κάτι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Έλληνες» σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    «Πραγματικά αναρωτιόμαστε εάν αυτά που λέει, τα πιστεύει και ο ίδιος. Εάν τα πιστεύει, τότε αυτό είναι ακόμα χειρότερο σε σχέση με την εικόνα που έχουν σχηματίσει για αυτόν οι πολίτες» συνέχισε.

    Τέλος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι δεν υπάρχει καμία κίνηση που να θίγει μισθούς στο δημόσιο και συντάξεις.



    ΣΧΟΛΙΑ