• Πολιτική

    Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με Σαρλ Μισέλ για Ταμείο Ανάκαμψης και τουρκική προκλητικότητα

    • Νένα Σώκου
    Στέλιος Πέτσας

    Στέλιος Πέτσας


    Είναι καθολικά αποδεκτό ότι πρόκειται για εξαιρετικά σημαντική συμφωνία αυτή που υπέγραψε η Ελλάδα με την Ιταλία για τον καθορισμό των ΑΟΖ, τόνισε την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, συμπληρώνοντας ότι οι περισσότερες πολιτικές δυνάμεις την αγκάλιασαν.

    Σημείωσε ότι -όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός- η συμφωνία «αίρει με γόνιμο τρόπο μια εκκρεμότητα 40 ετών».

    Η συμφωνία «επιβεβαιώνει το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Η συμφωνία αποδεικνύει την σταθερή επιδίωξη της χώρας να λύσει τις διαφορές της με γειτονικές χώρες στηριζόμενη στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και το δίκαιο της θάλασσας. Τον δρόμο που επιλέγει η Ελλάδα θα πρέπει να επιλέξουν και οι άλλες γειτονικές χώρες, σημείωσε ο κ. Πέτσας.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η ελληνο-ιταλική συμφωνία θα αποτελέσει βάση για συζητήσεις και συμφωνίες με άλλες χώρες, ενώ κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσλου, σημείωσε ότι «το παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο δεν παράγει έννομα αποτελέσματα, απόδειξη οι δηλώσεις του State Department και του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που χρειάζεται για την προάσπιση των δικαιωμάτων μας».

    Ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι σήμερα στις 4 το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα έχει τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με τον οποίο θα συζητήσουν για την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 19 Ιουνίου, όπου θα συζητηθεί το θέμα του Ταμείου Ανάκαμψης. Η ελληνική πλευρά έχει την προσδοκία ότι σε αυτή την συνεδρίαση θα λάβει το «πράσινο φως» η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα ποσά που θα λάβει κάθε χώρα. Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση για την Ελλάδα προβλέπει το ποσό των 32 δισ. ευρώ.

    Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει στον Σαρλ Μισέλ το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, μετά την επιστολή που απέστειλε στις 3 Ιουνίου, ενώ θα συζητηθεί και η αποτελεσματικότητα διεθνών δράσεων της ΕΕ, όπως το πρόγραμμα IRINI.

    Αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα ανάφερε ότι η επιδημιολογική εικόνα είναι καλή και τόνισε ότι ο δείκτης μετάδοσης είναι σε χαμηλότερο επίπεδο από την στιγμή που αποφασίζαμε την άρση του lockdown.

    Ωστόσο, επισήμανε ότι ο ιός είναι εδώ υπάρχει, καραδοκεί και πως εάν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε.

    Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι η προσοχή της κυβέρνησης στρέφεται τώρα σε εισαγόμενα κρούσματα και τοπικές εστίες, είτε πρόκειται για περιοχή είτε για δομή (πχ σχολείο). Εντείνουμε τους ελέγχους παντού και προετοιμαζόμαστε για όλα, σημείωσε.

    Ερωτηθείς σχετικά με την λίστα αεροδρομίων, για τα οποία «ανοίγει» η χώρα τις επόμενες ημέρες, σχολίασε ότι η λίστα αυτή επικαιροποιείται με βάση τα δεδομένα και πολύ σύντομα, μέσα τις επόμενες ημέρες, θα υπάρξουν νέες ανακοινώσεις.

    Η λίστα των ΜΜΕ

    Με αφορμή την ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ζητά από τον κ. Πέτσα να δώσει στην δημοσιότητα τα ποσά που έχουν λάβει τα ΜΜΕ στο πλαίσιο της καμπάνιας «Μένουμε Σπίτι» και μετά να παραιτηθεί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ «ενδιαφέρεται για συγκεκριμένη εφημερίδα». Επίσης, σχολίασε ότι «δεν μπορεί στην ίδια ανακοίνωση να γίνεται λόγος για εκβιασμούς και για πάρτι ημετέρων την ίδια στιγμή».

    Επίσης, είπε ότι η περίπτωση του site menta είναι τυπογραφικό λάθος και πως πρόκειται για το site του γνωστού ραδιοφωνικού σταθμού, menta88.gr.

    Ο κ. Πέτσας είπε ότι υπήρχε ανάγκη για διάχυση του μηνύματος, προκειμένου να προστατευθούμε από τον κορονοϊό και τόνισε πως «δεν υπήρχε καμία πολιτική σκοπιμότητα στα μέσα που συμμετείχαν στην καμπάνια». Ωστόσο, αναρωτήθηκε αν θα μπορούσε να λαμβάνει μέρος σε αυτή την καμπάνια μια εφημερίδα που άλλαζε το «Μένουμε Σπίτι» σε «Μένουμε Ταπί».

    Αναφορικά με το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει αύριο το πρωί (10.00) στην Βουλή στο πλαίσιο της Ώρας του Πρωθυππουργού για να απαντήσει επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης.

    Επίσης, το Σάββατο, λίγο πριν ανοίξει η φετινή τουριστική περίοδος ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Σαντορίνη.



    ΣΧΟΛΙΑ