• Πολιτική

    Πέτσας: Ο δρόμος για την Τουρκία είναι ένας, είτε έμπρακτη αποκλιμάκωση, είτε κυρώσεις

    • Νένα Σώκου

    Στέλιος Πέτσας, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών


    Σαφές μήνυμα στην Τουρκία να προχωρήσει σε έμπρακτη αποκλιμάκωση έστειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μία ημέρα μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στην Βουλή, κατά την οποία είπε ότι ο δρόμος για διάλογο είναι ανοικτός σε περίπτωση που η Άγκυρα κάνει κινήσεις αποκλιμάκωσης.

    «Είναι ξεκάθαρο το mandate που έλαβε ο Ζοζέπ Μπορέλ, δεν θέλω να προκαταλάβω τίποτα πριν παρουσιάσει την πρότασή του ο κ. Μπορέλ. Όμως, ο δρόμος είναι ένας για την Τουρκία: Είτε έμπρακτη αποκλιμάκωση είτε κυρώσεις» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας, ο οποίος παράλληλα διέψευσε σημερινό δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel με τίτλο «Ο Μητσοτάκης δεν πιέζει για κυρώσεις στην Τουρκία».

    Για την τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ – Μητσοτάκη ο κ. Πέτσας σχολίασε ότι είναι ξεκάθαρη η συνέπεια που χαρακτηρίζει την αμερικανική θέση, δεν είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ η ένταση, επιδιώκουν σταθερότητα. «Επίσης, είναι σαφές και για μας ότι την ένταση δεν την δημιουργεί η Ελλάδα, εμείς είμαστε έτοιμοι για αποκλιμάκωση σύμφωνα πάντα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου» είπε.

    Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την δυσαρέσκεια της κυβέρνησης κατά του Ζοζέπ Μπορέλ για το βίντεο της συνομιλίας του με την Ανεγκρέτ Καρενμπάουερ με ανοικτά μικρόφωνα λέγοντας: «Κρείτον του λαλείν το σιγάν».

    Επέκταση στα 12 μίλια

    Αναφερόμενος στην κύρωση των συμφωνιών με την Ιταλία και την Αίγυπτο είπε ότι εδράζονται στο διεθνές δίκαιο, αναγνωρίζουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα στα νησιά μας και διεμβολίζουν παράνομες ενέργειες στην περιοχή.

    Ακυρώνουν στην πράξη το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, σημείωσε και αναφέρθηκε στην ανακοίνωση χθες του πρωθυπουργού για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.

    «Σημειώνω ακόμη την απόφαση της Κυβέρνησης να καταθέσει άμεσα νομοσχέδιο με το οποίο η Ελλάδα θα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, στις δυτικές ακτές της και τα νησιά του Ιουνίου μέχρι και το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου. Πρόκειται για την άσκηση ενός αδιαμφισβήτητου κυριαρχικού δικαιώματός μας, κατοχυρωμένου στο άρθρο 3 της Σύμβασης των Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας. Ένα δικαίωμα, που – όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός – η χώρα μας επιφυλάσσεται να ασκήσει μελλοντικά και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές, όποτε κρίνει η ίδια».

    Αναφερόμενος στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών, είπε ότι ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, θα παρουσιάσει, όπως έχει δεσμευτεί, κατάλογο κυρώσεων σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειές της.

    «Βασικές αρχές του ευρωπαϊκού κεκτημένου είναι ο σεβασμός στο Κράτος Δικαίου και στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Και το κεκτημένο αυτό δεν μπορεί ούτε να θυσιάζεται, ούτε να μετριέται με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Χρειάζεται σε κάθε περίπτωση αποφασιστική υπεράσπιση απέναντι στις δυνάμεις του αυταρχισμού, της παρανομίας και της αυθαιρεσίας» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Ο κ. Πέτσας χαρακτήρισε ανεκδιήγητη την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ για την ονομαστική ψηφοφορία, και σημείωσε ότι από την σημερινή ψηφοφορία θα λείπουν οι βουλευτές της ΝΔ, Γιαννάκης και Διγαλάκης για λόγους υγείας.

    «Ο μεν κ. Γιαννάκης προληπτικά για λόγους υγείας, ο δε κ. Διγαλάκης βρίσκεται σε καραντίνα. Οι δύο βουλευτές θα δηλώσουν πρόθεση ψήφου με επιστολή» είπε.

    Όπως είπε ο κ. Πέτσας, την Δευτέρα στις 11 το πρωί θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο.



    ΣΧΟΛΙΑ