• Πολιτική

    Κορονοϊός – Πέτσας: Δεν υπάρχει λεφτόδεντρο για τις επιχειρήσεις – Επιλέγουμε την εργασία από την ανεργία

    • NewsRoom

    Στέλιος Πέτσας


    Από την επόμενη εβδομάδα θα διευρυνθεί η περίμετρος ατόμων και επιχειρήσεων που θα τύχουν προστασίας από το κράτος εξαιτίας του κορονοϊού, δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

    Για το θέμα των επιταγών, ανέφερε ότι το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Ανάπτυξης επεξεργάζονται ρυθμίσεις, οι οποίες θα είναι έτοιμες να ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.

    Εμείς επιλέξαμε την εργασία από την ανεργία απαγορεύοντας τις απολύσεις, απάντησε ο κ. Πέτσας κληθείς να σχολιάσει την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για το μέτρο των μειωμένων ωρών εργασίας κατά 50% με αντίστοιχη μείωση των αποδοχών.

    «Δεν υπάρχει λεφτόδεντρο» είπε χαρακτηριστικά. Για να είναι συνεπής μια επιχείρηση και να μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, όταν ο τζίρος της κατακρημνίζεται, εμείς επιλέγουμε την εργασία από την ανεργία, είπε.

    Το βάρος πρέπει με κάποιο τρόπο να επιμεριστεί για όσο διάστημα έχουμε προβλέψει, για να υπάρχουν χρήματα στις επιχειρήσεις, για να μην εκτοξευτεί η ανεργία και τα λουκέτα, σημείωσε.

    Όπως αντιμετωπίσαμε την κρίση του μεταναστευτικού έτσι θα αποκρούσουμε και την απειλή του κορονοϊού, τόνισε ξεκινώντας την ενημέρωση ο κ. Πέτσας.

    Στην μάχη αυτή υπάρχουν άξιοι μαχητές, οι επιστήμονες, ενώ η κυβέρνηση λαμβάνει τις αναγκαίες αποφάσεις νωρίτερα από ό,τι πρέπει, και οι Έλληνες δείχνουν μεγάλη ομοψυχία.

    Τόνισε ότι η μάχη κατά του κορονοϊού δίνεται σε τρία επίπεδα:

    1. την ανάσχεση της διασποράς του ιού
    2. την ενίσχυση του ΕΣΥ
    3. την στήριξη των επιχειρήσεων

    Παράλληλα, ο κ. Πέτσας ενημέρωσε ότι διεκόπησαν οι πτήσεις από και προς Βρυξέλλες εκτός ελαχίστων.

    Καλούμε όσους μπορούν, να συνεισφέρουν στον κοινό αγώνα κατά του κορονοϊού και να το κάνουν τώρα, είπε.

    Για τους επαναπατρισμούς Ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι πρέπει να ακολουθούνται όσα ανακοινώνονται από τις κατά τόπους προξενικές Αρχές. Πρόσθεσε ότι οι δράσεις επαναπατρισμού στο εξής θα γίνονται μόνο για εξαιρετικές περιπτώσεις.

    Επίσης, ο κ. Πέτσας διέψευσε fake news σχετικά με τη δήθεν δημιουργία νέων δομών μεταναστών στην ενδοχώρα, ενώ για την κριτική ότι η κυβέρνηση έκανε δώρο στους κλινικάρχες διπλασιάζοντας το κόστος παραμονής στην ΜΕΘ είπε ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση εξακολουθεί να μπλέκει μήλα με πορτοκάλια».

    Εξήγησε ότι η αποζημίωση για τις ΜΕΘ αφορά τους εργαζόμενους σε αυτές που πρέπει να πληρωθούν, ενώ για τις κλίνες αυτές η τιμή αποζημίωσης εξισώθηκε με την τιμή του ΕΟΠΥΥ για κλίνες εντός ΕΕ.

    Για τις τιμές των διαγνωστικών τεστ είπε ότι η αρχική τιμή αποζημίωσης στα ιδιωτικά διαγνωστήρια θα μειώνεται όσο αυξάνονται τα τεστ, φτάνοντας πιο χαμηλά κι από την τιμή του Παστέρ.

    Επίσης, ο κ. Πέτσας δεν επιβεβαίωσε καμία κατάσχεση υγειονομικού υλικού που προοριζόταν για την Ελλάδα από άλλη χώρα.

    Ερωτηθείς για αναρτήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με ρεβανσιστικό χαρακτήρα σχολίασε: «Δεν πιστεύουμε ότι είναι ώρα για νέους διχασμούς, χρειάζεται ομοψυχία. Ο κ.Τσίπρας τάσσεται με αυτή. Περιμένουμε να καταδικάσει διχαστική ρητορική από στελέχη του κόμματός του».

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει επίταξη ιδιωτών παρόχων υγείας στο μέλλον, «λαμβάνοντας υπόψη το συμφέρον των Ελλήνων φορολογουμένων».

    Είπε ακόμη ότι είδη ατομικής προστασίας πρέπει να φορούν όσοι νοσούν, το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και ειδικές ομάδες, όχι ο γενικός πληθυσμός. Όσο δεν έχουμε επάρκεια, πρέπει να υπάρχει σύνεση στη χρήση τους.

    Ερωτηθείς εάν υπάρχουν ελλείψεις στα τεστ κορονοϊού είπε ότι δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ελλείψεις.

    Τέλος, ανέφερε ότι οι εκτιμήσεις με βάση τα κρούσματα και τους νοσηλευόμενους στις ΜΕΘ είναι πως η εξέλιξη είναι ικανοποιητική.



    ΣΧΟΛΙΑ