• Πολιτική

    Παύλος Μαρινάκης: Η κυβέρνηση προσπαθεί καθημερινά και με πολλούς τρόπους να στηρίξει τους πολίτες

    • NewsRoom
    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την εισαγωγή του στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αναφέρθηκε αρχικά στην παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Συνεδρίαση του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

    Όπως είπε, ο κ. Μητσοτάκης μεταξύ άλλων τόνισε ότι η Ελλάδα είναι σήμερα μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ευρώπη, με αυξανόμενη απασχόληση, μείωση των ανισοτήτων και βελτίωση των δημόσιων οικονομικών και προσέθεσε ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε δει σημαντική βελτίωση της εξωστρέφειας της οικονομίας μας και του πόσο ανοιχτή είναι, κάτι που αποτελεί παράγοντα ζωτικής σημασίας ώστε μια μικρή ανοιχτή οικονομία να ευημερήσει μέσα σε μια νομισματική ένωση.

    Τόνισε ότι οι εξαγωγές αυξήθηκαν από το 1/5 του ΑΕΠ στο μισό του ΑΕΠ σήμερα, ενώ επισήμανε ότι πρόκειται για ποικιλία εξαγωγών σε αγαθά.

    Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που οδήγησαν στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ενώ έδωσε έμφαση στη σημασία της πολιτικής σταθερότητας που καθιστά την οικονομία μας ελκυστικό προορισμό για επενδυτές. Από την πλευρά της κ. Λαγκάρντ, όπως είπε ο κ. Μαρινάκης, τόνισε ότι παρά τη διαδοχή οπισθοδρομήσεων η ανθεκτικότητα της χώρας είναι αξιοσημείωτη.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός μετέβη στις Βρυξέλλες για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με ατζέντα μεταξύ άλλων την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2021-27 που έθεσε ο πρωθυπουργός στη άτυπη σύνοδο στην Γρανάδα. Ο κ. Μαρινάκης είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι από τους λίγους ευρωπαίους ηγέτες που μετείχαν στη Σύνοδο Ειρήνης στο Κάιρο και θα ενημερώσει σχετικά τους ομολόγους του, ενώ επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας για το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, την διάκριση της Χαμάς από τον παλαιστινιακό λαό, και την ανάγκη για την προστασία των αμάχων και την αποφυγή μιας ανθρωπιστικής κρίσης.

    Επίσης επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την επέκταση του προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού στις ηλικίες 45-74 και αφορά 1,3 εκ γυναίκες, με δωρεάν μαστογραφία, εξέταση, και υπερηχογράφημα.

    Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης στην τιμή του ρεύματος, και είπε ότι τον Νοέμβριο οι ενισχύσεις στα οικιακά τιμολόγια έως 500 κιλοβατώρες θα είναι 25 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε σχέση με 15 ευρώ που ήταν τον προηγούμενο μήνα και το μέχρι αφορά το 90% των νοικοκυριων στην Ελλάδα. Ανάλογα μέτρα λαμβάνονται και για τους αγρότες ενώ την άλλη εβδομάδα θα ανακοινωθούν μέτρα στήριξης για όσους θερμαίνονται με ηλεκτρικό ρεύμα.

    Είπε ότι η χώρα μας φορολόγησε με 90% τα υπερέσοδα των εταιρειών ενέργειας και εισέπραξε πάνω 370 εκ. ευρώ.

    Αναφέρθηκε επίσης στην στόχευση της κυβέρνησης για μειώσεις των τιμών στο ράφι από 5% έως 24%, ενώ είπε επίσης ότι με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για επιλογή και αξιολόγηση διοικήσεων φορέων δημοσίου προβλέπεται η διαρκής αξιολόγηση των διοικήσεων, ενώ προβλέπεται αναβάθμιση απαιτήσεων για κάθε θέση και εάν δεν πιάνουν τους στόχους θα αντικαθίστανται.

    «Η Κυβέρνηση προσπαθεί καθημερινά και με πολλούς τρόπους να στηρίξει τους πολίτες απέναντι και στις συνέπειες της εισαγόμενης πληθωριστικής κρίσης και την ακρίβεια, λαμβάνοντας μέτρα που θα αυξήσουν το διαθέσιμο εισόδημά τους, κάνοντας στοχευμένες παρεμβάσεις όπως η «μόνιμη μείωση τιμής» και εντατικούς ελέγχους για την πάταξη φαινομένων κερδοσκοπίας, εικονικών εκπτώσεων και παραβάσεων που αφορούν στο μεικτό περιθώριο κέρδους», είπε και πρόσθεσε:

    «Στην κατεύθυνση αυτή, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης στο πρόγραμμα «Μόνιμη μείωση τιμής», έχουν ήδη ενταχθεί 233 προϊόντα, από 21 βασικές κατηγορίες. Οι μειώσεις στις τιμές ξεκινούν από 5% και φτάνουν και το 23%, αναλόγως με τον κωδικό. Στόχος του προγράμματος είναι οι κωδικοί που θα συμμετάσχουν να φτάσουν τους 500.

    Με την πρωτοβουλία «Μόνιμη μείωση τιμής» επιδιώκουμε τη σταθερή μείωση των τιμών στο ράφι, σε είδη βασικής ανάγκης για τα νοικοκυριά. Συνεχίζουμε την προσπάθεια στήριξης της ελληνικής οικογένειας απέναντι στην ακρίβεια, υλοποιώντας μέτρα πρωτοποριακά σε όλη την Ευρώπη», τόνισε ο Υπουργός κ. Κώστας Σκρέκας. Ο αγώνας μας απέναντι στην αντιμετώπιση της ακρίβειας και των συνεπειών της παγκόσμιας πληθωριστικής κρίσης συνεχίζεται καθημερινά».

    Τέλος ο κ. Μαρινάκης κατά την εισαγωγή του αναφέρθηκε σε προσλήψεις εκπαιδευτικών και οδηγών στον ΟΑΣΑ και στα σχολικά γεύματα. Είπε ότι προσλαμβάνονται 2763 εκπαιδευτικοί στη γενική εκπαίδευση ως προσωρινοί αναπληρωτές για το νέο σχολικό έτος και 150 οδηγοί στον ΟΑΣΑ με καθεστώς Ιδιωτικού Δικαίου για 8 μήνες.

    Για τα σχολικά γεύματα είπε ότι από 11 Οκτωβρίου εφαρμόζεται το πρόγραμμα νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, και από το 2020 αυξήθηκαν αφενός ο προϋπολογισμός κατά 39% και οι σχολικές μονάδες 35,34% και αφετέρου κατά 17,5% ο αριθμός γευμάτων σε 1658 σχολικές μονάδες για 217 χιλιάδες μαθητών.

    «Από τις 11 Οκτωβρίου έχει ξεκινήσει να πραγματοποιείται το πρόγραμμα σχολικών γευμάτων και μάλιστα νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, όπως τόνισε η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη. Από το 2020 έχουν αυξηθεί, κατά 39% ο προϋπολογισμός του προγράμματος, κατά 35,34% ο αριθμός των σχολικών μονάδων και κατά 17,5% ο αριθμός γευμάτων. Το πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» υλοποιείται από τον ΟΠΕΚΑ σε 1.658 σχολικές μονάδες, σε 134 Δήμους της Χώρας και αφορά την σίτιση έως και 217.267 μαθητών σε καθημερινή βάση ενώ ο προϋπολογισμός του προγράμματος για την τρέχουσα σχολική χρονιά ανέρχεται σε 102.000.000 ευρώ», είπε χαρακτηριστικά.

    Επίσης είπε ότι ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος θα εκπροσωπήσει τον πρωθυπουργό στην Δερβιτσάνη της Αλβανίας στην εκδήλωση αποκάλυψης της προτομής του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

    Διαβάστε επίσης:

    Μητσοτάκης: Η Ελλάδα έντιμος και αξιόπιστος συνομιλητής για το Μεσανατολικό

    Χατζηδάκης: Οι δύο επόμενες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία – Εύσημα ESM για Alpha – UniCredit

    Δένδιας: Η Θεσσαλονίκη έχει ένα λαμπρό μέλλον στον 21ο αιώνα



    ΣΧΟΛΙΑ