• HealthStories.gr

    Αλαλούμ με τα αντιγριπικά εμβόλια: Τι απαντά το υπ. Υγείας μετά την επίθεση Γιαννακόπουλου σε Αγαπηδάκη

    • NewsRoom


    Αλαλούμ με τα αντιγριπικά εμβόλια ενώ έντονες είναι οι αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας και το ποιοι και πότε θα χρειάζονται συνταγή για τον εμβολιασμό τους.

    Η εγκύκλιος της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη σύμφωνα με την οποία θα χρειάζεται ιατρική συνταγή για τον αντιγριπικό εμβολιασμό, ξεσήκωσε αντιδράσεις από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, ενώ ο Προέδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΒΙΑΝΕΞ, Δημήτρης Γιαννακόπουλος εξαπέλυσε σκληρή επίθεση προς την κα. Αγαπηδάκη.

    Οι ενστάσεις που διατυπώνονται εστιάζουν στο γεγονός ότι η χορήγηση του εμβολίου με ιατρική συνταγή θα εκτινάξει τα κόστη για τους ασφαλισμένους. Μέχρι τώρα πλήρωναν 10 ευρώ στο φαρμακείο απευθείας και έκαναν το εμβόλιο, ενώ στο εξής θα πρέπει να πληρώνουν επίσκεψη στον οικογενειακό γιατρό, προκειμένου εκείνος να προχωρήσει στη συνταγογράφηση του εμβολίου κατά της γρίπης. Επιπλέον, όπως είπε ο κ. Γιαννακόπουλος, η όλη διαδικασία θα ταλαιπωρήσει τους ασφαλισμένους.

    Το ζήτημα που προκύπτει είναι ότι από τα 6 αντιγριπικά εμβόλια, τα 2 είναι αποκλειστικά για άτομα άνω των 65 ετών και για τον εμβολιασμό τους θα απαιτείται ιατρική συνταγή.
    Αλλά και για τα συμβατικά εμβόλια μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου θα απαιτείται συνταγή. Από τον Νοέμβριο και μετά θα χορηγείται χωρίς συνταγή.

    Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας το πρωί της Παρασκευής απάντησε ως εξής:

    “Το Υπουργείο Υγείας έχει τη θεσμική αποστολή να προστατεύει και να φροντίζει την Υγεία του πληθυσμού καθώς και να λογοδοτεί στους πολίτες για κάθε ευρώ που ξοδεύει.
    Σε σχέση με τον αντιγριπικό εμβολιασμό ισχύουν τα εξής:

    1. Το εμβόλιο είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες.

    2. Εδώ και δεκατρία χρόνια, ο αντιγριπικός εμβολιασμός γίνεται με συνταγογράφηση. Πέρυσι εφαρμόστηκε μια προσωρινή διαδικασία λόγω της οξείας φάσης της πανδημίας. Φέτος, για πρώτη φορά έχουμε δύο τύπους εμβολίων: αυτά που είχαμε πάντα, τα συμβατικά, και τα νέου τύπου εμβόλια που έχουν ιατρική ένδειξη αποκλειστικά για άτομα άνω των 65 ετών. Σημειώνεται πως τα νέου τύπου εμβόλια κοστίζουν πολλαπλάσια των συμβατικών.

    3. Υπογραμμίζουμε ότι όλα τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και ασφαλή.

    4. Το Υπουργείο Υγείας ακολουθώντας τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, δίνει τη δυνατότητα εμβολιασμού για τα νέου τύπου και πολύ ακριβά εμβόλια με συνταγογράφηση και παράλληλα δρομολογεί διαδικασία χορήγησης του συμβατικού εμβολίου χωρίς συνταγή.

    5. Το συμβατικό εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο χωρίς συνταγή από αρχές Νοεμβρίου. Ως τότε, όποιος πολίτης το επιθυμεί, μπορεί να εμβολιαστεί με το συμβατικό εμβόλιο με ιατρική συνταγή. Για το νέου τύπου εμβόλιο όμως, χρειάζεται συνταγογράφηση.

    6. Ακολουθούμε πάντα τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων και κάνουμε αυτό που είναι σωστό για τον πολίτη, τη δημόσια υγεία και τα δημόσια οικονομικά. Το Υπουργείο Υγείας δεν επέτρεψε και δε θα επιτρέψει να εκμεταλλευτεί κανείς τα αγαθά που έχουν ανάγκη οι πολίτες για να προφυλάξουν την Υγεία τους”.

    Αντιδρούν οι φαρμακοποιοί

    Αντιδράσεις, εξάλλου, πυροδότησε η επίμαχη εγκύκλιος και μεταξύ των φαρμακευτικών συλλόγων, που ζητούν την απόσυρσή της.

    Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, οι οποίοι θα ταλαιπωρηθούν, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, προκειμένου να εμβολιαστούν.

    Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) αναφέρει ότι η περσινή πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ για τη διάθεση των αντιγριπικών εμβολίων είναι ακόμη διαθέσιμη στα φαρμακεία και ότι αρκετοί φαρμακοποιοί έχουν, ήδη, διαθέσει αντιγριπικά εμβόλια χωρίς ιατρική συνταγή.

    Με επιστολή τους προς το Υπουργείο Υγείας ζητούν να αποδεχθούν τα ασφαλιστικά ταμεία τις συνταγές, που έχουν εκδοθεί ως τώρα.

    Εξάλλου η Διεθνής Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP) έδωσε στη δημοσιότητα μία νέα διακήρυξη πολιτικής για τους εμβολιασμούς και για τον ρόλο των φαρμακοποιών σε αυτούς, καλώντας τις κυβερνήσεις και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, να άρουν τα εμπόδια και να επιτρέψουν στους φαρμακοποιούς να συνταγογραφούν και να χορηγούν όλα τα εμβόλια.

    Σχετικά με το εμβόλιο

    Σύμφωνα με την εγκύκλιο της αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα, καθώς απαιτούνται περίπου δύο εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης.

    Το εμβόλιο χορηγείται σε μία δόση και συστήνεται ο εμβολιασμός να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, καθώς η γρίπη είναι μεταδοτική νόσος και μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως σοβαρή και, σπανιότερα, θανατηφόρο νόσο.

    Συστήνεται να το κάνουν οι εξής ομάδες πληθυσμού:

    1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
    2. Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

    Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
    Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή
    Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)
    Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών
    Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
    Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
    Χρόνια νεφροπάθεια
    Χρόνιες παθήσεις ήπατος
    Νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα
    Σύνδρομο Down

    3. Έγκυοι ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.
    4. Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.
    5. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).
    6. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.
    7. Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κτλ), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης.
    8. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.
    9. Άστεγοι.
    10. Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

    Διαβάστε επίσης:

    Άδωνις Γεωργιάδης: Περαιτέρω μείωση ασφαλιστικών εισφορών το 2024

    Ηλεκτρικό Ρεύμα: Επιδότηση €15 ανά μεγαβατώρα και τον Οκτώβριο

    Σκρέκας: Απαιτούμε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού να κάνει ελέγχους και να επιβάλλει πρόστιμα



    ΣΧΟΛΙΑ