• Πολιτική

    «Πάτωσε» η Ελλάδα στη μάχη της κλιματικής αλλαγής – Έχασε 14 θέσεις μέσα σε ένα χρόνο

    • NewsRoom


    «Μετεξεταστέα» μένει η Ελλάδα στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής καθώς με βάση την ετήσια διεθνή αξιολόγηση  Climate Change Performance Index 2018 (CCPI) που πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με το δίκτυο οργανώσεων Climate Action Network, στο οποίο συμμετέχουν το WWF Ελλάς και η Greenpeace, κατέλαβε την 39η θέση ανάμεσα σε 56 χώρες που αξιολογήθηκαν. Η Ελλάδα πραγματοποίησε μια μεγάλη πτώση σε σχέση με την περσινή χρονιά, καθώς 14 χώρες σημείωσαν καλύτερες επιδόσεις.

    Μεταξύ των 28 χωρών της ΕΕ, η Ελλάδα βρίσκεται στην 23η θέση, καθώς οι προσπάθειές της κρίθηκαν ανεπαρκείς. Η φετινή επίδοση της Ελλάδας αξιολογείται ως «κακή» σε σχέση με τη «μέτρια» περσινή (17η στην Ε.Ε.).

    Τα δύο σημαντικότερα προβλήματα που εντοπίστηκαν σε σχέση με την Ελλάδα έχουν να κάνουν με την εφαρμογή εθνικών πολιτικών καθώς και με το  εθνικό ανθρακικό αποτύπωμα, με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου να έχουν αυξηθεί κατά 20%. Ειδικά στην κατηγορία εφαρμογής εθνικών πολιτικών, στο σύνολο των 56 χωρών, η Ελλάδα καταλαμβάνει τη 13η θέση από το τέλος.

    Η ετήσια έκθεση αξιολογεί τις κλιματικές επιδόσεις 56 χωρών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικά, που είναι υπεύθυνες για πάνω από το 90% των παγκόσμιων εκπομπών αεριών του θερμοκηπίου.

    «Σύμφωνα με τον δείκτη CCPI, η συμμετοχή των ΑΠΕ στην συνολική παροχή πρωτογενούς ενέργειας στην Ελλάδα πρέπει να ξεπεράσει το 50% το 2030, από περίπου 10% που είναι σήμερα. Τα παραπάνω στοιχεία, με βάση και τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ευρώπη που δείχνουν πως η Ελλάδα δε θα λαμβάνει δωρεάν δικαιώματα ρύπανσης για την ηλεκτροπαραγωγή της, ενώ είνααι υποχρεωμένη να προβεί σε πανάκριβα μέτρα αναβάθμισης των παλιών μονάδων της ΔΕΗ, επιβάλουν την άμεση στροφή της χώρας σε καινοτόμες και καθαρές λύσεις παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας. Ακόμα κι αν αυτό συμβεί, δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται πλέον πως η Ελλάδα δεν θα πετύχει τους στόχους συμμετοχής των ΑΠΕ στην ακαθάριστη κατανάλωση ηλεκτρικής για το 2020», αναφέρουν οι δύο οργανώσεις.



    ΣΧΟΛΙΑ