• Πολιτική

    Πατέλης: Τέλος στη ρατσιστική διάταξη για τους ΛΟΑΤΚΙ

    • NewsRoom
    Πατέλης: Τέλος στη ρατσιστική διάταξη για τους ΛΟΑΤΚΙ

    Άλεξ Πατέλης


    Στο ζήτημα της απόσυρσης εγγράφου του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας στο οποίο απαγορεύεται η αιμοδοσία από άτομα με  ομοφυλοφιλική σχέση από το 1977, αναφέρεται ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.

    «Η Ελλάδα είναι μια από τις 19 χώρες στον πλανήτη με απαγόρευση αιμοδοσίας από ομοφυλόφιλους άνδρες. Ο υπουργός υγείας @thanosplevris ανέλαβε την πρωτοβουλία για την αλλαγή της ρατσιστικής αυτής διάταξης, στο πλαίσιο και της υλοποίησης της εθνικης στρατηγικής ισότητας λοατκι», αναφέρει ο κ. Πατέλης, με ανάρτησή του στο Twiiter.

    O υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ανέφερε μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής πως στις 24/9 έστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας ζητώντας να επανεξεταστεί το περιεχόμενο της δήλωσης υποψηφίων αιμοδοτών.

    Στο έγγραφο της δήλωσης, ένας από τους λόγους για τους οποίους απαγορεύεται κάποιος να είναι αιμοδότης αναφέρεται πως είναι μια τουλάχιστον ομοφυλοφιλική σχέση από το 1977  και μετά.

    «Υπάρχουν φράσεις που δεν ανταποκρίνονται στα σημερινά κοινωνικά δεδομένα. Σας ανακοινώνω ότι μετά από την επιστολή μου συστήθηκε επιτροπή να επανεξετάσει συνολικά τα έντυπα διότι έχουν προκύψει και άλλα παρόμοια κρούσματα. Δεν μπορεί να υπάρχει τέτοια φράση σε τέτοιο έντυπο το 2021» ανέφερε ο κ. Πλεύρης.

    Παράλληλα απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση αναρωτήθηκε πώς κανείς από τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-19 δεν φρόντισε να διορθωθεί η συγκεκριμένη αστοχία.

    «Εσείς οι προοδευτικοί τι κάνατε για να αλλάξετε αυτό το έγγραφο; Πέντε χρόνια κυβερνούσατε. Επειδή έχω ακούσει πολλές φορές να χαρακτηρίζετε τον Πλεύρη όπως τον χαρακτηρίζετε. Στα θέματα των δικαιωμάτων καλές οι πορείες και οι διεκδικήσεις αλλά καλύτερες οι πράξεις» είπε .

    Από την πλευρά του, πάντως, ο πρώην υπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός λαμβάνοντας τον λόγο έδωσε τα εύσημα στον κ. Πλεύρη αναγνωρίζοντας παράλληλα πως η εκκρεμότητα θα έπρεπε να έχει αντιμετωπιστεί τα προηγούμενα χρόνια.

    Διαβάστε επίσης: 

    Πλεύρης: Επανεξετάζεται έντυπο που προβλέπει αποκλεισμό ομοφυλόφιλων αιμοδοτών
    Άλεξ Πατέλης: Σε 1,3 δισ. ευρώ επενδύσεις σε εξαγορές προχωρά η ΔΕΗ



    ΣΧΟΛΙΑ