• Πολιτική

    ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: «Αυξάνονται οι ανισότητες και η ακρίβεια παγιώνεται»

    • NewsRoom


    «Η ανακοίνωση από την ΕΛΣΤΑΤ της ετήσιας μεταβολής του δείκτη τιμών καταναλωτή μηνός Ιουλίου κατά 11,6% επιβεβαιώνει ότι ο πληθωρισμός επιμένει και η ακρίβεια παγιώνεται, παρόλο που οι ενεργειακές ανάγκες των νοικοκυριών στην καρδιά του καλοκαιριού μειώνονται» αναφέρει σε ανακοίνωσή του για τον πληθωρισμό ο Τομέας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

    «Η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά στις πρώτες θέσεις στην Ευρωζώνη, πίσω από τις βαλτικές χώρες που επηρεάζονται άμεσα από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το ότι η άνοδος του πληθωρισμού προέρχεται κυρίως από τις αλματώδεις αυξήσεις στην ενέργεια (φυσικό αέριο 178%), τη στέγαση (30,9%), τις μεταφορές (20,6%) και τα είδη διατροφής (13%), έχει ως αποτέλεσμα το «καλάθι» των καταναλωτών να γεμίζει με λιγότερα αγαθά και υπηρεσίες, οδηγώντας σε αδιέξοδο τους πιο ευάλωτους συμπολίτες, οι οποίοι υποχρεώνονται να κάνουν περικοπές ακόμη και σε βασικά είδη διατροφής» προσθέτει η ανακοίνωση.

    «Εξαιρετικά ανησυχητική είναι και η εξέλιξη του ελλείματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών»

    Τέλος, καταλήγει: «Παράλληλα, οι επιλεκτικές φοροελαφρύνσεις από τη συντηρητική κυβέρνηση της ΝΔ στον μεγάλο πλούτο σε συνδυασμό με τις οριζόντιες παροχές με χρήματα από την υπεραπόδοση της έμμεσης φορολογίας και τον δημόσιο δανεισμό, έχουν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω αύξηση των ανισοτήτων, όπως η ΕΛΣΤΑΤ πιστοποίησε σε πρόσφατη έκθεσή της.

    Εξαιρετικά ανησυχητική είναι και η εξέλιξη του ελλείματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών που εκτός από προάγγελος μακροοικονομικών και δημοσιονομικών ανισορροπιών, υποκρύπτει και νέες πληθωριστικές πιέσεις για την εγχώρια οικονομία τους επόμενους μήνες.».



    ΣΧΟΛΙΑ