• Πολιτική

    ΠΑΣΟΚ: «Ανοίγει βήμα» για συνεργασία από την πρώτη Κυριακή – «Όχι» στην αλλαγή του νόμου για την ψήφο των ομογενών

    • Αντώνης Ι. Αντωνόπουλος
    Νίκος Ανδρουλάκης Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Νίκος Ανδρουλάκης Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ


    Να καλύψουν το χαμένο έδαφος των δημοσκοπήσεων επιχειρούν στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο σε δημοσκοπικά ποσοστά φαίνεται πως “κλειδώνει” στην απώλεια μιας -μιάμισης ποσοστιαίας μονάδας εξ αιτίας της υπόθεσης Καϊλή.

    Ωστόσο, δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την ευθραυστότητα που διακρίνει το διψήφιο ποσοστό της τάξης του 10 –10,5% που αποδίδουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις όπως επίσης και για τα χαμηλά ποσοστά που συγκεντρώνει ο Νίκος Ανδρουλάκης σε μια σειρά ποιοτικών στοιχείων.

    Την ώρα λοιπόν που το πολιτικό power game αρχίζει και κλιμακώνεται, το ΠΑΣΟΚ επενδύει στο πεδίο των πολιτικών συνεργασιών όπου θεωρεί ότι έχει πλεονέκτημα αφού εάν και εφόσον ανοίξει επισήμως μια τέτοια συζήτηση, το κόμμα της Χαρ. Τρικούπη θα είναι ο “μπαλαντέρ” στο πολιτικό πόκερ. Και όσο πιο μεγάλο το ποσοστό που θα πάρει, τόσο πιο δυνατά θα ακουστεί η φωνή του σε μια τέτοια διαπραγμάτευση.

    Ο γραμματέας του κόμματος Α. Σπυρόπουλος μιλώντας στον τ/σ ΣΚΑΙ έκανε ακόμη ένα βήμα, ως προς το τι επιδιώκει το ΠΑΣΟΚ προτάσσοντας την ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή «η διαφορά μας είναι ότι εμείς λέμε να σχηματιστεί κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή. Η ΝΔ θέλει να πάει και σε δεύτερη και σε τρίτη, μέχρι να βγάλει αυτοδυναμία, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα κυβερνήσει μόνο αν είναι πρώτο κόμμα. Όταν η ΝΔ καταθέσει την πρώτη εντολή και ο ΣΥΡΙΖΑ τη δεύτερη, εμείς θα πάρουμε την τρίτη και θα καλέσουμε σε διάλογο τις πολιτικές δυνάμεις που συμφωνούν με το πρόγραμμά μας, ώστε να σχηματιστεί μία κυβέρνηση που θα δώσει απαντήσεις στα προβλήματα του ελληνικού λαού» για να καταλήξει με το γνωστό κομματικό συμπέρασμα «Ψηφίζεις Ανδρουλάκη και βγαίνει ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ με σοσιαλδημοκρατική πρόταση, καταδικάζοντας τις πολιτικές ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ».

    Ταυτόχρονα όμως συνεχίζουν να χτίζουν αναχώματα απέναντι σε ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, με τον Γραμματέα να υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση «κάνει ακριβώς τα ίδια για τα οποία κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ. Επιδόματα αντί για δουλειές και ρουσφέτια αντί για αξιοκρατία», λέγοντας ότι στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής «μιλήσαμε για θεσμικές και μόνιμες ενισχύσεις. Ψηφίζουμε τις ενισχύσεις, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί βοηθούν τον ελληνικό λαό. Αλλά μιλάμε για άμεση αύξηση κατώτατου μισθού, μείωση του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα, πλαφόν στη λιανική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και απάντηση στα κόκκινα δάνεια. Αυτή είναι η διαφορά του ΠΑΣΟΚ με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ» .

    Στο μεταξύ εκνευρισμό έχει προκαλέσει η διαφαινόμενη πρόθεση της Κυβέρνησης να ανοίξει ξαφνικά θέμα αλλαγής του νομικού πλαισίου για τη ψήφο των ομογενών που θα επιφέρει αλλαγές στη διαμόρφωση του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

    Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία κάθε κόμμα είναι υποχρεωμένο να τοποθετήσει σε μία από τις τρεις πρώτες θέσεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας, έναν υποψήφιο από τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού, εάν και εφόσον επιτευχθεί διακομματική συμφωνία (απαιτείται πλειοψηφία 200 βουλευτών) τότε για ένα κόμμα με το βεληνεκές του ΠΑΣΟΚ που θα εκλέξει μέχρι δύο βουλευτές αλλάζει όλος ο σχεδιασμός.

    Ενδεικτικό είναι το οργισμένο σχόλιο του κόμματος με βολές εκατέρωθεν:

    «Η συμμετοχή των απόδημων Ελλήνων στην πολιτική ζωή της χώρας θυσιάστηκε στο βωμό μικροκομματικών συμβιβασμών με ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας. Παρά τις ”τυμπανοκρουσίες” της Κυβέρνησης, οι προϋποθέσεις που επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, ακύρωσαν στην πράξη τη μαζική συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στις εκλογές. Οι δαπανηρές ενημερωτικές καμπάνιες απέτυχαν να κινητοποιήσουν τους απόδημους συμπατριώτες μας που είχαν δικαίωμα συμμετοχής.

    Μέχρι σήμερα στους εκλογικούς καταλόγους έχουν εγγραφεί μόλις 4.000 εκλογείς, αριθμός αναντίστοιχος με όσους μετανάστευσαν τα χρόνια της κρίσης. Παραμονές των εκλογών, η Κυβέρνηση με διαρροές αφήνει να εννοηθεί ότι θα αλλάξει ξανά τον νόμο, μειώνοντας την εκπροσώπηση των Ελλήνων της διασποράς στην επόμενη Βουλή. Αντί να επιφέρει βελτίωση, η Νέα Δημοκρατία θέλει να ακυρώσει το πρώτο λάθος διαπράττοντας ένα ακόμη. Δεν πρόκειται μόνο για σιωπηρή ομολογία αποτυχίας, αλλά για μια ακόμη αντιθεσμική επιλογή της Νέας Δημοκρατίας, στην οποία δεν πρόκειται να συναινέσουμε».

    Διαβάστε επίσης:

    Δένδιας: Ανησυχία για την κατάσταση στο βόρειο Κόσοβο



    ΣΧΟΛΙΑ