• Πολιτική

    Πάσχα στην Κέρκυρα: Πνίγηκε από χιλιάδες τουρίστες και φέτος το νησί του Ιονίου (pis)

    • NewsRoom

    Με το σήμα της πρώτης Ανάστασης στις 12 μ.μ., οι κάτοικοι της Κέρκυρας πετούν τεράστια κανάτια γεμάτα νερό –τους μπότηδες– από τα μπαλκόνια τους, Κέρκυρα, Μεγάλο Σάββατο 7 Απριλίου 2018. Οι μπότηδες είναι πήλινα κανάτια με στενό στόμιο και δυο χερούλια στο πλάι. Το έθιμο με το σπάσιμο των κανατιών το Πάσχα στην Κέρκυρα έχει μακρά ιστορία που χάνεται στην εποχή της Ενετοκρατίας. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΝΝΥ ΤΑΠΑΣΚΟΥ


    Χιλιάδες επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό προτίμησαν για μια ακόμα φορά την Κέρκυρα προκειμένου να περάσουν τις διακοπές του Πάσχα και να ζήσουν από κοντά τα μοναδικά δρώμενα που αναβιώνουν στο νησί των Φαιάκων.

    Οι επισκέπτες από όλη την Ελλάδα ακολούθησαν το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής τις περιφορές των Επιταφίων δημιουργώντας μία απίστευτη λαοθάλασσα πίσω από τις φιλαρμονικές του τόπου, κρατώντας τον ίδιο βηματισμό και ζώντας με απόλυτη κατάνυξη το «Θείο Δράμα».

    Η πρώτη Ανάσταση του Κυρίου βρήκε τους χιλιάδες επισκέπτες του νησιού σήμερα το πρωί συγκεντρωμένους στην Πλατεία Σπιανάδα, ή στο Λιστόν, όπως είναι ευρέως γνωστό, για να παρακολουθήσουν το μοναδικό έθιμο των τεράστιων «Μπότηδων» που έπεφταν από κάθε φανέστρα (μπαλκόνι), προκειμένου να στείλουν με το δυνατό τους κρότο το χαρμόσυνο έμήνυμα της Ανάστασης του Κυρίου και τον τρόμο που σκόρπισε στο Άδη.

    Πιστοί κατά την μεταφορά ενός από τους 33 επιτάφιους, όσα και τα χρόνια του Κυρίου τη Μεγάλη Παρασκευή στην Κέρκυρα, που «πλημμυρίζει» από τα πένθιμα εμβατήρια των Φιλαρμονικών στους μελωδικούς ήχους των κλασικών έργων του Albinoni, του Verdi, του Mariani και του Chopin, που συνοδεύουν τη μεγάλη πομπή των επιταφίων, η οποία ξεκινά το μεσημέρι και ολοκληρώνεται αργά το βράδυ, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, Παρασκευή 6 Απριλίου 2018. Η πρώτη περιφορά του επιταφίου, πραγματοποιείται από την Ιερά Μονή Παλαιοκαστρίτσας. Ξεκινά στις 12:00 το μεσημέρι από το μοναστήρι και κατευθύνεται στο λιμάνι της Αλύπας. Τη μακρά περιφορά συνοδεύουν, σε ένδειξη πένθους οι πιστοί που κρατάνε στο πλάι τις «τόρτσες», μεγάλα κεριά, τα μανουάλια, και τις «σκόλες» δηλαδή τα λάβαρα και τα φλάμπουρα. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/STR

    Οι στιγμές αποθανατίστηκαν σε όλα τα κινητά τηλέφωνα, στα drones, στις κάμερες και στις φωτογραφικές μηχανές και έφτασαν σε όλα τα μέρη της γης, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα κάνοντας την «πριγκίπισσα» του Ιονίου για ακόμη μία φορά γνωστή σε όλο τον κόσμο.

    Με το σήμα της πρώτης Ανάστασης στις 12 μ.μ., οι κάτοικοι της Κέρκυρας πετούν τεράστια κανάτια γεμάτα νερό –τους μπότηδες– από τα μπαλκόνια τους, Κέρκυρα, Μεγάλο Σάββατο 7 Απριλίου 2018. Οι μπότηδες είναι πήλινα κανάτια με στενό στόμιο και δυο χερούλια στο πλάι. Το έθιμο με το σπάσιμο των κανατιών το Πάσχα στην Κέρκυρα έχει μακρά ιστορία που χάνεται στην εποχή της Ενετοκρατίας. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΝΝΥ ΤΑΠΑΣΚΟΥ

    Στο νησί βρίσκονται ήδη τις τελευταίες ημέρες και διάσημοι Έλληνες από τον καλλιτεχνικό και δημοσιογραφικό χώρο, ενώ το παρών έδωσαν και εκπρόσωποι της Βουλής. Μεταξύ αυτών ο Νίκος Δένδιας, η Άντζελα Γκερέκου, ο Βασίλης Κικίλιας, η Συλβάνα Ράπτη καθώς επίσης ο Κερκυραίος Σάκης Ρουβάς με την οικογένεια του, ο Γιώργος Λιάγκας, η Κερκυραία Φαίη Ξυλά, με τους γονείς της, η Ι. Ταράντου, η Τόνια Σωτηροπούλου με τον Κωστή Μαραβέγια, ο μαέστρος Διονύσης Γραμμένος, ο μουσικοσυνθέτης Γιώργος Θεοφάνους, η συγγραφέας Λένα Μαντά και ο χορογράφος Φωκάς Ευαγγελινός.

    Πένθιμα εμβατήρια των Φιλαρμονικών στους μελωδικούς ήχους των κλασικών έργων του Albinoni, του Verdi, του Mariani και του Chopin, που συνοδεύουν τη μεγάλη πομπή των 33ων επιταφίων, η οποία ξεκινά το μεσημέρι και ολοκληρώνεται αργά το βράδυ, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, Παρασκευή 6 Απριλίου 2018. Η πρώτη περιφορά του επιταφίου, πραγματοποιείται από την Ιερά Μονή Παλαιοκαστρίτσας. Ξεκινά στις 12:00 το μεσημέρι από το μοναστήρι και κατευθύνεται στο λιμάνι της Αλύπας. Τη μακρά περιφορά συνοδεύουν, σε ένδειξη πένθους οι πιστοί που κρατάνε στο πλάι τις «τόρτσες», μεγάλα κεριά, τα μανουάλια, και τις «σκόλες» δηλαδή τα λάβαρα και τα φλάμπουρα. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/STR

    Η Κέρκυρα, φόρεσε ήδη τα γιορτινά της και ντύθηκε στα κόκκινα, αναμένοντας το βράδυ, όπου θα γίνει και η αποκορύφωση των θρησκευτικών δρώμενων, του Πάσχα. Ορθόδοξοι και Καθολικοί θα συγκεντρωθούν στο «Πεντοφάναρο» για να υποδεχθούν το Άγιο Φως που θα μεταφερθεί από τον καθολικό Αρχιεπίσκοπο στο Duomo και μετά από τον ορθόδοξο Μητροπολίτη, στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, όπου και θα αρχίσει και η «Ακολουθία της Αναστάσεως του Κυρίου». Μετά το πέρας των Ακολουθιών, λίγα λεπτά πριν τις 12.00, θα ξεκινήσει η πομπή των Ορθοδόξων και των Καθολικών με σημείο συνάντησης το «Πάλκο» της Πάνω Πλατείας Σπιανάδας.

    Στο άκουσμα του χαρμόσυνου μηνύματος της Ανάστασης οι φιλαρμονικές της πόλης θα παιανίσουν ταυτόχρονα το εμβατήριο «Γραικοί» μέσα σε μια φαντασμαγορική ατμόσφαιρα, όπου χιλιάδες βεγγαλικά θα φωτίσουν τον ουρανό και τη θάλασσα του Ιονίου.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τον Ερντογάν στην θέση του Ιούδα θα κάψουν οι κάτοικοι δύο χωριών στην Κρήτη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ολοκληρώθηκε η τελετή αφής του Αγίου Φωτός (video) – Πότε φτάνει στην Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ