• Πολιτική

    Παραίτηση βόμβα για την Γιάννα Αγγελοπούλου – Εκτός της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» η Μαρία Ευθυμίου

    Μαρία Ευθυμίου


    Χωρίς την διαπρεπή ιστορικό Μαρία Ευθυμίου η «Ελλάδα 2021», ύστερα από την παραίτησή της από την Επιτροπή.

    Μια παραίτηση αναμενόμενη για όσους γνωρίζουν την ίδια, την βαθιά γνώση της στην Ελληνική Ιστορία και το σοβαρό έργο που επιτελεί εδώ και χρόνια από την πανεπιστημιακή έδρα, αλλά και μέσω της διδασκαλίας της σε απλό κοινό σε όλη την Ελλάδα.

    Η παραίτηση της κυρίας Ευθυμίου, μάλιστα, έχει γίνει εδώ και μήνες και είναι άγνωστο γιατί η κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου ως πρόεδρος της Επιτροπής δεν την έχει δημοσιοποιήσει, εκδηλώνοντας για μία ακόμη φορά αδυναμία διαχείρισης της λειτουργίας της «Ελλάδας 2021».

    Το τελευταίο «κατόρθωμα», όπως είναι γνωστό, της «Ελλάδας 2021» είναι η δημοσίευση κειμένου του εκ των μελών της Επιτροπής, καθηγητή Αριστείδη Χατζή για τον Γεώργιο Καραϊσκάκη και την αθυροστομία του.

    Γεγονός που προκάλεσε  το κοινό αίσθημα, καθώς ο τρόπος παρουσίασης και η επιλογή τολμηρών φράσεων του ήρωα της Επανάστασης οδηγεί στην γελοιοποίησή του αποπροσανατολίζοντας  τον αναγνώστη από την προσφορά του.

    Ο χαρακτηρισμός του Ιωάννη Καποδίστρια ως δικτάτορα -νεόκοπη αντιμετώπιση της Ιστορίας, πάλι από τον κ. Χατζή- αλλά κυρίως οι αντιθέσεις εντός της Επιτροπής, που δεν είδαν μεν το φως της δημοσιότητας, δημιούργησαν όμως ένα κλίμα αδιέξοδης ιδεολογικής αντιπαράθεσης μεταξύ των μελών, είχαν αναγκάσει την κυρία Ευθυμίου να υποβάλλει την παραίτησή της.

    Συγκεκριμένα αυτή η ουδετεροπατρία και ο αποχρωματισμός της Ελληνικής Ιστορίας, που ως φαίνεται επικρατούν  στην Επιτροπή «Ελλάδα 2021», μια στάση που με διάφορους τρόπους ξεπηδά κάθε τόσο, υπήρξε η βασική αιτία για την απόφαση της κυρίας Ευθυμίου.

    Χαρακτηριστικά μάλιστα αναφέρεται από την ίδια -όπως δημοσιεύεται στην «Εστία»- «δεν νοείται να εορτάζεται η γέννηση ενός Έθνους χωρίς να υπάρχει η σημαία στο επίσημο έμβλημά του».

    Και πράγματι όλοι γνωρίζουμε ότι για το σήμα των εορτασμών έχει επιλεγεί ένα κυματιστό γραμμικό σχέδιο, με διάφορα χρώματα που άλλοτε παραπέμπει και άλλοτε μπερδεύεται με την ελληνική σημαία.

    Η επιστολή παραίτησης, πάντως, της κυρίας Ευθυμίου, που κινείται σε ήπιους τόνους, μιλάει και για την απουσία συντεταγμένου σχεδίου στην Επιτροπή.  Κάτι, που μπορεί να αντιληφθεί κανείς και χωρίς να συμμετέχει σ΄αυτήν.

    Καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, αδερφή του πρώην υπουργού Πέτρου Ευθυμίου, η κυρία Μαρία Ευθυμίου είναι συγγραφέας πολλών ιστορικών βιβλίων και έχει βραβευθεί μάλιστα το 2013 με το βραβείο «Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας».

    Κι αυτό, γιατί διακρίνεται, πέραν των γνώσεών της, για το ιδιαίτερο χάρισμα της μετάδοσης γνώσης στους φοιτητές της, αλλά και στους απλούς ακροατές.

    Η δυνατότητά της στην προσέγγιση και εκμάθηση της Ιστορίας με απλό και εύληπτο τρόπο είναι τα στοιχεία που την έχουν κάνει ιδιαίτερα αγαπητή και εκτός των πανεπιστημιακών κύκλων.

    Δεν είναι μυστικό, άλλωστε, ότι το όνομά της ήταν μεταξύ εκείνων που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέταζε για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

    Παρ΄όλα αυτά ομάδα αναρχικών -αυτοαποκαλούμενο Αναρχικό στέκι Φιλοσοφικής είχε κινηθεί εναντίον της με απειλές επί προσωπικού, τον Ιούνιο του 2019, επειδή είχε αντιδράσει στις καταλήψεις τους σε πανεπιστημιακούς χώρους. Η ίδια ωστόσο το 2012 δεν είχε διστάσει να παραιτηθεί από τον σύλλογο ΔΕΠ εξ αιτίας των αποφάσεων για κινητοποιήσεις την εποχής των φοιτητικών εξετάσεων.

    Σε κάθε περίπτωση η παραίτηση της κυρίας Ευθυμίου φαίνεται ότι είναι η κορυφή του παγόβουνου αναφορικά με την «Ελλάδα 2021», που ανέλαβε έμπλεη ενθουσιασμού και πατριωτικής προσφοράς η κυρία Αγγελοπούλου, με αρνητικά όμως ως σήμερα αποτελέσματα.  



    ΣΧΟΛΙΑ