• Πολιτική

    Παπαγγελόπουλος: «Μακρύ χέρι του Σαμαρά η Ράικου» – Παρομοίασε την προανακριτική με χούντα

    • NewsRoom

    Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης


    Συνεχίστηκε σήμερα για δεύτερη ημέρα η κατάθεση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην προανακριτική επιτροπή, την οποία παρομοίασε με χούντα. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, επιτέθηκε εκ νέου στην Ελένη Ράικου ότι ψεύδεται κι ότι ήταν «το μακρύ χέρι» του Αντώνη Σαμαρά, ενώ αναφέρθηκε στη γνωριμία του με τον Αλέξη Τσίπρα και την οικογένεια του.

    Δ. Παπαγγελόπουλος: Τον Τσίπρα τον γνώρισα κοινωνικά παραμονές εκλογών του 2012. Είχα πάει συμπτωματικά στο σπίτι των γονιών του.

    Δ. Μαρκόπουλος: Γνωρίζατε την οικογένεια του; Έχετε βρεθεί δηλαδή πριν γίνει πρωθυπουργός;

    Δ. Παπαγγελόπουλος: Ελάτε, κ. Μαρκόπουλε, να σας δώσω μια συνέντευξη όποτε θέλετε. Θα σας τα πω όλα.

    Δ. Μαρκόπουλος: Άρα γνωρίζετε την οικογένεια του. Τον ξέρατε πριν αναλάβει την εξουσία.

    Δ. Τσοβόλας: Αυτά δίνουν τροφή για δημοσιεύματα. Να μείνουμε στην υπόθεση.

    Δ. Μαρκόπουλος: Μα έχει ενδιαφέρον η σχέση των δύο.

    Δ. Παπαγγελόπουλος: Θα σας τα πω όλα.

    Δ. Τσοβόλας: Αυτά κάνουμε και θα παίζουν τα ΜΜΕ.

    Οι παρεμβάσεις του κ. Τσοβόλα προκάλεσαν την αντίδραση βουλευτών που σχολίασαν ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι η διαδικασία.

    Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος φέρεται να ανέφερε ότι η Προανακριτική Επιτροπή είναι χειρότερη κι από τη χούντα.

    Δ. Παπαγγελόπουλος: Στη Χούντα εγώ ήμουν φοιτητής. Όταν πήγαινες στην ασφάλεια οι ερωτήσεις ήταν συγκεκριμένες. Είσαι κομμουνιστής; Είσαι δημοκρατικός; Δεν σου λέγανε πάρε τη σφαλιάρα και μίλα. Εσείς αυτό κάνετε. Γιατί να απολογηθώ, για ποιο πράγμα; Για ποια υπόθεση;

    Παράληλα, φέρεται να επανέλαβε ότι δεν ανήκει και δεν ανήκε στο παρελθόν στη ΝΔ και πως παραμένει «Έλληνας πατριώτης», ενώ επιτέθηκε στην Ελένη Ράικου.

    Δ. Παπαγγελόπουλος: Ο Σαμαράς είχε πάντοτε ευνοήσει την Ράικου, με παρεμβάσεις του στην Δικαιοσύνη. Σε αντάλλαγμα αυτού, η Ράικου καταθέτει εις βάρος μου. Η κα Ράικου είναι το μακρύ χέρι του κ. Σαμαρά. Είναι ψευδές που είπε ότι έμεινε έκπληκτη όταν την επισκέφθηκε η Παπαδάκου τον Φλεβάρη του ’17 και την ρώτησε αν υπήρξε ανάμειξη πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Novartis. Και αυτό διότι υπήρχαν στοιχεία ήδη από τον Δεκέμβριο του 2016. Το δεύτερο ψέμα της Ράικου ήταν ότι αμέσως μετά την πήρα κι εγώ τηλέφωνο και την ρώτησα το ίδιο πράγμα… Γιατί χρωστά τόσα πολλά η Ράικου στον Σαμάρα; Αν ακολουθούσα την ηθική τους, θα είχε γίνει της κακομοίρας με αυτά που γνωρίζω, αλλά οι αρχές μου δεν μου επιτρέπεται να πω. Γιατί η Ράικου χρωστά στον Σαμαρά;

    Σε άλλο σημείο μίλησε, σύμφωνα με πηγές της Επιτροπής, για ενορχηστρωμένο σχέδιο της Ελένης Ράικου.

    Δ. Παπαγγελόπουλος: Όλη η ΝΔ ήξερε την σχέση Ράικου-Σαμαρά. Η Ράικου που τόλμησε να πει ότι της ασκούσα τρομοκρατία μου είχε ζητήσει να την φέρω σε επαφή με τον Σαμαρά για να βοηθήσει τα παιδιά της να πάρουν υποτροφία στην Αμερική.

    Αρνήθηκα να της κάνω οποιοδήποτε ρουσφέτι, παρότι γίνεται βδέλλα. Απλά τους έφερα σε επαφή και έγιναν κολλητοί. Την έκανε Εισαγγελέα Διαφθοράς και τα παιδιά της πήραν υποτροφία στην Αμερική. Δεν ξέρω αν αυτό έγινε τελικά με βοήθεια του. Ρωτήστε τους.

    Δίνει την πρώτη κατάθεση της στις 23 Σεπτεμβρίου του 2019. Λέει όσα έχει να πει. Δεν λέει τίποτα για Ρασπούτιν. Φεύγει. Βγαίνει έξω, και μετά από λίγη ώρα έρχεται και στο ξεκάρφωτο, χωρίς να έχει προηγηθεί ερώτηση βάζει θέμα Μιωνή και αντιδικίας με την Παπαδάκου.

    Τι σχέση είχε αυτό με την υπόθεση τότε; Τι λόγο είχε να το πει αυτό; Πώς γνώριζε την αστική αντιδικία Μιωνή – Παπαδάκου; Πώς γνώριζε την αντιδικία ενός επιχειρηματία που δεν ζει στην Ελλάδα, αλλά στο εξωτερικό, με μια δημοσιογράφο; Με ποιον μιλάει; Μαζί του; Με τους προστάτες του; Πως ήξερε, εκ προοιμίου, για μια υπόθεση στην οποία δεν έχει πρόσβαση; Πώς ήξερε ότι τα δημοσιεύματα της Παπαδάκου είναι «ψευδή»; Είχε βγει απόφαση; Άλλος ένας λόγος να κληθεί ως μάρτυρας η Παπαδάκου. Έτσι βάζει στο κάδρο, δημιουργεί συνήθειες για να έρθει ο Μιωνής.

    Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος στράφηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, και κατά της Γεωργίας Τσατάνη.

    Δ. Παπαγγελόπουλος: Θα με συγχωρήσουν οι συνήγοροι μου, Λυδία και Δημήτρης Τσοβολας. Θα ζητήσω να πάρω νομικό σύμβουλο την κ. Τσατανη. Αφού κατάφερε μέσα σε 72 ώρες να διαβάσει χιλιάδες σελίδες και να αρχειοθετήσει την υπόθεση Βγενοπούλου, θα μπορεί να κάνει το ίδιο και με τις εκατοντάδες χιλιάδες σελίδες που έχουμε να διαχειριστούμε.

    Αφού η κ. Τσατάνη, μέσα σε 72 ώρες αρχειοθέτησε, έκανε και την αναφορά της σε βάρος μου. Τελευταία μέρα πριν την αρχειοθέτηση! Και λέει όσα λέει για πιέσεις. Ο άντρας της υποψήφιος της ΝΔ, το παιδί της επίσης. Ήμουν τόσο χαζός, γνωρίζοντας ότι έχει αυτή την εξάρτηση με τη ΝΔ, να της πω αυτά που ισχυρίζεται ότι της είπα;

    Μόνη της σας είπε ότι η συζήτηση μας ήταν ιδιωτική, αλλά δεν ήθελε να αναφερθεί στην ιδιωτικότητα της συνομιλίας! Γιατί το κάνει αυτό; Γιατί ευελπιστεί ότι δεν θα πω εγώ τι είπε. Μια συζήτηση που την προκάλεσε η ίδια. Μου τηλεφώνησε ίδια. Μου είπε τα προσωπικά της. Μου άφησε την κάρτα της κόρης της. Αν σε εκβιάζω, σηκώνεσαι και φεύγεις. Δεν ανοίγεις την καρδιά σου. Δεν ντρέπονται! Είναι εισαγγελείς αυτοί;

    Πηγές από τη ΝΔ ανέφεραν σχετικά με τη σημερινή «παρουσία» του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης στην Προανακριτική Επιτροπή:

    «Από την σημερινή, δεύτερη, ήμερα απολογίας του Δ.Παπαγγελόπουλου προκύπτουν τρεις σημαντικές παραδοχές:

    Πρώτον, για πρώτη φορά επιβεβαιώνει ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την κ. Ράικου στην οποία -κατά τον ίδιο- την ρώτησε εάν υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα.

    Δεύτερον, επιβεβαιώνει την επίσκεψη της Γιάννας Παπαδάκου στην κ. Ράικου, με το ίδιο ακριβώς αντικείμενο.

    Τρίτον, τονίζει ότι από την ώρα που ο Εισαγγελέας πέσει σε πολιτικό πρόσωπο, «τα μολύβια κάτω»… Κάτι που δεν έπραξαν οι Εισαγγελείς διαφθοράς με τους κουκουλοφόρους. Κατά τα λοιπά, ο κ. Παπαγγελόπουλος συνεχίζει να καταθέτει κουτσομπολιά πάσης φύσεως, εικασίες, ανούσια σχόλια παντελώς άσχετα με την υπόθεση για την οποία κατηγορείται. Όντως, όπως ο ίδιος είπε, ορισμένα από όσα λέει χρήζουν ψυχιατρικής εξέτασης…».

    Στην αντεπίθεση η Ελένη Ράικου

    Η Ελένη Ράικου απάντησε στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο λέγοντας τα εξής: «Ήταν και είναι αδιανόητο για μένα να εμπλέκονται σε οποιεσδήποτε υποθέσεις οικογένειες και παιδιά. Όμως, μετά τις άθλιες αναφορές του Ρασπούτιν στα παιδιά μου και στις σπουδές τους και προς αποκατάσταση της τρωθείσας τιμής τους αναγκάζομαι να δηλώσω ότι είμαι υπερήφανη που σπούδασαν και σπουδάζουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό αποκλειστικά με έσοδα δικά μου και του συζύγου μου, υποτροφία και από δική τους εργασία.

    » Είμαι όμως υποχρεωμένη να ρωτήσω τον Ρασπούτιν και να απαντήσει αυτός δημοσίως: 1) πώς διορίστηκε η κόρη του ως υπάλληλος στη Βουλή των Ελλήνων και πόσο συνήθης είναι ένας τέτοιος διορισμός; 2) πώς ο δικηγόρος γιος του επί υπουργίας του προσλήφθηκε σε μεγάλη συστημική τράπεζα και στη συνέχεια στα ΕΛΠΕ με ιδιαίτερα παχυλό μισθό και προνόμια; Όσο για τα λοιπά που φέρεται πως είπε, επιφυλάσσομαι…».



    ΣΧΟΛΙΑ