• Πολιτική

    Πανηγυρική εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας – Τα τηλεφωνήματα για τα συγχαρητήρια

    • NewsRoom
    Αικατερίνη Σακελλαροπούλου


    Με 261 ψήφους εξελέγη η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με μια ιστορική πρωτιά, αφού καταγράφεται ως η πρώτη γυναίκα που καταλαμβάνει το ύπατο αξίωμα της χώρας.

    Η υποψηφιότητα της κ. Σακελλαροπούλου από την κυβερνητική πλειοψηφία ήταν η μοναδική που υποβλήθηκε στο προεδρείο της Βουλής. Η νέα Πρόεδρος εξελέγη κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας με την πρώτη, με τις θετικές ψήφους της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ.

    Το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25 και η Ελληνική Λύση ψήφισαν «παρών».

    Το προεδρείο της Βουλής μετέβη στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για να ανακοινώσει στην κ. Σακελλαροπούλου το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

    Από την διαδικασία απουσίαζαν ο Αντώνης Σαμαράς, λόγω προγραμματισμένου ταξιδιού στις ΗΠΑ -όπως ο ίδιος δήλωσε-, και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζουράρις, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Τρύφων Αλεξιάδης και Νίκος Συρμαλένιος, οι δύο τελευταίοι για λόγους υγείας.

    Οι κ.κ. Ζουράρις και Μεϊκόπουλος δεν είχαν στείλει επιστολή για να ενημερώσουν για την απουσία τους.

    Επίσης, απουσίαζε η Κωνσταντίνα Αδάμου από το ΜέΡΑ25.

    Ο κ. Σαμαράς απέστειλε επιστολή, με την οποία δήλωνε ότι εάν ήταν παρών, θα ψήφιζε την κ. Σακελλαροπούλου, ωστόσο αυτό δεν προσμετράται στις θετικές ψήφους, επειδή δεν απουσιάζει λόγω αποστολής της Βουλής.

    Ο πρωθυπουργός χαιρετά τον Γιάννη Τραγάκη περιστοιχισμένος από μέλη του υπουργικού συμβουλίου

    Με επιστολική ψήφο ψήφισαν οι Άγγελος Συρίγος (ΝΔ), ο Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Γιάννης Αμανατίδης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

    Πριν οι βουλευτές καθίσουν στις θέσεις τους

    Η θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου λήγει στις 13 Μαρτίου. Την ίδια ημέρα η κ. Σακελλαρόπουλου θα ορκιστεί σε ειδική πανηγυρική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής και στην συνέχεια θα μεταβεί στο Προεδρικό Διάταγμα, για να παραλάβει από τον Προκόπη Παυλόπουλο.

     

    Η Μαριέττα Γιαννάκου συνομιλεί με τον Γιάννη Τραγάκη

    Συγχαρητήρια Παυλόπουλου

    Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, επικοινώνησε τηλεφωνικώς με την εκλεγείσα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, και της εξέφρασε τα ειλικρινή του συγχαρητήρια, καθώς και τις θερμές ευχές του για κάθε επιτυχία κατά την άσκηση των καθηκόντων της.

    Με την κ. Σακελλαροπούλου επικοινώνησε τηλεφωνικά και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, την οποία συνεχάρη και εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί η εκλογή της έγινε με την πρώτη ψηφοφορία με τόσο ευρεία πλειοψηφία.

    Συγχαρητήρια στην Αικατερίνη Σακελλαροπούλου έστειλε μέσω Twitter και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με το #europeisawoman.

    «Συγχαρητήρια στην Αικατερίνη Σακελλαροπούλου – την πρώτη γυναίκα πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας που εκλέχθηκε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία σήμερα στην Βουλή των Ελλήνων. Η Ελλάδα προχωρά σε μια νέα εποχή ισότητας».



    ΣΧΟΛΙΑ