• Top Stories

    Tο πανάκριβο δείπνο του Hollande  ισούται με 400 τόνους  άνθρακα ή 340 δέντρα στην Κένυα

    • NewsRoom

    Δείπνο ηγετών, Διάσκεψη για το Κλίμα, Παρίσι


    Εκτός από τον F. Hollande- που ήταν ο οικοδεσπότης της Διάσκεψης για το Κλίμα στο Παρίσι- και τον Αμερικανό πρόεδρο Barack Obama εκείνοι που απόλαυσαν τα πανάκριβα εδέσματα του επίσημου δείπνου ήταν 12 υψηλόβαθμα στελέχη μεταξύ των οποίων και Υπουργός Εξωτερικών John Kerry. Το δείπνο δόθηκε στο πολυβραβευμένο εστιατόριο με τρία αστέρια Michelin,  L’ Ambroise  και περιελάμβανε αστακό φρικασέ με πουρέ αρακά Sain- Germain, ψητό κοτόπουλο από  Bresse με βούτυρο και ραβιόλια με άσπρη τρούφα Alba.

    Όταν ένας δημοσιογράφος ρώτησε τον Obama τι σκοπεύει να δοκιμάσει σαν πρώτο γεύμα , ο αμερικανός πρόεδρος επιστρατεύοντας το γνωστό, έξυπνο χιούμορ του, είπε ότι θα προσπαθήσει πρώτα να πάρει τη σειρά του Ηοllande. Συνέχισε μάλιστα το αστείο προτρέποντας τους δημοσιογράφους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο τραπέζι: Προσέξτε μην σπάσετε τoν πολυέλαιο  γιατί είμαι βέβαιος ότι δεν μπορείτε να το πληρώσετε.

    Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Κανένας δημοσιογράφος από τους παρευρισκόμενους δεν θα μπορούσε να πληρώσει γεύμα που στοιχίζει περίπου 380 ευρώ το άτομο.

    Αν οι σύμβουλοι του Hollande και του Obama έκαναν μία συνετή παραγγελία από το a la carte menu – και προφανώς αυτό έκαναν – το τραπέζι στοίχισε πάνω από 4.320 ευρώ μόνο για το φαγητό. Ας πούμε 4.500 για να το στρογγυλοποιήσουμε, αν περιλάβουμε και λίγο καλό κρασί.

    BARACK 2

    Aυτό το ποσό ισούται με 400 τόνους άνθρακα, ή αλλιώς με τη δενδροφύτευση  340 δέντρων στην Κένυα. Θα μπορούσε να είναι και 460 οι τόνοι άνθρακα εάν τα χρήματα είχαν επενδυθεί σε ανεμογεννήτριες.

    Οι χώρες στις οποίες καταγράφονται οι  μεγαλύτερες εκπομπές άνθρακα στο κόσμο και ευθύνονται για σχεδόν το 40% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου – παγκοσμίως-είναι οι ΗΠΑ και η Κίνα. Οι δύο χώρες συμφώνησαν το 2014 να συνεργαστούν για να αποδεσμευτούν από την εξάρτησή τους από ορυκτά καύσιμα, η κάθε χώρα με τον τρόπο της και τη δική της ταχύτητα.

    Τη δέσμευση αυτή επανέλαβαν και σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής με στόχο να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα φέρει πλησιέστερα μια παγκόσμια οικονομία χαμηλής χρήσης άνθρακα σ’ αυτόν τον αιώνα και «ισχυρή» χρηματοδότηση για αναπτυσσόμενες χώρες, που προσαρμόζονται στην κλιματική αλλαγή.

    «Αυτό που πρέπει να μας δώσει ελπίδα ότι βρισκόμαστε σε σημείο καμπής, ότι αυτή είναι η στιγμή όπου θα αποφασίσουμε να σώσουμε τον πλανήτη μας, είναι το γεγονός ότι τα έθνη μας μοιράζονται μια αίσθηση του κατεπείγοντος για την πρόκληση αυτή και μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση ότι είναι μέσα στις δυνάμεις μας να κάνουμε κάτι γι’ αυτό» ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος στην εισήγησή του.

    Όπως υπολογίζεται  μόνο από τη μετακίνηση των ηγετών μέσα σε μία μέρα στο Παρίσι στη Διάσκεψη για το Κλίμα εκλύθηκαν στην ατμόσφαιρα 360 .000 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα. Μόνο από την πτήση του Airforce 1 του Αμερικανού προέδρου οι εκπομπές αερίων CO 2 υπολογίζονται σε 189 τόνοι.

    Πόση λοιπόν υποκρισία συγκεντρώθηκε στο Παρίσι στη Διάσκεψη για το Κλίμα εκτός από τους ρύπους του διοξειδίου του Άνθρακα; Αφού η έκλυση του συγκεκριμένου αερίου ήταν πολύ μεγαλύτερη ποιός ο λόγος να συγκεντρωθούν οι ηγέτες του κόσμου για να μιλήσουν για τη μείωση των εκπομπών αερίου διοξειδίου του άνθρακα;

    Η γαλλική κυβέρνηση πάντως διατείνεται – ακούγοντας τις φήμες που κυκλοφορούν – ότι θα καταμετρήσει όλες τις εκπομπές αερίων από τα ταξίδια των εγγεγραμμένων συμμετεχόντων, καθώς και εκείνων που προέρχονται από τις συνεδριακές εγκαταστάσεις και τις τοπικές επιχειρήσεις και θα  επενδύσει τα χρήματα του ” προστίμου ” στο UN Adaptation Fund.

    Κύριoι Hollande και Obama  ξανασκεφτείτε το. Αυτός ο λογαριασμός είναι  πολύ πιο ακριβός από οποιοδήποτε gourmet δείπνο με αστέρια της Michelin. Δεν μπορείτε να τον πληρώσετε.



    ΣΧΟΛΙΑ