• Πολιτική

    Πάιατ: Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν τον αξιόπιστο σύμμαχό μας

    Τζέφρι Πάιατ


    Τους Αμερικανούς φιλέλληνες που στήριξαν την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και πολέμησαν δίπλα στους Έλληνες τίμησε σήμερα το Τμήμα Αθηνών HJ1 των AHEPA, σε ειδική τελετή που διοργάνωσε στο μνημείο του Τμήματος Αθηνών της Αμερικανικής Λεγεώνος.

    Στην τελετή συμμετείχαν ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ και ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Χρυσουλάκης. Στεφάνι στο μνημείο κατέθεσαν ο πρόεδρος του Τμήματος Αθηνών HJ1 της AHEPA, Δημήτρης Χονδρός και ο κυβερνήτης της ΑΗΕΡΑ Περιφέρειας 25 Ελλάδος, Κωνσταντίνος Βαρσάμης.

    Σε σύντομη δήλωσή του μετά την τελετή, ο Αμερικανός πρέσβης δήλωσε πως, εκ μέρους της αμερικανικής αποστολής στην Ελλάδα, είναι υπερήφανος που μαζί με τους ηγέτες του AHEPA παρέστη στην τελετή για να αποτίσει φόρο τιμής στους Αμερικανούς φιλέλληνες που βοήθησαν την Ελλάδα να ανακτήσει το πατρογονικό της δικαίωμα της δημοκρατίας και δημιούργησαν την απαρχή της εξαιρετικής φιλίας μεταξύ των δύο χωρών. Αναδεικνύοντας τη σημασία του μνημείου των Αμερικανών φιλελλήνων, ανέφερε πως χρησιμεύει ως καθημερινή υπενθύμιση των μακροχρόνιων δεσμών μεταξύ των δημοκρατιών μας και του πώς η αμερικανική κοινωνία έχει εμπλουτιστεί από τις πρώτες μέρες της σχέσης μας με την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Καταληκτικά, διαμήνυσε πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να στηρίζουν τον αξιόπιστο σύμμαχό μας και είμαι αισιόδοξος για όλα όσα μπορούν να επιτύχουν μαζί οι δύο χώρες και οι λαοί μας».

    Στην τελετή παρέστησαν, επίσης, ο πληρεξούσιος υπουργός Β του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεόδωρος Τσακίρης, ο αντιπρόεδρος Φιλανθρωπίας της ΑΗΕΡΑ Ελλάδος Περιφέρεια 25, Αργύρης Τσουνάκης, ο αντιπρόεδρος του Τμήματος Αθηνών HJ1 της ΑΗΕΡΑ, Σταύρος Σταθόπουλος, ο πρώην πρόεδρος του Τμήματος Αθηνών HJ1 της ΑΗΕΡΑ, Κωνσταντίνος Νούτσης, ο πρώην πρόεδρος Τμήματος Αθηνών HJ1 της ΑΗΕΡΑ, Κωνσταντίνος Κοζυράκης και μέλη του τμήματος ΑΘΗΝΩΝ HJ1 AHEPA Κομνηνός Κωνσταντίνος, Στρατάκης Κωνσταντίνος ως και ο πρώην Αμερικανός διπλωμάτης, Τζον Μπράντι Κίσλινγκ.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ενημέρωση του AHEPA Αθηνών, το μνημείο του Τμήματος Αθηνών της Αμερικανικής Λεγεώνος έχει τη μορφή οβελίσκου και σε κάθε του πλευρά υπάρχει ένα μετάλλιο με την ανάγλυφη προτομή ενός Αμερικανού πολίτη που υποστήριξε τον αγώνα των Ελλήνων, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

    Στην πρόσοψη υπάρχει η ανάγλυφη προτομή του Samuel Gridley Howe, ο οποίος υπηρέτησε στον ελληνικό στρατό από το 1824 έως το 1827, αρχικά ως χειρουργός και μετέπειτα ως ένοπλος αγωνιστής. Μνημονεύονται ονομαστικά πολλοί επιφανείς Αμερικανοί πολίτες που πολέμησαν, επίσης, στο πλευρό των Ελλήνων, ενώ υπάρχει μεταφρασμένη στα αγγλικά η έκκληση που απηύθυνε ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης στη Μεσσηνιακή Σύγκλητο του 1821 προς το Αμερικανικό Έθνος. Στην αριστερή πλευρά βρίσκεται η ανάγλυφη προτομή του Daniel Webster, Γερουσιαστή της Μασαχουσέτης, ο οποίος στις 8 Δεκεμβρίου 1823, μετά το διάγγελμα υποστήριξης στην αυτοδιάθεση των λαών του Αμερικάνου προέδρου Τζέιμς Μόνροου, εισηγήθηκε στο Κογκρέσο την αποστολή διπλωματικού εκπροσώπου στην Ελλάδα.

    Διαβάστε επίσης:

    Μητσοτάκης: Στο χέρι μας να βαδίσουν πολύ μακριά οι ελληνορωσικές σχέσεις

    Μήνυμα Μητσοτάκη προς Τουρκία: Η Ελλάδα ούτε φοβίζει, ούτε φοβάται κανέναν

    Η ιστορία του ελληνικού έθνους με χρωστήρα, πάθος και δύναμη- Σήμερα τα λαμπρά εγκαίνια της Εθνικής Πινακοθήκης

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ