• Πολιτική

    Μητσοτάκης: Στο χέρι μας να βαδίσουν πολύ μακριά οι ελληνορωσικές σχέσεις

    • NewsRoom
    μισούστιν

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχεται τον Ρώσο πρωθυπουργό Mikhail Mishustin στο Μέγαρο Μαξίμου (ΑΠΕ)


    Οι σχέσεις Ελλάδας Ρωσίας έρχονται από πολύ μακριά και είναι στο χέρι μας να βαδίσουν πολύ μακριά, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στις κοινές δηλώσεις του με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας, Μιχαήλ Μισούστιν.

    Ο κ. Μισούστιν εκπροσωπεί τον Ρώσο πρόεδρο Βλ. Πούτιν στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

    Είναι μια επίσκεψη με ξεχωριστή σημασία, καθώς σηματοδοτεί την συμμετοχή της μεγάλης του χώρας στους εορτασμούς των 200 χρόνων από την έναρξη της επανάστασης, είπε ο. Μητσοτάκης και συνέχισε:

    «Μας συνδέουν η ιστορία, ο πολιτισμός και η κοινής μας θρησκεία. Σε αυτοκρατορικό έδαφος ιδρύθηκε η Φιλική Εταιρεία, εκεί έδρασε ο μεγάλος ευεργέτης Ιωάννης Βαρβάκης και από εκεί ξεκίνησε ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας, Ιωάννης Καποδίστριας» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

    «Η συμμετοχή της Ρωσίας, με τη Βρετανία και τη Γαλλία στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου σήμαναν τη νίκη των Ελλήνων. Είναι ιστορικοί οι δεσμοί των λαών μας, στις ιστορικές δοκιμασίες της ανθρωπότητας βρεθήκαμε μαζί» είπε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης.

    Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο αναγνωρίζουμε ότι η Ρωσία αποτελεί σοβαρό παράγοντα της αρχιτεκτονικής της ευρωπαϊκής ασφάλειας, χωρίς ανταγωνισμούς και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

    «Δεν ξεχνάμε τη σταθερή υποστήριξη της ρωσικής δημοκρατίας σε μια λύση ενιαίου διζωνικού κράτους για το Κυπριακό και την προσήλωσή σας στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας για την Ανατολική Μεσόγειο» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

    Μεταξύ άλλων, οι δύο ηγέτες συζήτησαν και το πώς θα μπορούν να θέσουν σε κίνηση την επίσκεψη Ρώσων επισκεπτών στην Ελλάδα, εν όψει της τουριστικής σεζόν, χωρίς πρόσθετους περιορισμούς παρά με αναγνώριση αρνητικών τεστ και εμβολίων.

    Από την πλευρά του, ο κ. Μισούστιν είπε: «Είναι κοινή γιορτή για την Ρωσία και την Ελλάδα η ελληνική Επανάσταση. Υποστηρίξαμε ο ένας τον άλλο σε άλλες στιγμές στην ιστορία. Δεν ξεχνάμε πως πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας ήταν ο Ιωάννης Καποδίστρια. Οι ελληνικές Αρχές ανοίγουν σταδιακά τα σύνορα, αυτό πρέπει να γίνει με ασφάλεια. Υπάρχουν αναξιοποίητες επιχειρηματικές προοπτικές λόγω κορονοϊού».

    Διαβάστε ακόμη:

    Μήνυμα Μητσοτάκη προς Τουρκία: Η Ελλάδα ούτε φοβίζει, ούτε φοβάται κανέναν

    Η ιστορία του ελληνικού έθνους με χρωστήρα, πάθος και δύναμη- Σήμερα τα λαμπρά εγκαίνια της Εθνικής Πινακοθήκης

    200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση: Από σήμερα οι επίσημες εκδηλώσεις – Όλο το πρόγραμμα



    ΣΧΟΛΙΑ