• Πολιτική

    Πάιατ: Εκπλήσσομαι από τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, η αναγέννηση της συνεργασίας ΗΠΑ – Ελλάδας ξεκίνησε επί Τσίπρα

    • Αλίκη Χατζή
    Πάιατ: Εκπλήσσομαι από τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, η αναγέννηση της συνεργασίας ΗΠΑ – Ελλάδας ξεκίνησε επί Τσίπρα

    Τζέφρι Πάιατ


    Οι συζητήσεις για την ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας ΗΠΑ και Ελλάδας είχαν ξεκινήσει από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, εκφράζοντας την έκπληξή του για το ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιτίθεται τώρα σε αυτή. Άφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσουν στο μέλλον οι ΗΠΑ στρατιωτικές διευκολύνσεις και στη Σκύρο.

    Μιλώντας την Τετάρτη στον ΣΚΑΙ και τον Απόστολο Μαγγηριάδη, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ  αναφέρθηκε στις σχέσεις ΗΠΑ και Ελλάδας και τις προοπτικές τους, με έμφαση στη στρατιωτική συνεργασία που επεκτείνεται.

    Για τη Σκύρο, στην οποία είχε αναφερθεί σε συνέντευξή του και ο Νίκος Δένδιας, ο Αμερικανός πρεσβευτής, Τζέφρι Πάιατ, είπε:

    «Μιλήσαμε πολύ για αυτό. Ήταν μια διαπραγμάτευση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέστησαν σαφές, συμπεριλαμβανομένης της πολύ σημαντικής επιστολής που έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν στον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη, ότι παραμένουμε προσηλωμένοι στη συνέχιση της ανάπτυξης και διεύρυνσης της παρουσίας μας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών νησιών. Σε αυτή τη χρονική στιγμή δεν εστιάζουμε στη Σκύρο, δεν έχουμε κάποια λειτουργική απαίτηση εκεί. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα το απέκλεια για το μέλλον».

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η αναφορά του πρεσβευτή στο πώς φτάσαμε στην υπογραφή της MDCA και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Ερωτήθηκε, συγκεκριμένα,  για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στη συμφωνία και απάντησε:

    «Μένω έκπληκτος, γιατί έχω πει στο παρελθόν πως αυτή η αναγέννηση των αμυντικών σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ ξεκίνησε πραγματικά κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Τα τέσσερα μέρη που συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε ως μέρος της αμυντικής συμφωνίας, είναι μέρη που εντοπίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

    Ξεκινήσαμε να λειτουργούμε στη Λάρισα, στην Αλεξανδρούπολη και το Στεφανοβίκειο κατά τη διάρκεια της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ… Η Ελλάδα είναι δημοκρατία, όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι δημοκρατία. Και ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να αντιτίθεται. Αλλά γνωρίζω επίσης από τις συνομιλίες μου με τον πρόεδρο του κόμματος κ. Τσίπρα, με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος, θυμάστε, ήταν στην προεδρία του πρώτου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ το 2018, και άλλων στο κόμμα, ότι κατανοούν τη σημασία της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας-ΗΠΑ και μοιράζονται αυτή τη δέσμευση…

    Και θα ήθελα να τονίσω στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι όροι που χρησιμοποιούνται στη συμφωνία δεν είναι διαφορετικοί. Είναι όροι που ευθυγραμμίζουν τη συμφωνία με αυτές με άλλους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ».

    Διαβάστε επίσης

    Ο ΣΥΡΙΖΑ ξέχασε τον Τραμπ κι η Νεολαία του τον Καμμένο – Ζητούν να μειωθεί η στρατιωτική θητεία

    Πάιατ: Η Ελλάδα είναι σαφώς ένας από τους στενότερους συμμάχους των ΗΠΑ

    Νίκολας Μπερνς: Το πρώτο σκληρό μήνυμα στην Κίνα από τον υποψήφιο πρέσβη των ΗΠΑ



    ΣΧΟΛΙΑ