• Άρθρα

    Ο ΣΥΡΙΖΑ ξέχασε τον Τραμπ κι η Νεολαία του τον Καμμένο – Ζητούν να μειωθεί η στρατιωτική θητεία

    ΣΥΡΙΖΑ Τσίπρας


    Έπειτα από την καταγγελία της ελληνογαλλικής συμφωνίας, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του οποίου ο Αρχηγός, Αλέξης Τσίπρας, εγκωμίαζε τον Τραμπ και πανηγύριζε για την παρουσία της αμερικανικής ναυαρχίδας στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το 2018, απορρίπτει και την ελληνοαμερικανική συμφωνία αμυντικής συνεργασίας, που υπεγράφη την Πέμπτη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ από τον Νίκο Δένδια και τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ την Πέμπτη, έφτασε στο σημείο να καταγγείλει ότι «με τη σημερινή υπογραφή της συμφωνίας με τις ΗΠΑ, ο κ. Μητσοτάκης γίνεται ο πρώτος πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης που εκχωρεί επ’ αόριστον στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε ελληνικό έδαφος».

    Συνεχίζοντας δε την κριτική του προς τον πρωθυπουργό, με μια ανακοίνωση που μοιάζει να βγήκε από το χρονοντούλαπο της δεκαετίας του ’70 και του ’80, αναφέρει ότι ο κ. Μητσοτάκης «το κάνει, μάλιστα, ανακοινώνοντας με μεγάλη περηφάνια, ότι η συμπερίληψη στρατιωτικής εγκατάστασης στην Αλεξανδρούπολη παρέχει “δυνατότητα ταχείας μεταφοράς και στάθμευσης αμερικανικών δυνάμεων στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία”. Βάζοντας έτσι την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή επικίνδυνων εντάσεων στη Μαύρη Θάλασσα. Ως αντιστάθμισμα σε αυτές τις σοβαρότατες παραχωρήσεις, έχουμε μόνο γενικόλογες αναφορές στον σεβασμό της κυριαρχίας μας».

    Προσθέτει δε ότι με τη συμφωνία «δεν εξασφαλίζεται, όμως, καμία συγκεκριμένη αμερικανική παρουσία, εμπλοκή ή δέσμευση για τη στήριξη αυτής της κυριαρχίας απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, ιδίως στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο». Για να καταλήξει … ενθυμούμενος και … απαλλαγμένος προφανώς από την στρατηγική του Πάνου Καμμένου, τα περί ανεξαρτησίας και εθνικής κυριαρχίας:

    «Η ελληνοαμερικανική συμφωνία του κ. Μητσοτάκη ταιριάζει γάντι στο νέο του δόγμα, αυτό του προβλέψιμου συμμάχου και της “Ελλάδας-προκεχωρημένου δυτικού φυλακίου”, αλλά δεν ταιριάζει ανάμεσα σε δυο ισότιμους εταίρους και σε μια Ελλάδα με ανεξαρτησία, αξιοπρέπεια και εθνική κυριαρχία».

    Τον Πάνο Καμμένο και τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ, έχουν διαγράψει από τη μνήμη τους και οι νεολαίοι του ΣΥΡΙΖΑ. Ο τότε Υπουργός Άμυνας, ανάμεσα σε άλλα, ήθελε να αυξήσει και τη στρατιωτική θητεία και ουδείς από το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα είχε διαμαρτυρηθεί. Θα το ‘κανε, απλά δεν πρόλαβε, για τους λόγους που όλοι – πλην ΣΥΡΙΖΑ- θυμόμαστε.

    Τώρα λοιπόν, ταυτόχρονα με την επιθετική ρητορική για τις δύο αμυντικές συμφωνίες που πέτυχε η κυβέρνηση, με Γαλλία-ΗΠΑ κι ενώ η Τουρκία σε  επίπεδο των καθημερινών απειλών έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, η Νεολαία της Κουμουνδούρου βγαίνει και απαιτεί, ανάμεσα σε άλλα ωραία σχετικά με τη στρατιωτική θητεία (συνδικαλισμό, απασχόληση στο αντικείμενο του καθενός κ.τ.λ.), τη μείωσή της σε τρεις μήνες! Γιατί;

    Διότι, όπως ανακοίνωσε «η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ παλεύει ενάντια στο μιλιταρισμό και τον ιμπεριαλισμό για τη δραστική μείωση των εξοπλιστικών κονδυλίων και την ακύρωση της συμμετοχής του ελληνική στρατού σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και φυσικά την καταστολή των λαϊκών αγώνων. Αγωνίζεται για τον εκδημοκρατισμό των ενόπλων δυνάμεων, την πάταξη των πελατειακών σχέσεων και την κατοχύρωση του ελεύθερου συνδικαλισμού στο στρατό».

    Είναι να απορεί κανείς με την στάση του ΣΥΡΙΖΑ στα εθνικά ζητήματα που αρνείται να συναινέσει σε κάθε προσπάθεια κοινής εθνικής στρατηγικής. Προφανώς και αυτό τον καθιστά ιστορικά υπόλογο, αλλά γι’ αυτό δεν φαίνεται προς ώρας να ιδρώνει το αυτί του…Όπως δεν ανησυχεί κι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, που υποτίθεται έχει κάνει …στροφή στον πολιτικό ρεαλισμό!

    Διαβάστε επίσης

    Η επιστολή Μπλίνκεν προς Μητσοτάκη: Δέσμευση για προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας

    Περιφέρεια Αττικής σε ΣΥΡΙΖΑ: Οι πολίτες δεν ξεχνούν σε ποιών τη βάρδιά τους χάθηκαν δεκάδες ζωές



    ΣΧΟΛΙΑ