• Πολιτική

    Όταν ο Τόσκας πήγε στους πλημμυροπαθείς με καλοσιδερωμένο κουστούμι


    **Τελικά στο Σύριζα έχουν πρόβλημα προσωπικότητας, όλοι τους. Θέλουν να προκαλούν και το κάνουν με εντελώς εφηβικό τρόπο. Θέλουν να προκαλούν με το ντύσιμο. Σας μεταφέρω σκηνή από τη Μεσσηνία, όπως μου την περιέγραψε η φίλη μου η Αλέκα, που δεν ζει εκεί πια αλλά ζουν οι δικοί της. Αφού λοιπόν έγινε η κοσμογονία (για την οποία δεν φταίει καμία κυβέρνηση) και αφού πλημμύρισε η Καλαμάτα από λάσπες (για το οποίο φταίνε όλες οι κυβερνήσεις) εμφανίστηκαν στη σκηνή του δράματος πολιτικά πρόσωπα. Ανάμεσα στους τοπικούς άρχοντες και εκπρόσωποι της κεντρικής πολιτικής σκηνής, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας και ο βουλευτής του Σύριζα, Πέτρος Κωνσταντινέας. Οι δυο τους πήγαν ατσαλάκωτοι με τα κοστουμάκια τους.

    *Για το ντύσιμο υπάρχει πρωτόκολλο. Η φίλη της νύφης δεν πάει στο γάμο με άσπρο φόρεμα. Η χήρα δεν πάει σε κηδεία με κοσμήματα και κόκκινα νύχια. Ο λουόμενος δεν πάει στην παραλία με σμόκιν. Ο δικηγόρος δεν πηγαίνει στην Ευελπίδων με σαγιονάρα. Για τις καταστροφές δεν έχει γραφτεί κάτι στην αγία γραφή των καλών τρόπων ούτε φυσικά θα το μάθαινε κανείς από τα γραπτά περί σαβουάρ βιβρ του Χρήστου Ζαμπούνη. Χρειάζεται κοινός νους, από αυτόν που διαθέτουν οι γονείς της φίλης μου Αλέκας, οι οποίοι είναι απόφοιτοι δημοτικού αλλά έχουν έμφυτη φινέτσα και μυαλό που δουλεύει. Αυτοί οι άνθρωποι που δεν έφυγαν ποτέ από την επαρχία, αναγνωρίζουν τι σημαίνει «περίσταση».

    *Οι πληγέντες από τις πλημμύρες έγιναν έξαλλοι με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης. «Ήρθατε με τα κουστούμια, ενώ έπρεπε να έρθετε με φτυάρια» φώναζαν. Μια γυναίκα ήταν σαφής: «Τι ήρθατε να κάνετε; Καταγραφή πτωμάτων; Δεν ντρεπόσαστε; Ντροπή σας! Ελάτε τουλάχιστον με φόρμες να βοηθήσετε, και όχι με τα κουστούμια σας». Αυτή η εικόνα, του σιδερωμένου πολιτευτή μέσα στην καταστροφή, μού δημιουργεί αποστροφή κυρίως επειδή ο Σύριζα δείχνει αντισυμβατικό πρόσωπο εκεί που δεν χρειάζεται. Δεν θα ξεπεράσω ποτέ την ντροπιαστική εικόνα της κυβέρνησης στη υποδοχή Ολάντ, με τους υπουργούς να φορούν κοστούμια που κρέμονται, με τις κοιλιές να ξεχειλίζουν, με τα μαύρα πουκάμισα χωρίς γραβάτα. Δεν θα ξεχάσω την εικόνα του πρωθυπουργού σε στάση ανάτασης, με τα πόδια ανοιχτά, την ώρα που ακούγεται ο εθνικός ύμνος, δεν θα ξεχάσω την εικόνα του με τα χέρια στις τσέπες σε επίσημες συναντήσεις.

    *Δεν ξέρουν να φερθούν κι αυτό λέει πολλά για τον χαρακτήρα τους. Λέει ακόμα περισσότερα για τις επιλογές της διακυβέρνησης. Ένας άνθρωπος που δεν διαχωρίζει την περίσταση, είναι απλά μειωμένης αντίληψης. Δεν είναι επαναστάτης, παρεκτός αν το πεδίο της επανάστασης περιορίζεται γεωγραφικά στα Εξάρχεια.

    ** Μέσα σε αυτό το θλιβερό σκηνικό έκανε επανεμφάνιση και ο Αντουάν Σαμαράς. Ήταν έκπληκτος και θυμωμένος που δεν έχουν γίνει έργα για τις πλημμύρες. Διαβάστε τι είπε: «περπάτησα από την Αθηνών μέχρι το Φραγκοπήγαδο, είναι πραγματική τραγωδία. Υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές. Μιλάμε για ανθρώπινες τραγωδίες. Πρέπει να δει κανείς τι χρειάζεται για να μην ξανασυμβεί, άρα να υπάρχουν αγωγοί για τα όμβρια ύδατα. Πρέπει να γίνουν από τους δήμους από τους κατάλληλους φορείς».

    *Αν ήμουν εκεί, αν ήμουν η φίλη μου η Αλέκα που ήταν ψηφοφόρος του Σαμαρά, θα τον έπιανα αγκαλίτσα και θα του έλεγα «βρε μωρό, εσύ γιατί δεν έφτιαξες αγωγούς; Γιατί δεν έκανες έργα; Βρε μωρό, τι έκανες για τον τόπο σου τόσα χρόνια;»

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

    http://www.mononews.gr/vladimiros-kalogritsas-o-agnostos-skinothetis-pou-latrevi-tin-nea-smirni-ke-ton-aizenstain/72514

     

     

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

    http://www.mononews.gr/marinakis-elegchos-pothen-esches-se-olo-poso-pou-katevale-ekastos-ek-ton-4-nikiton-ton-adion/72494

     



    ΣΧΟΛΙΑ